Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Менеджмент - ответы на вступительный.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
23.09.2019
Размер:
52.95 Кб
Скачать

10. Раціональне вирішення проблем (прийняття рішень). Характеристика етапів.

Рішенняальтернатива (необхідність вибору між 2-ма або кількох виключаючих одна одну рішень), речове відображення упр-ня, певною мірою його підсумок. Воно є результатом обдумувань, дій та намірів, висновків, міркувань, обговорень, спрямованих на реалізацію цілей упр-ня. Рішення вимагають відповідальності, систематизації дій, організованості. В циклі упр-ня – прийняття рішень є найбільш відповідальною фазою. Від якості прийнятого рішення залежить успіх його виконання.

Вибрати альтернативу – означає відповісти на ряд питань. Етапи раціонального підходу до прийняття рішень:

1. діагностування проблеми (включає виявлені симптоми з’явившихся проблем, збір необхідної інформації, яка хар-є проблему);

2. формування обмежень та вибір критеріїв оцінки;

3. розробка альтернативних варіантів (розробка всіх можливих варіантів дій, що забезпечують вирішення проблемної ситуації);

4. оцінка альтер варіантів (перевірка кожної знайденої альтернативи за критеріями);

5. вибір варіантів рішення;

6. реалізація вибраного рішення;

7. оцінка реалізованого рішення.

Вимоги до рішення проблеми: 1. головне в рішенні є ступінь досягнення мети, тобто бути еф-им; 2. рішення проблеми з мін затратами; 3. ріш повинно бути забезпеч всіма необхідними ресурсами.

11. Характеристика основної функції управління – планування. Сутність планування.

Найважливішою функцією управління підприємством є планування його діяльності. Планування являє собою процес визначення цілей, яке підприємство передбачає досягти за певний період, а також засобів, шляхів та умов її досягнення.

Планування об'єднує структурні підрозділи підприємства загальною метою, надає усім процесам однонаправленість і скоординованість, що дозволяє найбільш повно і ефективно використовувати ресурси, комплексно, якісно та швидко вирішувати різноманітні завдання. З допомогою планування створюється орієнтир майбутньої діяльності організації. Загальна мета внутрішньої координації діяльності підприємства скласти уяву про дійсний стан справ на підприємстві, визначити власні сильні та слабкі сторони і досягти бажаного результату.

Фахівці ринкової економіки виділяють такі позитивні результати планування:

- воно примушує керівників перспективно мислити;

- змушує чітко визначити свої завдання;

- робить підприємство більш підготовленим до ринкових змін;

- дає можливість застосувати контроль.

Система планування на підприємстві складається з розробки й застосування як перспективних так і поточних планів. Існує прямий зв'язок між успіхом підприємства і плануванням їхньої діяльності.

12. Сутність статегічного упр-ня. Процес стратегічного упр-ня. Загальна хар-ка основних етапів.

Стратегічне упр-ня передбачає визначення ключових позицій на перспективу, виділення ресурсів орг-ї під стратегічні цілі, створ центрів керівництва кожною з стратегічних цілей, оцінку і стимулювання кожного із вир-их підрозділів та їх керівників за ступенем досягнення цілі.