Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
рожко отчет 2008.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
246.78 Кб
Скачать

1.7. Оцінка стійкості посівів проти вилягання, поникання, осипання зерна і проростання його в колосі

Стійкість посівів до вилягання оцінюють у балах, по­чинаючи від появи цього явища і до збирання врожаю, через кожних 5—10 днів. Ці спостереження дають змогу ви­явити властивість окремих посівів повертатись у попереднє (вертикальне) положення. Оцінюють вилягання посівів зернових та інших культур за п'ятибальною шкалою: 5 балів — вилягання не спостерігається; 4 бали — виляган-н-і незначне; 3 бали — вилягання середнє; 2 бали — виля­гання значне, що утруднює збирання врожаю комбайном; 1 бал — вилягання значне задовго до збирання врожаю, посіви непридатні для комбайнування.

Одночасно з виведенням бальної оцінки вилягання фіксується фаза вегетації рослин і зазначається причина і особливості (кореневе чи стеблове) вилягання.

Вилягання кукурудзи також визначають у балах. За­лежно від нахилу головного стебла розрізняють невилягаючі рослини (оцінюють 5 балами); із слабким виляганням (від­хилення від вертикального положення менш як на 30°) оцінюють 4 балами; із середнім виляганням (відхилення від вертикального положення на 30—60°) оцінюють 2 балами; із значним виляганням (відхилення перевищує 60°) оці­нюють 0 балів.

Для розрахунку середнього бала стійкості кукурудзи до вилягання добуток кількості рослин з відповідним балом на бал вилягання підсумовують і ділять на кількість облі­кових рослин. На ділянці кількість облікових рослин ста­новить 100 шт., і їх дослідник позначає ще до викидання волоті. Крім того, беруть до уваги вилягання рослин до викидання волоті. Такі рослини утворюють шаблеподіб­ний згин і непридатні для збирання комбайном.

Оглядаючи 100 позначених на ділянці рослин кукурудзи, обчислюють процент обламаних чи надламаних нижче місця прикріплення качанів стебел, а також процент рослин з по­никлими качанами (верхівка яких нижче основи).

На посівах ячменю пониклість і ламкість колоса визна­чають за п'ятибальною шкалою: 5 балів — пониклість і ламкість не спостерігаються; 4 бали — пониклість і лам­кість незначні; 3 бали — пониклість і ламкість середні;

2 бали — пониклість і ламкість вище середніх; 1 бал — пониклість і ламкість виражені значною мірою. Схильність посівів до осипання зерна оцінюють протягом достигання врожаю за п'ятибальною шкалою: 5 балів — осипання не спостерігається; 4 бали — осипання незначне; 3 бали — осипання середнє; 2 бали — осипання вище за середнє; 1 бал — осипання значне.

Суть точнішого методу визначення стійкості рослин до осипання полягає в тому, що на кожній ділянці виділяють по 4 пробних діляночки площею 0,25—1,0 м2, на яких збирають зерно, яке осипалось, підраховують і зважують його.

Стійкість зерна до проростання у колосі визначають окомірно за п'ятибальною шкалою: 5 балів — зерно не проростає; 4 бали — проростання незначне; 3 бали — про­ростання середнє; 2 бали — проростання вище за середнє; 1 бал — проростання значне.

Характерною ознакою різних сортів і гібридів зернових та олійних кільтур є здатність їх вимолочуватись. її оці­нюють також за п'ятибальною шкалою: 5 балів — зерно вимолочується дуже добре; 4 бали — вимолочується добре; 3 бали — зерно вимолочується посередньо; 2 бали^— нижче за посередньо; 1 бал — зерно вимолочується погано.