Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практ 2курс Роб ост.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
830.46 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Полтавський національний педагогічний університет імені В.Г. Короленка

Психолого-педагогічний факультет

Затверджую

Проректор із науково-педагогічної роботи _______________________проф. Б.В. Год

Погоджено із методичною комісією психолого-педагогічного факультету

Голова методичної комісії ______________________доц. Т.М. Дзюба

Затверджено на засіданні кафедри психології “31” серпня 2010 року (протокол № 1)

Завідувач кафедри

____________________проф. В.Ф. Моргун

Робоча програма навчальної практики з вікової психології

Галузь знань: 0301- Соціально-політичні науки

Напрям підготовки: 6.030102 - “Психологія”

Освітньо-кваліфікаційний рівень: спеціаліст

Курс навчання: 2-й

Укладачі: доц. Горбенко Ю.Л., ст. викладач Губіна Т.І.

Полтава

2010

Робоча програма навчальної практики з вікової психології розроблена на основі наскрізної програми практики. Наскрізна програма практики з психології. / О.Д. Кравченко, А.С. Харченко, Н.М. Тищенко, Т.А. Яновська, І.Г. Тітов, Ю.І. Калюжна, Л.С. Москаленко, О.Г. Мирошник, Т.І. Губіна, Н.О. Гончарова — Полтава: Полтавський національний педагогічний університет імені В.Г. Короленка, 2010, – 34с. Затверджено вченою радою психолого-педагогічного факультету Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка, протокол № 1 від 31 серпня 2010 р.

Робоча програма навчальної практики з вікової психології. / Ю.Л. Горбенко, Т.І. Губіна — Полтава: Полтавський національний педагогічний університет імені В.Г. Короленка, 2010, – 45с.

ЗМІСТ

1.

Мета і завдання практики

4

2.

Організація проведення практики

4

3.

Вимоги до звітної документації про практику

7

4.

Критерії оцінювання результатів виконання практики

8

5.

Зміст практики

11

6.

Структура практики

12

7.

Рекомендована література

24

8.

Додатки

25

ВСТУП

Становлення професіонала залежить від розуміння свого місця і ролі у майбутній професійній діяльності. Практика студентів є однією з основних складових частин процесу підготовки спеціалістів у вищих навчальних закладах і спрямована на формування адекватного уявлення про майбутню професію. Під час цієї практики поглиблюються та закріплюються теоретичні знання отримані студентами з усіх психолого-педагогічних дисциплін та набуваються і удосконалюються практичні навички і уміння за напрямом підготовки «Психологія».

1. Мета і завдання практики

Метою навчальної практики з вікової психології є поглиблення знань закономірностей та динаміки психічного розвитку в онтогенезі, опанування професійними уміннями та навичками їх дослідження, а також формування та розвиток у студентів професійного вміння приймати самостійні рішення за умов професійної діяльності, володіння якими є необхідною умовою подальшого навчання та успішної професійної діяльності в майбутньому.

Програма практики присвячена дослідженню психологічного феномену готовності до навчання у школі, що є особливо актуальним у зв’язку із уведенням обов’язкової дошкільної освіти в Україні. Програма складається із вивчення різних сторін готовності до навчання дітей 5 та 6 років. Як підсумок виконання програми пропонується зробити порівняльну характеристику психологічних особливостей розвитку дітей 5 та 6 років на основі порівняння результатів спостереження та тестів, що виконувались.

Завдання практики:

  • актуалізація та поглиблення знань з курсів “Вікова психологія”, “Педагогічна психологія” , “Диференціальна психологія” та ін.;

  • формування умінь необхідних для діагностики готовності до навчання дітей п’яти та шести років методами психологічного дослідження;

  • оволодіння навичками фіксування та інтерпретації явищ що досліджуються;

  • формування навичок статистичної обробки отриманих психологічних даних їх узагальнення, та формулювання висновків щодо готовності дитини до навчання;

  • розвиток інтересу до професійної діяльності практичного психолога;

  • створення умов особистісного розвитку та формування професійної свідомості студентів.