Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Менеджмент - ответы на вступительный.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
23.09.2019
Размер:
52.95 Кб
Скачать

2. Поняття організації, організація як система.

Організаціягрупа людей, діяльність яких координується для досягнення певної мети. Орг-ії поділяються на формальні та неформальні.

Формальні – групи людей, діяльність яких свідомо планується, організовується, мотивується з метою досягнення певної мети.

Неформальні – виникають і функціонують спонтанно.

Якщо орг-я має 1 мету – то це проста орг-я, якщо набір взаємопов’язаних цілей – то вона складна.

Орг-я є системою, тобто сукупністю взаємодіючих елементів, які складають цілісне утворення, що має властивості, відмінні від властивостей складових елементів.

Орг-я складається з керуючої та керованої підсистем.

Керуюча включає ті складові елементи, які забезпечують процес упр-ня.

До складу керованої сис-ми входять елементи, які забезпечують безпосередній процес виробничої, господарської, комерційної та ін. видів діяльності.

К еруюча сис-ма

Зворотній зв’єязок Прямий зв’язок

Керована сис-ма

Процес функ-ня орг-ії як сис-ми

ВХІД ПРОЦЕС ПЕРЕТВОРЕННЯ ВИХІД

Матеріали, капітал, Обробка та перетвор. Продукція, прибуток,

Трудові ресурси соц. відповідальність

Інформація

3. Принципи і закономірності управління.

До загальних принципів управління можна віднести цілеспрямованість, спланованість, компетентність, дисципліну, стимулювання, ієрархічність.

  • Принцип цілеспрямованості визначений сутністю програмно-цільового управління і припускає чітку постановку цілей перед кожним під-вом та кожним його підрозділом, мета повинна бути реальною, досягнутою і визначеною чітко, що мобілізує зусилля персоналу на її виконання.

  • Принцип плановості управління передбачає складання програми дій та її реалізацію. Спланованість виявляється в нормалізації умов роботи і її розподілі між виконавцями, у координації дій виконавців і їхньому інструктуванні, а також в організації обліку і контролю за виконанням кожної роботи і програми в цілому.

  • Принцип компетентності означає знання менеджером об´єкта управління або принаймні його здатність сприймати компетентну консультацію фахівців при прийнятті рішень.

  • Дисципліна припускає безумовне виконання вказівок керівника, посадових обов´язків, інструкцій, наказів та інших директивних документів. Рівень дисципліни значною мірою визначає культуру управління.

  • Принцип стимулювання припускає насамперед мотивацію трудової діяльності на основі використання матеріальних і моральних стимулів.

  • Принцип ієрархічності передбачає вертикальний поділ управлінської праці, тобто виділення рівнів управління і підпорядкування нижчих рівнів управління вищим. Цей принцип враховується при формуванні організаційних структур управління, при побудові апарату управління, при розстановці кадрів.