Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
диплом бакалавра.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
1.1 Mб
Скачать

Реферат

кількість сторінок-63,

кількість рисунків-3,

кількість таблиць-8,

кількість формул-39,

джерел використанох літератури - 29.

Мета роботи: аналіз та оцінка існуючих приладів при розробці цифрового барографа.

В роботі розглянуто різні види барографів та їх особливості, представлено принципову електричну схему, схему функціональної структури та структурну схему комп’ютерно-технологічних засобів, описані методи випробувань приладів.

Ключові слова: барограф, повірка, калібрування засобу вимірювання, термобарокамера, термокамера, випробувальний стенд, похибка вимірювань.

ЗМІСТ

ВСТУП 3

1 ТЕХНІЧНЕ ЗАВДАННЯ 5

2 АНАЛІЗ ІСНУЮЧИХ ПРИЛАДІВ 10

3 Проектування Вимірювальної системи 15

4 Атестація спроектованого БАРОГРАФу 44

5 МЕТОДИКА ОБРОБКИ ЕКСПЕРЕМЕНТАЛЬНИХ ДАНИХ СПРОЕКТОВАНОЇ СИСТЕМИ 68

ВИСНОВКИ 78

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ 80

Додаток 1 83

Додаток 2 84

ВСТУП

Актуальність теми дипломної роботи полягає в тому, що проведення сучасних метеорологічних спостережень вимагає використання високоточної та надійної вимірювальної техніки. Наявні у продажі зарубіжні засоби вимірювання значно перевищують за всима показниками прилади вітчизняного виробництва. Щоб змінити ситуацію слід випускати більш досконалі прилади, а отже при проектуванні засобів вимірювання слід задовольнити підвищені вимоги до надійності, довговічності і якості функціонування. В дипломному проекті вирішується задача проектування пристрою для вимірювання атмосферного тиску.

В наш час механічні барографи замінюють на електронні з використанням мікропроцесорної техніки, такий підхід дає можливість робити запис атмосферного тиску на протязі більшої тривалості часу, проводити автоматизований аналіз даних та проводити прогнозування. Крім того вони є дешевшими ніж механічні барографи.

Задачею дипломного проекту є розробити такий прилад, в якому відсутні недоліки барографів що випускаються вітчизняним приладобудуванням, а саме:

  • гучність роботи приладу та його вага;

  • порушення ходу годинного механізму;

  • неякісний запис на діаграмній стрічці;

  • обмежена довжина діаграмної стрічки, яка вимагає постійної заміни, по закінченню;

  • наявність тертя в механічній системі барографа.

Цифровий барограф - нове покоління метеорологічних вимірювальних приладів для вимірювання та довготривалої реєстрації атмосферного тиску на метеостанціях і метеопостах.

Принцип заснований на прецизійному вимірі частоти кварцового датчика. Вид одержуваної інформації відповідає прийнятим в метеорології стандартам.

Точність вимірювання зберігається при зміні зовнішніх температурних умов. Знімання інформації візуальне, дані відображаються на рідкокристалічному моніторі. Передбачена можливість підключення ПК по RS232, з метою подальшої обробки результатів вимірювання.

Мета роботи – розробка цифрового барографа.

Вказана мета визначила розгляд наступних завдань:

  • аналіз існуючих барографів;

  • виявлення основних недоліків приладів;

  • розробка методів випробувань барографів;

  • розробка принципової електричної схеми та внутрішньої структури барографа.