Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОКМ-3. Р.1.1- 6.3.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
14.63 Mб
Скачать

4.3. Клейові з’єднання

Клейові з’єднання - це з’єднання неметалевою речовиною за допомогою поверхневого скріплювання (адгезії) та внутрішнього міжмолекулярного зв’язку (когезії) в клеючому шарі.

Міцність клейових з’єднань залежить від матеріалу і конструкції деталей, що склеюються, якості підготовки поверхні до клеєння, правильності вибору марки клею, видержування технології склеювання тощо.

Клейові з’єднання застосовують у відповідальних електротехнічних конструкціях, при будівництві мостів, у верстато- і авіабудуванні. Частіше всього склеюють листовий матеріал і тонкостінні клейові конструкції. Ущільнюють і стопорять різьбові з’єднання і т .п .

Переваги клейових з’єднань: можливість з’єднання деталей із різнорідних матеріалів; з’єднання тонких листів; понижена концентрація напруги; великий опір втомленості; герметичність з’єднання; зменшена маса; можливість одержання гладкої поверхні виробів. Недоліки: відносно низька міцність при нерівномірному відриві; обмежена теплостійкість (до 250 ˚С); необхідність точної пригінки поверхонь, що склеюються..

Процес клеєння складається із підготовки поверхні деталей, нанесення клею, складання з’єднання, витримування при відповідній температурі та тиску.

У машинобудуванні використовують клеї з вибірковою адгезією до певних матеріалів (спеціальні) і з високою адгезією до різних матеріалів (універсальні). Поширені клеї БФ-2, (сталь-сталь-скло), БФ-4 (сталь-сталь-скло; алюміній-алюміній; сталь-текстоліт), 88 (сталь-сталь; алюміній-шкіра або гума) .

Несуча здатність клейових з’єднань залежить від товщини клейового шару; рекомендується δ = 0,05...0.15 мм.

Конструкція клейових з’єднань подібна до конструкції паяних, вони краще працюють на зріз, гірше - на розтяг. Використовують комбінацію клейового з’єднання з різьбовим, заклепковим, зварним.

Розрахунок міцності клейових з’єднань виконується за тими ж формулами, що і паяних; границю міцності на зріз різних матеріалів наведено в таблиці 17.2 [1].

Звичайно розмір клейового шва призначається в залежності від розмірів деталей, що з’єднуються, а перевірний розрахунок шва на міцність при напустковому з’єднанні виконують за формулою:

t¢з =F/(bl)£[t¢з] ,

де t¢з - розрахункова напруга на зріз в клейовому шві; [t¢з] - допустима напруга на зріз шва; для клею БФ-2 [t¢з] = 15...20 Н/мм2, для клею БФ-4 [t¢з] = 25...30 Н/мм2.

Контрольні запитання

1. Які конструктивні особливості мають заклепкові з'єднання? Охарактеризуйте область використання заклепкових з'єднань.

2. Які існують типи стандартизованих заклепок?

3. Які існують критерії розрахунку заклепкових з'єднань?

4. Як записується умова міцності заклепок та з'єднувальних листів?

5. Із якого матеріалу виготовлять заклепки? Які властивості повинен мати цей матеріал?

6. Охарактеризуйте особливості паяних з'єднань. Як здійснюється процес паяння?

7. Які існують типи припоїв? З'ясуйте суть розрахунків на міцність паяних з'єднань.

8. Охарактеризуйте особливості клейових з'єднань. Назвіть типи клеїв, які використовуються в машинобудуванні.

5. Різьбові з’єднання

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]