Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
56-67.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
238.59 Кб
Скачать

67.Основні вимоги й правові підстави щодо організації діловодства в органах прокуратури.

Будь-яка управлінська діяльність не може обходитись без організації руху документів, без виконання роботи зі створення й оформлення відповідних ділових паперів. Для ведення комплексу робіт з документами в органах прокуратури здійснюється діловодство, порядок ведення якого регулюється, в основному, відомчими правовими актами, передусім, Інструкцією з діловодства в органах прокуратури, яка затверджена наказом Генерального прокурора України №90 від 28грудня 2002 року і введена в дію з 01 січня 2003 року.

Дана Інструкція складена з урахуванням основних положень державної системи діловодства і встановлює загальні правила документування діяльності органів прокуратури України, регламентує порядок роботи з документами з часу їх створення або надходження до відправлення або передавання в архів прокуратури. Розділи 8 і 9 Інструкції, які стосуються підготовки та оформлення управлінських документів, базуються на Національному стандарті України «Уніфікована система організаційно - розпорядчої документації», який затверджено наказом Держспоживстандарту України від 07квітня 2003 року № 55.

Інструкція з діловодства в органах прокуратури визначає порядок ведення загального діловодства, її положення поширюються на всю службову документацію, в тому числі створювану за допомогою персональних комп'ютерів (ПК). На процесуальні та фінансові документи Інструкція поширюється в частині, яка стосується загальних принципів роботи з ними і підготовки до здачі в архів.

Порядок ведення діловодства, що містить відомості обмеженого поширення з грифом "Для службового користування" визначається спеціальною Інструкцією, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 27 листопада 1998 року № 1893.

Відповідальність за організацію роботи з діловодства, а так само і загальне керівництво діловодством покладається на керівників органів прокуратури та окремих структурних підрозділів. Вони забезпечують вивчення працівниками вимог Інструкції з діловодства в органах прокуратури, здійснюють контроль за її виконанням.

Діловодство, ведення документації і листування здійснюються в органах прокуратури України державною мовою. Документи і відомості, що утворюють службову таємницю, не підлягають розголошенню. З ними вправі знайомитись лише працівники, які мають до них безпосереднє відношення. Передача іншому прокурорському працівнику документів, ознайомлення з ними інших осіб, видача їм довідок і будь-яких даних службового характеру, копій документів дозволяється лише за вказівкою керівника підрозділу

(органу), уповноваженого на застосування заходів до охорони конфіденційності відомостей.

Разом з тим, слід мати на увазі, що за письмовим дозволом керівника прокуратури, структурного підрозділу кожному громадянину на його прохання надається можливість знайомитись з наявними в прокуратурі документами і матеріалами, які зачіпають його права і свободи, в тому числі закритими кримінальними справами, матеріалами про відмову в порушенні кримінальної справи і наглядовими провадженнями по зверненнях, якщо інше не передбачено законом.

Процес проходження документів в органах прокуратури складається із низки послідовних операцій, які включають: надходження їх до секретаріату (діловодного підрозділу), прийом та опрацювання документів, попереднє ознайомлення з ними, реєстрацію працівником секретаріату (діловодного підрозділу), що має статус державного службовця. І лише після цього документи передаються на розгляд прокурора-керівника або іншої, уповноваженої на це особі, які скеровують їх на виконання і здійснюють контроль та перевірку виконання. Після виконання документи підлягають відправці. Виконані документи групуються у відповідні номенклатурні справи та наглядові провадження.

Ведення обліку документів відбувається шляхом запису їх у спеціальні книги, картки, наглядові провадження, складання описів. Для цього ведуться книги, передбачені в додатках до Інструкції з діловодства та Інструкції про порядок ведення первинного обліку роботи прокурора та форм такого обліку, яка затверджена наказом Генерального прокурора України №20 від 20 березня 2009 року.

На кореспонденцію, яка надходить в органи прокуратури, в залежності від виду і змісту заводяться алфавітні, відсилочні, кореспондентські та контрольні картки, а також картки руху наглядових проваджень.

Крім, вказаних операцій з документами до змісту роботи з діловодства входять, згідно з Інструкцією з діловодства, організація документообігу та облік його об'єму, контроль за виконанням документів, правила оформлення документів та копій, виконання перекладів, складення номенклатури справ, формування справ і наглядових проваджень, експертиза цінності документів, забезпечення схоронності документів, справ і наглядових проваджень, облік, зберігання та використання печаток і штампів.

