Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
192-Н-ІСТОРІЯ ФІЛОСОФІЇ.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.06 Mб
Скачать

Тема 10. Доба класичної української філософії

Людина в суспільно-історичній, культурній та світоглядній ситуації в Україні ХVІІ – ХVІІІ ст. Брестська унія. Рух братств і Острозька академія. Києво-Могилянська Академія – перший учбовий заклад вищого типу східного слов’янства.

Роль Києво-Могилянської Академії у розвитку філософської культури східних і південно-східних народів. Філософія Києво-Могилянської Академії як синтез духовної спадщини київського “візантизму” з філософським надбанням Заходу в межах культури українського бароко. Уявлення про філософію та теорію пізнання. Проблеми онтології та натурфілософії. Етичні погляди вчених Академії. Вчення про державу. Г. С. Сковорода – фундатор філософії українського кордоцентризму: наука про Бога або вічну натуру; вчення про самопізнання людини та преображення її "серця"; Біблійна екзегетика та символізм; етичні погляди. Питання діалектики і пізнання світу. Український символізм і “кордоцентризм”. Григорій Сковорода й Просвітництво.

Література: [7,8,14,15,20,21,35-50].

Тема 11. Тенденції розвитку сучасної філософії

Плюралізм течій сучасної філософії. Критичний перегляд принципів і традицій класичної філософії кінця ХІХ – початку ХХ століття. Захист і оновлення класичних філософських традицій: неотомізм (Ю. Бохенський, Ж. Марітен, Е. Жильсон), неокантіанство (О. Лібман, Г. Коген), неогегельянство (Б. Кроче, Дж. Ройс).

Філософський ірраціоналізм, його початки і прояви. “Філософія життя”. Ірраціоналістичний і містичний підхід у філософському аналізі (А. Шопенгауэр “Воля до влади” та ідея надлюдини Ф. Ніцше). Теорія прагматизму Ч. Пірса й У. Джеймса. Філософські проблеми психоаналізу З. Фрейда і “колективне несвідоме” К. Юнга. Неофрейдизм. Науково-позитивістські тенденції сучасної філософії (О. Конт, Д. Милль, М. Спенсер). Феноменологія Е. Гуссерля. Модернізація релігійно-філософських доктрин (Г. Марсель, Тейяр де Шарден). Екзистенціальна філософія про відчуженість і свободу людини ( М. Хайдеггер, К. Ясперс, Ф. Достоєвський, М. Бердяєв, Ж. П.Сартр, А.Камю). Раціоналізм сучасної філософії (М. Вебер, Л. Вітгенштейн, Б. Рассел, К. Поппер, Д. Белл, У. Ростоу, А. Тоффлер, Е. Масуді). Глобальні проблеми людства і філософія. (Дж. Форрестер, А. Печчеи, А. Швейцер). Діалог сучасних філософських ідей.

Література: [3,10,12,16,17,18,19,23-29].

Тема 12. Сучасна філософська думка в Україні

Український романтизм: філософія і світогляд. Сутність романтизму, умови його розвитку в Україні та специфіка. Романтизм – світоглядна основа нового українського письменства (І.Котляревський, М.Максимович, М. Шашкевич, М. Гоголь). Вплив романтичного шеллінгіанства на становлення філософської думки в Україні: Д. Веланський, К. Зеленецький, Й. Міхневич. Проблема людини та нації в творчості Кирило-Мефодіївського товариства. Філософські погляди М. Костомарова, П. Куліша, Т.Шевченка.

Українська академічна філософія XIX століття. Академічна філософія та зміна типу філософствування. О. Новицький про предмет, завдання й поступальність розвитку філософії. С. Гогоцький як історик філософії. "Філософія серця" Памфіла Юркевича та його ставлення до матеріалізму Л. Фейєрбаха та М. Чернишевського. Феномен П. Юркевича й українська духовність.

Суспільно-політична і філософська думка в українській літературі та публіцистиці другої половини XIX – початку XX століття: В. Антонович, І. Франко, Леся Українка, М. Драгоманов, М. Грушевський. Філософія національного радикалізму в Україні XX ст. Генезис національного радикалізму. Філософське обґрунтування національного радикалізму у Д. Донцова, М. Міхновського: маніфест національного радикалізму. Історіософія В. Липинського. Еволюція поглядів: від демократизму до авторитаризму або української монархічної ідеї. Національна еліта як фермент державотворення. Дві концепції в українській історіографії. Національна ідея – різновид месіанства. Авторитет сили і сила авторитету. Через державу до нації. Філософські погляди Д. Чижевського.

Світоглядно-філософська ситуація в Україні: “крізь Руїну до самовідродження” (20-90-ті рр.). Пожовтнева “руїна”. “Розстріляне відродження”. Духовні передумови національного самовідродження філософії. Розробка філософських проблем у сучасній Україні.

Література: [7,14,15,20,39,45].