Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Правознавство.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
158.21 Кб
Скачать

24

Тема 1: цивільне право План семінарського заняття

  1. Загальна характеристика форм власності. Право власності в Україні.

  2. Цивільно-правова відповідальність та її види.

  3. Основні способи захисту прав власності.

  4. Захист цивільних прав особи.

  5. Цивільно-правові засоби захисту прав споживачів.

  6. Спадкові правовідносини.

Методичні рекомендації щодо підготовки до семінарського заняття

При підготовці першого питання теми слід звернути увагу на юридичний зміст права власності як в об'єктивному, так і суб'єктивному значенні, визначити значення власності у житті суспільства, держави та людини. Характеристику форм власності в Україні слід давати відповідно до норм Конституції України та Цивільного Кодексу України 2003 року. Охарактеризувати такі форми власності, як власність Українського народу, державна, приватна та комунальна власність.

При підготовці другого питання перш за все треба дати визначення цивільно-правової відповідальності як окремого виду юридичної відповідальності, визначити підстави цивільно-правової відповідальності: наявність майнової або матеріальної шкоди, наявність протиправної дії чи бездіяльності, вини, причинного зв'язку між протиправним діянням та негативним наслідком, що настав через це діяння. Охарактеризувати види цивільно-правової відповідальності: договірну та позадоговірну, часткову та солідарну, основну та субсидіарну (додаткову).

При підготовці третього питання необхідно підкреслити, що держава покликана забезпечувати всім власникам рівні права та рівні умови захисту права власності. Основними способами захисту права власності є визнання права власності на майно, відшкодування моральної та майнової шкоди, завданої порушенням права власності, усунення порушень права власності, що не пов'язані з утратою володіння, витребування майна з чужого незаконного володіння. Захист права власності здійснюється у позовному порядку судом, господарським судом, третейським судом. Охарактеризувати майнові та зобов'язально-правові позови.

При підготовці четвертого питання слід звернути увагу на такі способи захисту цивільних прав особи, як визнання права, визнання правочину недійсним, припинення дії, яка порушує право, відновлення становища, яке існувало до моменту порушення права, примусове виконання обов'язку в натурі, припинення або зміну правовідношення, компенсація моральної шкоди, відшкодування збитків та інші способи знаходження майнової шкоди (штрафу, пені), відшкодування моральної (немайнової) шкоди, визнання незаконним рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади АРК або органу місцевого самоврядування.

При підготовці п'ятого питання слід спиратися на нову редакцію Закону України «Про захист прав споживачів» від 1 грудня 2005 року. Слід зазначити, що даний Закон регулює відносини між споживачами, виробниками, виконавцями та продавцями. Дати визначення цих суб'єктів відповідно до Закону. Необхідно окреслити права споживачів, а саме: право на захист своїх прав державою, належну якість та безпеку продукції, необхідну, доступну, достовірну та своєчасну інформацію про продукцію та ін.; разом з цим підкреслити, що нова редакція Закону вперше визначила обов'язки споживачів. Далі слід визначити права та обов'язки продавця, виробника, виконавця, юридичну відповідальність за порушення законодавства про захист прав споживачів.