Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДИП.ПР.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
06.11.2019
Размер:
983.55 Кб
Скачать

4.7 Порядок приймання колони з ремонту

Нові колони, а також колони, корпуси яких піддавалися значному ремонту, опресовують при локальних ремонтах корпусу, в малих розмірах обмежуються перевіркою на герметичність. Виняток становлять спеціальні колони, які за правилами Держгірпромнагляду опресовують при кожному розбиранні.

Опресовування з метою перевірки міцності і щільності апарату проводиться на пробний тиск, величина якого встановлюється залежно від робочого тиску і указується в паспорті або технологічній карті. Найбільш поширене гідравлічне опресовування, яке полягає в наступному. У колону нагнітають воду при відкритому на самій верхній точці апарату душнику. Поява води у душнику свідчить про заповнення колони. Закривши душник, в колоні поволі підвищують тиск, поки воно не досягне величини тиску, опресовування. При такому тиску апарат витримують протягом 5 хв, після чого тиск поволі знижують до робочого і приступають до огляду корпусу, одночасно обстукуючи зварні шви молотком вагою 0,5—1,5 кгс.

При гідравлічного опресовування високих колонних апаратів слід враховувати величину гідростатичного стовпа води, опресовування, тому перед опресовуванням по паспорту або розрахунком перевіряють допустимість гідравлічного випробування в робочому положенні. Воно може проводитися, якщо навантаження на стінку нижнього поясу апарату від суми пробного тиску і тиску стовпа рідини не перевищує 0,8 величини межі текучості металу корпусу при температурі опресовування.

У тих випадках, коли ця умова не виконується або виникає небезпека перевантаження фундаменту апарату, по дозволу і у присутності інспектора Держгірпромнагляду можна проводити опресовування колон повітрям або інертним газом. До пневматичного опресовування вдаються також тоді, коли за умовами технологічного процесу присутність води в колоні може викликати аварію при виході її на робочий режим.

Пневматичне опресовування вимагає дотримання особливих запобіжних засобів. Зокрема, перед опресовуванням повітрям необхідно переконатися в повній відсутності в апараті вибухо- і пожежонебезпечних рідин, парів і газів. Для цього колону заздалегідь продувають інертним газом або водяною парою. Апарат, що знаходиться під тиском повітря, обстукувати молотком не можна; зварні шви обстукують до почала опресовування. У момент підвищення тиску стояти поблизу апарату не дозволяється.

Вакуумні колони піддають гідравлічному випробуванню на пробний тиск 2 кгс/см або пневматичному на тиск 1,1 кгс/см . Колони, що працюють при атмосферному тиску, як правило, піддають випробуванню шляхом заливки води.

При перевірці зварних швів змазуванням гасом протягом 20—40 хв. (залежно від товщини кожного шва) стежать за появою плям на змащеній крейдою протилежній (звичайно зовнішньої) його стороні.

5 Техніка безпеки, протипожежні заходи та промислова санітарія при ремонті обладнання

5.1 Організація охорони праці на ділянці

5.1.1 Можливі причини нещасних випадків

Порушення правил техніки безпеки на виробництві іноді призводить до аварій, пожеж, нещасних випадків, отруєнь та професійних захворювань.

Велику небезпеку під час ремонту колони представляє неузгодженість дій ремонтного і цехового виробничого персоналу. Основними причинами травматизму при виконанні ремонтних, монтажних і очисних робіт є: незадовільна організація робочого процесу; непідготовленість робочих місць; погане керівництво роботами; недотримання правил техніки безпеки. Оскільки майже всім робочим хімічних заводів в тій чи іншій мірі доводиться брати участь в ремонтних роботах, необхідно, щоб вони знали основні правила безпеки при ремонті і строго дотримували всі норми робочого процесу.

На виробництві можливі випадки отруєння. Вони бувають гострими - мають раптовий характер, або хронічними - мають поступовий вплив на людину шкідливих речовин. Випадки гострого отруєння відносяться до числа травм; випадки хронічного отруєння враховуються окремо тому, що важко визначити момент його виникнення.