Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Viznachte_mozhlivost__pereshkodi_dlya_vikhodu_U...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
225.79 Кб
Скачать

41. Прямі інвестиції.

42. Це лізинг. Оренда - це найм або здача майна, які оформлені договором згідно якого одна сторона -власник, власник майна надає його у тимчасове користування другій стороні - орендатору за визначену плату. Оренда - це строкове платне володіння і користування майном, необхідним орендареві для здійснення підприємницької діяльності.

В Україні, згідно діючому законодавству, під орендною операцією розуміють господарську операцію суб’єкта підприємницької діяльності (орендодавця), яка передбачає передачу права користування матеріальними цінностями другому суб’єкту підприємницької діяльності (орендатору) на платній основі і на визначений строк. «При цьому об’єктом орендних відносин є матеріальні цінності, які входять у склад основних засобів (фондів) підприємства, за виключенням тих, початкова вартість яких погашається на протязі одного виробничого циклу» Лізинг (ЗУ "Про лізинг") - майнове право володіння і користування чужим майном, і подальшим його викупом.

Лізинг - це підприємницька діяльність, яка спрямована на інвестування власних чи залучених фінансових коштів і полягає в наданні лізингодавцем у виключне користування на визначений строк лізингоодержувачу майна, що є власністю лізингодавця або набувається ним у власність за дорученням і погодженням з лізингоодержувачем у відповідного продавця майна, за умови сплати лізингоодержувачем періодичних лізингових платежів.

Я вважаю, що найсуттєвішими ознаками лізингу є те, що учасниками лізингової угоди є три сторони: постачальник майна, лізингодавець та лізингоодержувач, при оренді - орендодавець та орендоотримувач, а об'єктом лізингу можуть бути тільки основні фонди, при оренді - необоротні активи, окрім оренди цілісних майнових комплексів, угоди щодо використання авторських та суміжних прав, угоди щодо оренди цілісних майнових комплексів, біологічні активи, що оцінені за справедливою вартістю, об'єкти інвестиційної нерухомості, які оцінені за справедливою вартістю.

43. Форфетинг (франц. a forfait — цілком, загальною сумою) — купівля середньострокових векселів, інших боргових і платіжних документів, що виникли з товарних поставок, спеціальним кредитним інститутом (форфетером) за готівковий розрахунок без права регресу на експортера при наданні останнім достатнього забезпечення.

Критерій порівняння. Факторинг і форфейтинг як методи альтернативного кредитування.

Факторинг - це операція, що поєднує в собі кредитування клієнта з метою формування обігового капіталу, а також ряд посередницько-комісійних послуг. Суть факторингу полягає в тому, що банк купує у клієнта право на вимогу боргу. Як правило, банком купуються дебіторські рахунки, пов'язані з поставкою товарів чи наданням послуг. Також банк може надавати клієнту ряд інших послуг, таких як ведення бухгалтерії, інформаційні, юридичні послуги. Порівняльна характеристика.

Факторинг Форфетинг

- За строками

1)Приймаються вимоги строком до одного року

Приймаються довгострокові векселі (строком

понад один рік)

2)За сумою

Відсутні обмеження

Великі суми (від 500 тис. дол. США і більше)

