Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EMM.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
1.35 Mб
Скачать

17) Основні вимоги, переваги, недоліки в методі динамічного програмування.

динамічного програмування, повинна відповідати двом наступним вимогам:

  • функція мети повинна бути адитивною (мультипликативною);

  • в процесі руху системи повинна бути відсутня післядія: стан sі , в який перейшла система, залежить лише від значення попереднього стану sі-1 та від управління uі і не залежить від того, яким шляхом система потрапила в стан sі-1 .

Основними перевагами методів динамічного програмування є: байдужість цього методу до вигляду і способу завдання цільовій функції, а також можливість аналізу рішень на чутливість до зміни початкового стану даної

системи і числа кроків описуваного багатоетапного обчислювального процесу.

Однак динамічне програмування має і свої недоліки. На відміну від лінійного програмування, в якому симплексний метод є універсальним, в динамічному програмуванні такого методу не існує. Кожне завдання має свої труднощі, і в кожному випадку необхідно знайти найбільш відповідну методику рішення. Недолік динамічного програмування полягає також у трудомісткості рішення багатовимірних завдань. При дуже великому числі змінних рішення завдання навіть на сучасних ЕОМ обмежується пам'яттю і швидкодією машини. Наприклад, якщо для дослідження кожної змінної одновимірної задачі потрібно 10 кроків, то в двовимірної задачі їх кількість збільшується до 100, у тривимірній - до 1000 і т.д.

18) Види цільової функції в методі динамічного програмування.

19) Алгоритм розв’язування методом динамічного програмування

20) Задачі про призначення: особливості, математична модель, та алгоритм

Потрібно розподілити серед m виконавців n завдань (робіт). Робота j (j=1,n), виконувана i-м виконавцем, вимагає витрат (оплати, часу) Cij. Завдання полягає в такому розподілі робіт серед виконавців, якому відповідає мінімум сумарних витрат. Причому, кожному виконавцю доручається тільки одна робота. Така задача і називається задачею про призначення Її можна розглядати як окремий випадок транспортної задачі. Тут виконавці можуть представляти “пункти відправлення”, а види робіт - “пункти призначення” і навпаки. Пропозиція і попит у кожному пункті відправлення і пункті призначення дорівнює одиниці. Якщо яку роботу не можна доручити якомусь виконавцю, то відповідна вартість Cij береться рівної дуже великому числу М.

4.2. Математична модель задачі про призначення.

Нехай xij - невідомі перемінні. Очевидно, що

Тоді необхідно мінімізувати цільову функцію

,

при обмеженнях

, j=1, n;

, i=1, m;

xij=0 або 1.

Як видно з отриманих обмежень, відмінність задачі про призначення від транспортної задачі полягає в тому, що праві частини всіх обмежень рівні одиниці, а перемінні можуть приймати значення тільки 1 або 0. Задачу про призначення можна вирішувати як транспортну задачу, однак специфічна структура задачі про призначення дозволила розробити більш прості прийоми її рішення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]