Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
praktn4ni_zaniattia_Finansove_pravo.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
674.82 Кб
Скачать

Тема 2. Фінансове право України як галузь національного права України. Предмет, метод фінансового права та класифікація фінансових правовідносин. (2 год)

  1. Предмет фінансового права як галузі права України.

  2. Особливості методу фінансово-правового регулювання.

  3. Система фінансового права та її структура.

  4. Джерела фiнансового права: поняття і види. Система фінансового законодавства.

  5. Фінансово-правові норми: поняття, особливості, структура, види.

  6. Поняття та змiст фiнансових правовiдносин, їх особливостi та класифi­кацiя. Виникнення, змiна i припинення фiнансових правовiдносин.

  7. Суб’єкти фінансового права.

Контрольні запитання:

  1. Що розуміють під предметом фінансового права? Які групи відносин складають предмет фінансового права? У чому проявляються особливості фінансових відносин, які складають предмет фінансового права? У чому проявляються особливості фінансово-процесуальних відносин, які складають предмет фінансового права?

  2. Що розуміють під методом фінансово-правового регулювання? У чому проявляється специфіка методу правового регулювання у фінансовому праві?

  3. Яке співвідношення імперативного і диспозитивного способів правового регулювання у відносинах у сфері публічних фінансів?

  4. Право оперативної самостійності суб’єктів фінансових правовідносин та його обмеження.

  5. Визначте місце фінансового права у системі права України. Яких галузей права фінансове право торкається найбільше? У чому проявляється взаємозв’язок фінансового права з іншими галузями права? Розмежуйте фінансове право з іншими галузями система права. Якими особливостями фінансове право відрізняється від інших галузей права?

  6. Що розуміють під системою фінансового права? Які підрозділи виділяють у структурі системи фінансового права?

  7. Який зміст Загальної частини фінансового права України? Який зміст Особливої частини фінансового права України?

  8. Що таке розділ (підгалузь) фінансового права? Наведіть приклади розділів (підгалузей) фінансового права.

  9. Що таке інститут фінансового права? Наведіть приклади інститутів фінансового права.

  10. Що розуміють під джерелами фінансового права?

  11. Що розуміють під системою фінансового законодавства?

  12. Як система фінансового законодавства співвідноситься із системою фінансового права?

  13. Назвіть способи систематизації фінансового законодавства.

  14. Назвіть кодифіковані нормативно-правові акти – джерела фінансового права.

  15. Дайте визначення поняття фінансово-правової норми (норми фінансового права). Назвіть загальні ознаки правових норм. По­кажiть, як загальнi ознаки правових норм про­являються у фiнансово-правових нормах. Назвіть специфічні ознаки фінансово-правових норм і покажіть, у чому проявляються їх особливості.

  16. Які класифікаційні види фінансово-правових норм виділяються за різними критеріями поділу? Наведіть приклади таких норм.

  17. Яка логічна структура фінансово-правової норми? Що таке диспозиція, гіпотеза і санкція фінансово-правової норми? У чому специфіка форми викладу диспозиції, гіпотези і санкції фінансово-правової норми і які тенденції їх розвитку? Назвіть види диспозицій, гіпотез і санкцій фінансово-правових норм.

  18. Дайте визначення поняття фінансового правовідношення (фінансово-правового відношення)? Які загальні ознаки фінансових правовідносин? Які особливості властиві фінансовим правовідносинам?

  19. Що становить фактичний зміст фінансового право відношення? Що становить юридичний зміст фінансового право відношення?

  20. Охарактеризуйте за різними класифікаційними видами юридичні факти, які служать підставою виникнення, зміни або припинення фінансових правовідносин.Поясніть різницю між поняттями «суб’єкти фінансового права» та «суб’єкти фінансово-правових відносин»?

  21. Що таке фінансова деліктоздатність? Чи завжди всі елементи фінансової правосуб’єктності (правоздатність, дієздатність, деліктоздатність) співпадають в одній особі як суб’єкті фінансового права?

  22. Які види суб’єктів фінансового права? Яким чином беруть участь у фінансових правовідносинах суспільно-територіальні утворення як суб’єкти фінансового права? У чому специфіка державних органів та органів місцевого самоврядування як суб’єктів фінансового права?

  23. У яких фінансових правовідносинах найчастіше беруть участь юридичні і фізичні особи як суб’єкти фінансового права? Які фактори впливають на визначення фінансової правосуб’єктності фізичних осіб як суб’єктів фінансового права?

Завдання та задачі:

  1. Випишіть норми Конституції України, що закріплють основи фінансової діяльності держави і органів місцевого самоврядування.

