Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
313 Диференціальна психологія.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
948.74 Кб
Скачать

Дисципліни «Диференціальна психологія» Змістовий модуль 1. Диференціальна психологія як наука. Психологічний аналіз диференційних координат особистості

Тема 1. Історичний розвиток та виникнення диференціальної психології

Індивідуальні відмінності в ранніх психологічних теоріях. Виникнення диференціальної психології. Вплив експериментальної психології, біології та відкриттів астрономії на диференціальну психологію. Математична статистика та розвиток статистичного методу. Рівні статистичного значення, кореляція. Тестування в психології. Напрямки розвитку диференціальної психології, об'єкт, предмет, задачі.

Література: [1, 3, 6, 7, 8, 9, 11, 14].

Тема 2. Розподіл індивідуальних відмінностей

Розподіл індивідуальних відмінностей у нормі. Будування графіків розподілу індивідуальних відмінностей. Форми графіків. Умови, які впливають на форму графіка. Засоби виміру, вибірка, спеціальні фактори. Вимірювання ступеню мінливості. Стандартне відхилення. Відносна мінливість. Універсальність індивідуальних відмінностей.

Література: [2, 5, 6, 7, 8, 12, 15,].

Тема 3. Спадковість та середа: основні положення

Природа наслідування. Характер оточуючого середовища. Взаємодія спадковості та оточуючого середовища. Дослідження нормативів поведінки, що розвивається. Структурні та функціональні характеристики. Дослідження структурних факторів в розвитку поведінки. Вимірювання здібностей. Дослідження впливу досвіду на поведінку. Статистичний аналіз сімейної схожості та відмінності.

Література: [3-8, 12].

Тема 4. Склад тіла та поведінка

Склад тіла людини. Помилки, пов'язані з аналізом складу тіла та поведінки. Патологічні стани: важкі порушення поведінки, фізичне нездужання та розумовий розвиток, соматопсихологічні наслідки захворювання. Фізіологічні фактори. Методи дослідження фізіологічних факторів. Сенсорні обмеження: зір, слух. Анатомічні вимірювання: розмір та форма тіла, обличчя та форма руки, розмір тіла. Розвиток.

Література: [3, 5, 8, 12, 14].

Тема 5. Конституціональна типологія

Типологія Кречмера: пікнік, атлетік, лептосомік (астенік) та диспластик. Циклоїдний та шизоїдний тип темпераменту. Індекс Вертгеймера-Хескеса. Типологія Шелдона: ендоморфний склад тіла, мезоморфний, ектоморфний. Вісцеротонічний тип темпераменту, соматотонічний та церебротонічний. Типологічні системи та факторні. Конституціональна гіпотеза.

Література: [1-5, 7, 9, 11, 13].

Змістовий модуль 2. Диференційні аспекти вікової, педагогічної та соціальної психології

Тема 6. Індивідуальні відмінності та особливості навчання

Досвід, тренування та тестові помилки. Зв’язок досвіду та індивідуальних відмінностей. Дослідження дитячих шкіл. Емоційна та мотиваційна прилаштованість. Парні групи, диференцірована популяція. Регресіонний ефект. Навчання у школі та розумові здібності. Інтелектуальний розвиток, тести IQ. Історичне дослідження популяцій.

Література: [2-9, 11, 14].

Тема 7. Вікові відмінності

Хронологія розвитку поведінки індивіду. Поперечний та продольний підходи. Селективні фактори. Фоновий досвід. Графіки росту. Перетворювання психологічних даних. Рівність одиниць виміру. Рівні складності тесту. Вікові графіки для різних функцій. Постійність IQ: передбачення величини IQ, нестабільність IQ раннього віку, фактори, які впливають на стабільність результатів тестів, прогноз. Інтелектуальна діяльність у зрілому віці: загальний віковий графік розумових здібностей, функціональна специфічність вікових змін, вік та творчі досягнення. Вік та особистісні властивості.

Література: [3, 5, 7, 12, 15].