Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДИП.ПР.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
06.11.2019
Размер:
983.55 Кб
Скачать

5.1.3 Функції механіка на ділянці

Забезпечує правильну організацію і безпечне ведення робіт, експлуатацію обладнання, механізмів, інструменту, КВП і засобів індивідуального, колективного захисту, утримання робочих місць у належному стані.

Забезпечує раціональне розміщення матеріалів, інструментів, пристроїв на робочих місцях, їх зберігання, не допускає їх нагромаджування на проходах і проїздах.

Керує роботами з підвищеною небезпекою по нарядам-допускам, дозволам.

Забезпечує дотримання робітниками правил і інструкцій по охороні праці та безпечному веденню робіт, технологічних режимів і регламентів, забезпечує застосування безпечних методів праці.

Не допускає роботи на несправному устаткуванні і застосування несправних інструментів і пристроїв.

Вживає заходи по припиненню робіт у випадку погрози здоров'ю і життю працюючих. Не допускає до роботи осіб у нетверезому стані.

Контролює стан умов праці на робочих місцях. Регулярно, згідно з графіком ІІ ступеню контролю перевіряє стан робочих місць, правильність експлуатації обладнання, механізмів, пристроїв та інструменту.

Слідкує за безперебійною роботою вентиляційних систем, пристосувань, освітленістю робочих місць, використанням і правильним застосуванням підлеглими робітниками засобів індивідуального захисту.

Розглядає на нарадах стан умов праці на робочих місцях. Аналізує результати перевірок робочих місць, розбирає виявленні порушення і недоліки, доводить до відомості робітників зміст наказів і розпоряджень, обставини і причини нещасних випадків.

Забезпечує виконання у встановлені терміни запланованих заходів по забезпеченню безпечних умов праці, прийняті колективною угодою на підприємстві.

Інформує у встановлені терміни керівництво виробництва, цеху про стан умов праці на об'єктах, проведені заходи по поліпшенню охорони і умов праці, виконання наказів і розпоряджень, що стосуються питань з охорони праці.

Проводить в установлені терміни інструктажі робітників по безпечних методах роботи, з оформленням їх в журналі інструктажів. При видачі робітникам завдання на виконання робіт з підвищеною небезпекою проводить їм спеціальний інструктаж з записами в журналі інструктажів та в нарядах-допусках, дозволах.

Виконує контроль за стажуванням робітників, які виконують роботи з підвищеною небезпекою. По закінченню стажування при співрозмові перевіряє засвоєння робітниками безпечних прийомів роботи і знання інструкцій по охороні праці. Роз'яснює робітникам вимоги правил і інструкцій з показом правильних прийомів роботи.

Складає графіки перевірки знань робітників і приймає участь у роботі комісії по перевірці знань питань з охорони праці.

Негайно повідомляє керівництво цеху, виробництва про нещасний випадок, що стався на установці, дільниці, організовує надання першої допомоги потерпілому і направляє його до медичної установи, приймає заходи по зберіганню обстановки на робочому місці стану устаткування таким, якими вони були на момент пригоди (якщо це не загрожує життю і здоров'ю оточуючих робітників і не викликає аварії).

5.1.4 Спецодяг, засоби індивідуального захисту

Спецодяг видається для захисту працюючих від професійних захворювань, а також при роботах, які проводяться в несприятливих температурних умовах або зв’язаних із забрудненням тіла.

Спецодяг повинен задовольняти наступним вимогам:

  1. забезпечувати найкращий захист, оберігання від шкідливостей, для котрих вона призначена;

  2. забезпечувати гігієнічність, нормальний повітряобмін і теплообмін між внутрішнім середовищем і тілом людини;

  3. бути зручним для вдягання, носіння і роботи в ньому.

Недостатньо мати гарний спецодяг, необхідно ще і правильно його застосовувати. Вказівки, як треба її носити, дані в інструкціях по техніці безпеки.

Індивідуальні захисні пристосування мають дуже велике значення для запобігання отруєнь і травматизму на нафтопереробних заводах.

Для захисту органів дихання застосовують протигази і распіратори. Протигази служать для захисту від шкідливих парів і газів, распіратори призначені для захисту від пилу. Протигази по принципу захисної дії поділяються на фільтруючі, ізолюючі та кисневі ізолюючі протигази.

На виробництві в ряді випадків необхідний захист органів зору працюючих. Очі можуть бути пошкоджені відлетаючими частинками твердих тіл, стружкою, окалиною, кусочками металу при роботі в механічних майстернях і ремонтних роботах; парою або горячими газами при продувці апаратури і трубопроводів та в інших випадках; бризками агресивних хімічних речовин при їх наливі, злитті, перемішуванні; інфрачервоними і ультрафіолетовими променями при електро- і газозварювальних роботах.

Найбільш широко в нафтопереробній промисловості застосовують захисні окуляри двохосновних типів:

  1. ОЗВ - окуляри захисні відкриті;

  2. ОЗЗ - окуляри захисні закриті.

На нафтопереробних заводах на шкіру працюючих несприятливо діють різноманітні речовини, які застосовують у виробництві. Шкіру людини захищають рукавицями, спецодягом і захисними пастами, які наносять на шкіру.

5.2 Техніка безпеки при виконанні ремонту обладнання

5.2.1 Підготовка і організація роботи

На нафтопереробних заводах використовують систему планово-попереджувального ремонту (ППР), яка представляє собою комплекс заходів по надзору, догляду і ремонту обладнання, спрямованих на підтримку обладнання в стані постійної експлуатаційної готовності та на попередження аварій.

Встановлений системою ППР час міжремонтного пробігу повинен строго дотримуватись

Всі ремонтні операції поділяють на підготовчі, ремонтні та завершальні. Для проведення підготовчих робіт приказом по заводу виділяється спеціальна людина, яка відповідає за підготовку обладнання і здачу його в ремонт. Складає докладній план ведення підготовчих і ремонтних робіт з урахуванням вимог безпеки.

Планом ведення підготовчих і ремонтних робіт не допускається одночасне проведення несумісних ремонтних операцій. Важливим фактором безпеки при ремонтних роботах є розміщення працюючих на висоті. Монтажні і ремонтні роботи не можна проводити одночасно на різних відмітках по одній вертикалі.