Останнім часом для більш раціональної організації документообігу широко застосовуються комп'ютери і можливості локальних комп'ютерних мереж.

При веденні діловодства особливо необхідно виділити порядок роботи з повідомленнями про злочини, який передбачений наказом Генерального прокурора України № 66/13-ок від 24 червня 2006 року. Відповідно до Інструкції про порядок приймання, реєстрації та розгляду в органах прокуратури України заяв і повідомлень про злочини, яку затверджено цим наказом, повідомлення про злочини незалежно від місця і часу їх вчинення, а також повноти повідомлених даних і форми подання обов'язково приймаються у прокуратурах усіх рівнів.

У разі звернення громадян на особистому прийомі з усною заявою про злочин про це складається протокол, який підписують заявник та прокурорський працівник, що прийняв заяву. Працівник, який прийняв усну заяву, встановлює особу заявника і попереджає його про кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину, що зазначається в протоколі та засвідчується підписом заявника.

У разі звернення особи з інформацією про злочин до прокурора чи слідчого, які перебувають за межами службових приміщень, складання протоколу про прийняття заяви є обов'язковим. Якщо при цьому неможливо невідкладно скласти протокол (необхідність проведення невідкладних слідчих дій), прийнята усно інформація заноситься до протоколу відразу після виконання невідкладних слідчих дій.

Заяви і повідомлення про злочини, що надходять поштою разом з іншою вхідною кореспонденцією, приймаються секретаріатом прокуратури у загальному порядку, а подані на особистому прийомі громадянами (посадовими особами підприємств, установ, організацій) - прокурорсько-слідчими працівниками прокуратури.

Якщо про злочин повідомлено телефоном, прокурорський працівник пропонує заявнику прибути до прокуратури для подання заяви чи надіслати її поштою. У разі відмови заявника від з'явлення до прокуратури чи від надіслання письмової заяви поштою прокурорський працівник доповідає про це рапортом керівнику прокуратури або самостійного підрозділу. Спосіб перевірки такої заяви визначає керівник прокуратури або самостійного підрозділу, враховуючи характер отриманих даних. Одночасно вживаються всі можливі заходи до запобігання злочинові чи припинення його, а також до збереження слідів злочину.

У разі повідомлення про злочини, які пов'язані чи можуть бути пов'язані із загибеллю людей, спричиненням їм тілесних ушкоджень, становлять небезпеку щодо функціонування транспорту, прокурорський працівник негайно передає це повідомлення до чергової частини органів внутрішніх справ.

Анонімні повідомлення телефоном, які містять конкретні факти про вчинення злочинів або підготовку до них, невідкладно передаються до відповідних правоохоронних органів для перевірки у ході оперативно-розшукової діяльності.

У разі безпосереднього виявлення ознак злочину прокурорський працівник негайно доповідає про це рапортом керівнику прокуратури або самостійного підрозділу для вжиття передбачених кримінально­процесуальним законом заходів.

Прес-служба прокуратури (відповідальний за цю ділянку працівник) подає на розгляд керівнику прокуратури оприлюднені у пресі, по радіо, телебаченню або в документальних, кіно- чи відеофільмах повідомлення про злочини для прийняття за ними рішень відповідно до кримінально-процесуального законодавства України.

Усна заява про незареєстрований раніше злочин, зроблена під час проведення слідчої дії, заноситься до протоколу слідчої дії й оформляється відповідно до Кримінально-процесуального кодексу України.

Заяви і повідомлення, інша інформація про злочини, що надійшли до прокуратури, невідкладно доповідаються в день надходження:

  • в прокуратурі районного або міського рівня - прокурору;

  • в прокуратурі обласного рівня - прокурору або його заступникам;

  • в Генеральній прокуратурі України - Генеральному прокурору України або його заступникам.

Керівники прокуратури залежно від характеру інформації, яка міститься у заявах і повідомленнях про злочини, визначають у формі резолюції порядок проведення перевірки в порядку ст. 97 КПК України або передачу їх до інших органів за підслідністю. Після прийняття керівником прокуратури такого рішення заява чи повідомлення про злочин передається в секретаріат для реєстрації у книзі обліку.

68.Соціальне призначення та моральний сенс професії прокурора (слідчого).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]