  2. Ознайомившись з наведеними нижче нормами, якi є змiстом ок­ре­мих пунк­тiв Поло­­жен­ня про Мiнiстерство фiнансiв України, вкажiть, в яких випадках відносини, що регулюються ними є предметом фінансового права: а) Мiнiстерство фiнансiв Укра­їни (Мiнфiн) є цен­т­раль­ним орга­­ном державної вико­на­вчої влади, пiд­вiдомчим Кабiнету Мiнiстрiв України; б) Мiнiстерство забезпечує реалi­за­­цiю державної фiнансової полiтики i здiйснює за­гальне керiвництво у сферi­ дер­жавних фiнан­сiв; в) Мiнфiн вiдповiдно до покладених на­ нього завдань скла­дає звiт про вико­нан­ня Державного бюджету, розробляє та вно­сить на роз­гляд Кабiнету Мiнiс­трiв України пропозицiї щодо ефек­тив­ного викорис­тання коштiв Державного бюд­­жету; г) Мiнфiн здiй­снює загаль­не керiвництво та методологiчне забезпечення роботи державної контрольно-ре­вi­зiй­ної служби в Українi; д) Мiнфiн здiй­снює управлiння майном, що є у загально­державнiй влас­но­стi, пiдприємств, установ i органiза­цiй, що входять до сфери управлiння Мiнiс­тер­ства; е) Мiнфiн разом з Нацiональним бан­ком i Мiн­економiки здiйснює заходи, спря­мо­ванi на змiцнення грошового обiгу, за­без­­пе­чення збалан­со­ва­ностi грошо­вих доходiв i витрат населення; є) Мiнфiн укла­дає i розриває кон­тракти з керiвни­ками пiд­приємств, установ, орга­нiзацiй; ж) Мiнфiн є юридичною особою, має самостiйний баланс, ра­хун­ки в установах банкiв, печатку з зображенням Дер­жав­ного гер­ба Укра­ї­ни i з своїм наймену­ванням.

  3. У яких випадках суспільні відносини, які виникають при цих плате­жах, складають предмет фінансового права: пiд­приємство перерахувало: а) 100 тис.гривень на рахунок пос­тачальника, за отри­ману про­дукцiю; б) 1,6 тис. гривень в рахунок погашення креди­ту банку; в) 7 тис. гри­вень у Дер­жав­ний бюджет у виглядi платежу по податку на додану вар­тiсть; г) 600 гри­вень у виглядi внес­кiв до Пенсiйного фонду та Фонду соцi­аль­но­го­ ­страхування; д) 800 гривень страховiй компанiї у виглядi пла­тежу по добровiльному страхуванню комерцiйного ризику; е) 50 гри­вень у мiс­цевий бюджет у виглядi штрафу за за­бруд­нення навколишнього при­­родного сере­довища; є) 300 гривень у виглядi внеску до недержавного благо­дiй­ного фонду?

  4. Назвіть по два приклади джерел фінансового права із вказівкою на суб’єкта видання акта у формі: закону, постанови, наказу, інструкції, порядку, правил, рішень.

  5. Виходячи зі змiсту Бюджетного кодексу України наве­дiть прик­лади: уповноважуючих, зобов'язуючих та забо­ро­няючих фiнансово-правових норм. На конк­рет­них прикладах по­кажiть, в чому проявляється iмпе­ративний характер уповно­ва­жу­ючих, зобов'язуючих i забороняючих фiнансово-правових норм.

  6. Керуючись положеннями Закону України "Про порядок погашення податкових зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами” поясніть, в чому проявляються особливостi санкцiй фiнансово-правових норм.

  7. Громадянин П., 16 років з письмової згоди батьків займається підприємницькою діяльністю без створення юридичної особи. За результатами перевірки, що проводиться податковою інспекцією він зобов’язаний погасити податкове зобов’язання та пеню та штраф. Хто в даному випадку є суб’єктом податкової відповідальності?

  8. Дідусь подарував своєму внуку, що досяг 15 років, приватизовану квартиру. Внук навчається в школі, власних доходів не має, тому не може сплатити податок на майно за договором дарування. Хто в даному випадку зобов’язаний сплатити податок з доходів фізичних осіб?

Законодавство:

  1. Конституція України прийнята 26.06.2006 р. Із змінами внесеними згідно із Законом №2222 від 08.12.2004 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1996. – № 30. – Ст. 141., Відомості Верховної Ради України. – 2005. – №2. – Ст. 44

  2. Бюджетний кодекс України, прийнятий Верховною Радою України 21.06.01 р. // Офіційний вісник України – 2010. - № 59. – 2047

  3. Закон України від 7.12.2000 р. “Про банки і банківську діяльність” // Відомості Верховної Ради України. – 2001. – № 5. – Ст. 30.