  • За сферою обігу

Переважно на внутрішньому ринку

Переважно в операціях

  • За обліком ризиків

Можливий регрес вимог експортера

Без регресу на покупця

  • За валютою

Широке коло валют

Тільки у вільно конвертованій валюті

  • Додаткові гарантії

Вимагаються не завжди

Обов’язковий банківський аваль

44. у сфері торгівлі та продажу готового товару. Товарний франчайзинг. Типовою сферою застосування цієї форми контрактних відносин є продаж і обслуговування вантажних і легкових автомобілів, роздрібний продаж нафтопродуктів, безалкогольних напоїв. Виробничий франчайзинг — це франчайзинг у виробництві товарів. У цьому випадку фірма, що володіє технологією виготовлення якогось продукту, продає місцевим чи регіональним заводам сировину для виготовлення (наприклад, завод з розливу безалкогольних напоїв)Діловий форанчайзинг. "Бізнес-формат" найчастіше використовується при організації підприємств швидкого харчування, готелів, роздрібної торгівлі промисловими товарами, обслуговуванні бізнесу, торгівлі нерухомістю. Франчайзинг набув значного поширення у мережі закладів швидкого харчування. Яскраве підтвердження тому — франчайзингова система "МакДональдс". Франчайзинг використовується в самих різних видах бізнесу. Зокрема, він інтенсивно розвивається в таких галузях промисловості і сфери послуг, як:автомобільна промисловість і послуги автосервісу;

допомога в організації і веденні бізнесу (бухгалтерія, діловодство, реклама і т. п.);

будівництво, послуги, пов'язані з ремонтом і обслуговуванням будинків;

послуги, пов'язані з освітою;

відпочинок і розваги;

ресторани швидкого обслуговування, ресторани, закусочні і т. д.;

продуктові намети; медичні і косметичні послуги;

послуги у сфері домашнього господарства;

роздрібна торгівля;

багато інших видів діяльності Яскравим прикладом використання франчайзингової системи індустрія пляшечних безалкогольних напоїв. Так, компанії “Кока-Кола”, “Пепсі” і “Севен-Ап”.

45. Це факторинг. Для кращого розуміння механізму дії факторингу , його можна зобразити схематично.

47. У відношенні до орендованого майна (чи по об’єму обслуговування) лізинг поділяється на:

Чистий (net leasing), коли всі витрати по обслуговуванню майна приймає на себе лізингоодержувач. При цьому лізингоодержувач переказує лізингодавцю чисті, або нетто, платежі. Більшість послуг на вітчизняному лізинговому ринку устаткування є чистими.

Повний, або, як його ще називають "мокрий" лізинг (wet leasing), коли лізингодавець приймає на себе всі витрати по обслуговуванню майна. Його використовують, як правило, самі виробники устаткування. За вартістю повний лізинг один з найдорожчих, так як у лізингодавця збільшуються витрати на технічне обслуговування, супроводження кваліфікованим персоналом, ремонт, постачання необхідної сировини та комплектуючих виробів тощо

Частковий (з частковим набором послуг), коли на лізингодавця покладаються лише окремі функції з обслуговування майна.

За типом фінансування лізинг поділяється на:

Терміновий, коли має місце одноразова оренда майна.

Поновлюваний (револьверний), при якому після закінчення першого строку угода продовжується на наступний період. При цьому об’єкти лізингу через певний час в залежності від зносу та за бажанням лізингоодержувача замінюються на більш досконалі зразки. Лізингоодержувач приймає на себе всі витрати на заміну устаткування. Кількість об’єктів лізингу і строки їх використання при поновлюваному лізингу заздалегідь сторонами не визначаються.

Різновидом поновлюваного лізингу є генеральний лізинг, який дозволяє лізингоодержувачу доповнити список орендованого устаткування без укладання нових угод. Це дуже важливо для підприємств з безперервним виробничим циклом та при жорсткій контрактній кооперації з партнерами. Генеральний лізинг використовується, коли вимагається термінова поставка чи заміна вже отриманого по лізингу устаткування, а часу, необхідного на опрацювання та укладання нової угоди, як правило, немає. За умовою угоди в режимі генерального лізингу лізингоодержувачу у випадку виникнення термінової непередбаченої необхідності в отриманні додаткового устаткування достатньо направити лізингодавцю запит на поставку потрібного устаткування із посиланням на узгоджений перелік чи каталог. В кінці періоду, на який була укладена угода, відбувається перерахунок лізингових платежів з урахуванням різночасовості витрат лізингодавця і укладається нова угода.

48. Ліцензія - документ державного зразка, який засвідчує право суб'єкта господарювання-ліцензіата на провадження зазначеного в ньому виду господарської діяльності протягом визначеного строку за умови виконання ліцензійних умов. Відносини, пов'язані з ліцензуванням певних видів господарської діяльності, регулюються законом. Ліцензія - це право фірми на виняткове здійснення визначеного виду

діяльності на даному ринку.

