Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TEMA_1_1_FUNKS_stud(1).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
205.31 Кб
Скачать

7.1.6. Податковий період;

Податковий період — це період часу, протягом якого формується податкова база і визначається остаточний розмір податкового зобов'язання платника перед бюджетом.

Податковий період встановлюється для кожного податку окремо. Він може дорівнювати календарному року, кварталу, місяцю тощо. Податковий період мо­же складатися з одного або декількох звітних періодів, за підсумками яких спла­чуються авансові платежі. Якщо звітний період не збігається з податковим, то су­ма податку, розрахована за звітний період, є проміжною і за підсумками податко­вого періоду може бути скоригована.

Протягом одного податкового періоду один і той самий об'єкт не повинен оподатковуватися більше одного разу. Цим обумовлюється важливість визначен­ня і законодавчої регламентації даного елементу оподаткування.

Найчастіше податковий період збігається зі звітним. Але в деяких випадках їх слід розмежовувати. Підставою для цього є збіг чи розбіжність обов'язку зі сплати податку й обов'язку звітності зі сплати цього податку.

Податкові періоди можна класифікувати за такими підставами.

1. За термінами:

а) річний податковий період;

б) квартальний податковий період;

в) місячний податковий період;

г) інші (податкові періоди, пов'язані зі сплатою податку одноразово; сплатою податку за підсумками складених періодів —кілька років і т. ін.).

7.1.7. Строк та порядок сплати податку;

Порядок і терміни сплати податку визначені законодавством способи і терміни сплати податку. Існує три способи сплати податку: у джерела, декла­раційний і кадастровий. Вони різняться розподілом обов'язків по розрахунку по­датку і відповідальності за правильність розрахунку і своєчасність сплати.

При сплаті податків у джерела відповідальність за правильність їх розрахунку, повноту утримання і своєчасність перерахування до бюджетів і позабюджетних фондів несуть податкові агенти — особи, на яких дані обов'язки покладені законом.

При деклараційному способі сплати податків обов'язки по їх розрахунку, а та­кож уся повнота відповідальності лежать на самих платниках.

При кадастровому способі сплати обов'язки по розрахунку податків і відповідальність за правильність таких розрахунків лежать на податковому ор­гані. Певною мірою на нього покладається і відповідальність за своєчасність сплати податків, оскільки обов'язок щодо їх сплати виникає у платника не раніше отримання податкового повідомлення від податкового органу.

Терміни(строк) сплати податку — календарна дата або певний період часу, протягом якого суб'єкт оподаткування розраховується з державою по своїх податкових зо­бов'язаннях. При визначенні термінів сплати кожного окремого податку врахо­вуються такі фактори [90, с. 73]:

  • питома вага і роль податку в доходах бюджету;

  • характер об'єкта і суб'єкта оподаткування;

  • величина і періодичність отримання доходу або вчинення дії;

  • соціально-економічні та політичні міркування.

7.1.8. Строк та порядок подання звітності про обчислення і сплату податку.

7.2. Під час встановлення податку можуть передбачатися податкові пільги та порядок їх застосування.

податкові пільги - це законодавчо встановлені винятки із за­гальних правил оподаткування, які надають платникові можливість зменшити суму податку (збору), що підлягає сплаті, або звільняють його від виконання окремих обов'язків та правил, пов'язаних з опо­даткуванням. Результатом застосування пільг може бути як повне або часткове зменшення суми податкових зобов'язань платника, так і поліпшення фінансових показників його діяльності без зміни суми податку (збору), яка підлягає сплаті в бюджет

Податкові пільги належать до факультативних елементів оподаткування, відсутність яких забезпечує нейтральність податкової системи. їх запровадження сприяє зменшенню податкового навантаження на платників, а відтак є інстру­ментом виконання податками регулюючої функції.

15

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]