  4. Закон України вiд 25.06.91р. "Про систему оподаткування" // Відомості Верховної Ради України. – 1997.- №16.- Ст.119

  5. Закон України від 21.12.2000 р.№2181 «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» // Офіційний вісник України. – 2001. - № 7. – Ст. 259

  6. Закон України від 22 травня 2003 року № 889-IV «Про податок з доходів фізичних осіб» // Офіційний вісник України - 2003. - № 28. – Ст. 9

Література:

    1. Босий О.Д. Поняття фінансово-правової норми // Науковий вісник Чернівецького університету.- Правознавство.- 2001.- Випуск 121.- с.79-82; його ж: Юридична природа фінансово-правової норми // Науковий вісник Чернівецького університету.- Правознавство.- 2002.- Випуск 125.- с.73-77; Фінансово-правові норми та соціальні інтереси // Науковий вісник Чернівецького університету.- Правознавство.- 2002.- Випуск 147.- с.74-77; Структура фінансово-правої норми // Науковий вісник Чернівецького університету.- Правознавство.- 2002.- Випуск 154.- с.91-94; Критерії класифікації фінансово-правових норм // Науковий вісник Чернівецького університету.- Правознавство.- 2003.- Випуск 161.- с.71-74.

    2. Воронова Л.К. До питання про систему фінансового права // Вісник Академії правових наук України. – 1994. – № 2. – С. 75-82.

    3. Воронова Л.К. Фінансове право України: Підручник. – К.: Прецедент; Моя книга, 2006. – 448 с.

    4. Гетманцев Д. Держава як сторона фінансово-правового зобов’язання // Право України. – 2010. - № 8. – С. 130-136.

    5. Гетманцев Д. До питання про предмет і метод фінансового права // Підприємництво, господарство і право.- 2009.- № 2.- C. 36-39.

    6. Гетманцев Д. О сторонах финансово-правового обязательства // Підприємництв о, господарство і право.- 2009.- № 10.- C. 194-199.

    7. Годме П.М. Финансовое право: Учебник. / Пер. и вступ. ст. Р.О. Халфиной. – М.: Прогресс, 1978. – 429 с.

    8. Ивлиева М.Ф. Пределы и механизмы правового регулирования государственых и частных финансов // Материалы международ. науч. конф. «Финансово-правовая доктрина постсоциалистического государства». Вып. 1. – Черновцы: Рута, 2003. – С. 57-59.

    9. Карасева М.В. Финансовое правоотношение. – М., 2001. – 283 с.

    10. Косаняк В. Застосування принципу неможливості повернення на гірше у податковому праві // Проблеми фінансового права. Міжнародна наукова конференція. Випуск 1.- Чернівці: Вид.-тво ”Рута”, 1996.- c.193-201.

    11. Крохина Ю.А. Доктрина как фактор оптимизации финансового законодательства. // Материалы международ. науч. конф. «Финансово-правовая доктрина постсоциалистического государства». – Черновцы: Рута, 2003. – Вып. 1. – С. 40-52.

    12. Кучерявенко М.П. До питання про систему фінансового права // Право України. – 2003. – №4. – С.35

    13. Нечай А.А. Актуальні питан­ня фінан­сового права: правові основи публічних накопи­чувальних фондів.- Чернівці: „Рута”, 2004.- 376 с.

    14. Нечай А.А. Предмет фінансового права на сучасному етапі // Підприємство, господарство і право. – 2004. – № 5. – С. 62-65.

    15. Пацуркивский П.С. Предмет и границы финансового права постсоциалистического государства // Финансово-правовая доктрина постсоциалистического государства: Материалы международ. науч. конф. Вып. 1. – Черновцы: Рута, 2003. – С. 5-26.

    16. Пацурківський П., Гаврилюк Р., Хохуляк В. Пострадянська наука фінансового права: деякі підсумки та перспективи розвитку // Юридична Україна. – 2006. - № 6. – С. 35 – 48

  1. Пацурківський П.С. Проблеми теорії фінансового права.- Чернівці: ЧДУ, 1998.

  2. Семчик О. О. Функції держави у сфері фінансової діяльності в умовах сьогодення // Держава і право.- 2009.- Випуск 46.- С. 403-410.

Особлива частина.

Розділ ІІІ. Бюджетне право України