Патент - це державне свідоцтво, яке засвідчує право суб'єкта підприємницької діяльності чи його структурного (відокремленого) підрозділу займатися передбаченими законодавством видами підприємницької діяльності. Патент - свідоцтво, що засвідчує виняткові права автора на

розпорядження створеним їм благом (технологією).

І патент і ліцезія є формами юридичного обмеження, тобто це штучні бар'єри для запобіганн я проникнення на монополістичний ринок конкурентів. Торговий патент.1) дає право на провадження певного виду діяльності, визначеного законом. Патент.1) дає право ліцензіату проводити діяльність, що підлягає обмеженню згідно з законодавством; П) дає право на особливий порядок оподаткування. Л) видається ліцензіату за умови відповідності і дотримання певних критеріїв та правил; П) видається податковим органом. Л) видається органами виконавчої влади.

49. У сьогодення ринок і ринкові технології розвиваються настільки нестримно, з'являється величезна кількість нових технологій, запити споживачів ростуть як на дріжджах. У цій непростій ситуації фірмі, прагнучи зберегти свою конкурентоспроможність, доводиться постійно міняти корпоративну стратегію і тактику. Але, на жаль, у багатьох фірм не вистачає можливостей оперативно і своєчасно реагувати на змінні умови, використовуючи тільки свої сили.

Тому часто компанії доводиться удаватися до послуг зовнішніх консультантів або фірм, що спеціалізуються на бізнес-консультаціях або як їх ще називають, - консалтингових фірмах.

Консалтинг - це професійна допомога з боку фахівців з управління господарством керівникам і управлінському персоналу різних організацій (клієнту) в аналізі і рішенні проблем їхнього функціонування і розвитку, здійснювана у формі рад, рекомендацій і спільно вироблюваних із клієнтом рішень. У країнах з ринковою економікою запрошення професіоналів є престижним свідченням того, що фірма володіє достатньою діловою культурою, щоб використовувати запропонований ринком інтелектуальний капітал в області менеджменту. Відсутність фахівців-консультантів при розробці відповідального рішення розглядається так само, як відсутність архітектора при розробці проекту будинку, лікаря при лікуванні хворого чи дизайнера при розробці нової моделі автомобіля. Консалтинг - це цілий напрям у сфері послуг. Не можна точно виділити, чим займаються консалтингові компанії, профіль консультацій достатньо широкий. Та і існують різні компанії: деякі з них ведуть свою діяльність тільки в одній сфері бізнесу, інші займаються консалтингом практично у всіх можливих напрямах. Від цього і різниця, в можливих трактуваннях визначення консалтингу.

Фахівці, які надають професійну допомогу, називаються консультантами. Розрізняють зовнішніх і внутрішніх консультантів.

50. Інжиніринг є одним з родоначальників консалтингу і являє собою послуги по інженерній підготовці і забезпеченню процесу виробництва, будівництва й експлуатації різних об'єктів. має свої специфічні особливості:являється одною із форм послуг виробничого призначення, яка безпосередньо не втілюється в речовій формі, а в його кориснім ефекті. Цей корисний ефект може мати матеріальний носій, як, наприклад, проектна і технічна документація, графіки, креслення і т.п., або може не мати, як навчання, управління та ін.;інжиніринг пов'язаний, в кінцевому результаті, з підготовкою і забезпеченням процесу виробництва і реалізації розрахованих на проміжне і кінцеве споживання матеріальних благ. Самі послуги виробничого характеру не входять до складу інжиніринг як уособлена сфера виробничої діяльності, інжиніринг носить комерційний характер, тобто стає об'єктом купівлі-продажу; Консалтинг - це професійна допомога з боку фахівців з управління господарством керівникам і управлінському персоналу різних організацій (клієнту) в аналізі і рішенні проблем їхнього функціонування і розвитку, здійснювана у формі рад, рекомендацій і спільно вироблюваних із клієнтом рішень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]