Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4_Problema_spivvidnoshennya_dukhovnogo_material...docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
201.73 Кб
Скачать

10 Атомістичний матеріалізм Демокріта ,його значення для європейської науки

Знаменитий грецький філософ Демокріт (нар. бл. 470 до н. е..) приймає тезу про те, що буття є щось просте, розуміючи під ним неподільне - атом ( «атом» по-грецьки означає «нерассекаемое», «нерозрізаними»). Він дає матеріалістичну трактування цього поняття, мислячи атом як найменшу, далі не ділимо фізичну частку. Таких атомів Демокрит допускає безліч, тим самим відкидаючи твердження, що буття - одне.

Демокрит запропонував продуманий варіант механістичного пояснення світу: ціле у нього є сумою частин, а безладний рух атомів, їх випадкові зіткнення виявляються причиною всього сущого. У атомізму відкидається положення еліатів про нерухомість буття, оскільки це положення не дає можливості пояснити рух і зміна, що відбувається в чуттєвому вирі. Прагнучи знайти причину руху, Демокріт «розбиває» єдине буття Парменіда на безліч окремих «битій»-атомів, які трактує матеріалістично.

***

V-IV століття до н. е.. -. Це була епоха внутрішнього розквіту грецьких держав. Не тільки політична, але й наукове життя вирувало в грецьких містах - державах (полісах).

Філософія остаточно виділилася з єдиного, нерозчленованого знання, відокремившись від релігії, міфології, конкретних наук. У цей час сформувалися основні філософські поняття й категорії, виникли основні філософські напрямки.

Матеріалізм стародавньої Греції отримав своє класичне вираження у філософській системі Демокріта. Демокрит, видатний матеріаліст античності, створював свою систему поглядів в інший час, ніж мілетської філософи, Геракліт і Елейська школа.

Атоми і пустота

Згідно Демокріту, Всесвіт - це рухома матерія, атоми речовин) і пустота остання також реальна, як і буття. Вічно рухаються атоми, поєднуючись, створюють всі речі, їх роз'єднання приводить до загибелі і руйнування останніх.

Введення атомісти поняття порожнечі як небуття мало глибоке філософське значення. Категорія небуття дала можливість пояснювати виникнення і зміна речей. Правда у Демокріта буття і небуття співіснували поруч, роздільно: атоми були носіями множинності, порожнеча ж втілювала єдність; в цьому була метафізічность теорії. Її намагався подолати Арістотель, вказуючи, що ми бачимо «Одне й те саме безперервне тіло то рідким, то затверділим», отже, зміна якості - це не тільки просте з'єднання та роз'єднання. Але на сучасному йому рівні науки він не міг дати цьому належного пояснення, в той час як Демокрит переконливо доводив, що причина цього явища - в зміні кількості междуатомной порожнечі.

У своїй картині будови матерії Демокрит виходив також з принципу, висунутого попередньої філософією (сформульованого меліси і повтореного Анаксагор), - принципу збереження буття «ніщо не виникає з нічого». Він пов'язував його з вічністю часу і руху, що означало певне розуміння єдності матерії (атомів) і форм її існування. І якщо елейци вважали, що цей принцип відноситься тільки до розумопоглинаючому «істинно сущого», то Демокріт відносив його до реальному, об'єктивно існуючого світу, природу.

Вчення Демокріта. Атомістичної матеріалізм.

Згідно Демокріту, Всесвіт - це рухома матерія, атоми речовин (буття - to on, to den) і пустота (to unden, to meden); остання також реальна, як і буття. Вічно рухаються атоми, поєднуючись, створюють всі речі, їх роз'єднання призводить до загибелі і руйнування останніх.

Згідно Демокріту, атоми неподільні (atomos-«неподільний»), вони абсолютно щільні і не мають фізичних частин. Але у всіх тілах вони поєднуються так, що між ними залишається хоча б мінімальну кількість порожнечі; від цих проміжків між атомами залежить консистенція тел.

Головна ідея Демокріта про дискретності світу, його розділеності на дрібні, елементарні частки виявилася напрочуд схожою на тлумачення сучасних вчених. Думки стародавніх мислителів не зникли. Вони живі, оскільки живі питання, з приводу яких дивувалися древні і які вони по-своєму вирішували ...