Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Viznachte_mozhlivost__pereshkodi_dlya_vikhodu_U...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
225.79 Кб
Скачать

34.Причини експорту інвестицій.

Серед причин експорту інвестицій на першому місці знаходиться технологічне лідерство, причому існує така залежність: чим вища доля витрат на НДІКР в об'ємі продаж корпорацій, тим більший об'єм її експорту прямих інвестицій за кордон; і навпаки. Це можна пояснити тим, що коли корпорація здійснює інвестиції за кордон, то завжди прагне утримати технологічне лідерство, тобто мати контроль над технологією, які використовуються в її філіях, і таким чином отримати конкурентні переваги.

На друге місце вийшли переваги в вартості робочої сили: чим вищий рівень оплати працівника корпорації, тим більший об'єм експорту прямих інвестицій; і навпаки. Тобто корпорації намагаються отримати більш дешеву робочу силу.

Третя причина - переваги в рекламі. Чим вища питома вага витрат на рекламу в продажах корпорації, тим вищий об'єм експорту прямих закордонних інвестицій, і навпаки.

Четверта причина - економіка масштабу. Чим вищий розмір виробництва корпорації на внутрішньому ринку, тим більший обсяг експорту прямих інвестицій, і навпаки. Це пояснюється тим, що тільки після заповнення внутрішнього ринку, корпорації починають експансію на зовнішні ринки.

П'ята причина - розмір корпорації. Чим більший розмір корпорації, тим більший обсяг експорту прямих інвестицій, і навпаки.

Шоста причина - ступінь концентрації виробництва. Чим вищий рівень концентрації виробництва певного товару в межах корпорації, тим більше обсяг експорту прямих інвестицій, і навпаки.

Сьома причина - забезпечення доступу до природних ресурсів. Чим вище потреба корпорації в певному ресурсі, тим більший об'єм її експорту прямих інвестицій в ту країну, де багато цього ресурсу, і навпаки.

Іншими причинами можуть бути:

скорочення транспортних видатків;

подолання митних обмежень (квот, ліцензій) та митних платежів.

35.Причини імпорту капіталу.

Перша причина - технологічне лідерство. Чим вища доля витрат на НДІКР в об'ємі продаж корпорацій, тим більший об'єм її імпорту прямих інвестицій з-за кордону; і навпаки.

На друге місце вийшли переваги в кваліфікації робочої сили: чим вищий рівень освіти працівника корпорації, тим більший об'єм імпорту прямих інвестицій; і навпаки. Це стосується високотехнологічних галузей.

Третя причина - переваги в рекламі. Чим вища питома вага витрат на рекламу в продажах корпорації, тим вищий об'єм імпорту прямих закордонних інвестицій, і навпаки.

Четверта причина - економіка масштабу. Чим вищий розмір виробництва корпорації на внутрішньому ринку, тим менше обсяг імпорту прямих інвестицій, і навпаки.

П'ята причина - розмір корпорації. Чим більший розмір корпорації, тим більший обсяг імпорту прямих інвестицій, і навпаки.

Шоста причина - ступінь концентрації виробництва. Чим вищий рівень концентрації виробництва певного товару в межах корпорації, тим менше обсяг її імпорту прямих інвестицій, і навпаки.

Сьома причина - потреба в капіталі. Чим більша потреба корпорації в капіталі, тим більший обсяг її імпорту прямих іноземних інвестицій.

Восьма причина - кількість національних філіалів. Чим більше філіалів має корпорація в межах країни, тим більший обсяг прямих закордонних інвестиції вона імпортує.

Дев'ята причина - рівень захисту національного ринку. Чим вищий рівень захисту національного ринку за допомогою торговельних бар'єрів - тим вищий рівень імпорту прямих закордонних інвестицій.

Десята причина - розмір ринку. Чим більший розмір внутрішнього ринку, тим більший обсяг інвестицій.

37.Цілі інвестиційної діяльності на підприємстві. Інвестування являє собою один з найбільш важливих аспектів діяльності будь-якої організації, що динамічно розвивається, керівництво якої віддає перевагу рентабельності з позиції довгострокової, а не короткострокової перспективи. Інвестиції у виробництво і ринки збуту забезпечують підвищення конкурентоспроможності фірми, створюючи умови для підвищення якості продукції, зниження витрат, збільшення обсягів продажу. Інвестиції вирішують тактичні і головним чином стратегічні задачі фірми. Ієрархія цілей інвестування відповідає стратегічним і /або тактичним цілям фірми на ринку( для великих проектів – стратегічним, для дрібних – тактичним). Цілі керівників в залежності від економічної ситуації в Україні або галузі в цілому: 1.Максимізація прибутку в довгостроковому плані за рахунок збільшення обсягу продаж, зниження витрат; 2.Максимізація доходності акцій; 3.Збільшення обсягів продажу; 4.Добробут найманих робітників; 5.Задоволення потреб керівництва; 6.Підвищення іміджу фірми; 7.Досягнення певних цілей у конкуренції (збільшення частки ринку, освоєння нових ринків та інше); 8.Виживання; 9.Підвищення добробуту суспільства. Цілі фірми – створення максимально важливої величини багатства акціонерів(загалом), що залежить від інвестиційного капіталу. Величина багатства акціонерів?вартість акціонерного капіталу. Отже, критерієм успіху інвестиційної діяльності фірми є вартість: будь-яке рішення, яке збільшує вартість частки акціонерів в фірмі, робить їх заможніше. Таким чином добрим інвестиційним рішенням є таке, в результаті якого придбаються реальні активи, чия вартість вища за пов’язані з ними витрати, - активи, що збільшують вартість.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]