Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Viznachte_mozhlivost__pereshkodi_dlya_vikhodu_U...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
225.79 Кб
Скачать

51. Що таке «ноу-хау», чим воно відрізняється від патенту та ліцензії?

ноу-хау — це науково-технічні знання і досвід, необхідні для реалізації нової продукції чи технології, критеріями яких є невідомість невизначеному колу осіб, наявність очевидних зусиль власника ноу-хау по його збереженню у таємниці і комерційна цінність відповідної інформації. За даними світової практики у 80-85 відсотках ліцензійних угод входить ноу-хау. Часто вживають поняття “ноу-хау” як синонім любої технічної новинки, це невірно. Ноу-хау (від англ. – знати, як) це скоріше секрет виробництва. Воно міститься, як правило, у переданій по ліцензії технічній документації, в консультаціях і навчанні покупця ліцензії при освоєнні нового виробництва. Ліцензія - документ державного зразка, який засвідчує право суб'єкта господарювання-ліцензіата на провадження зазначеного в ньому виду господарської діяльності протягом визначеного строку за умови виконання ліцензійних умов. Відносини, пов'язані з ліцензуванням певних видів господарської діяльності, регулюються законом. Ліцензія - це право фірми на виняткове здійснення визначеного виду

діяльності на даному ринку.

Патент - це державне свідоцтво, яке засвідчує право суб'єкта підприємницької діяльності чи його структурного (відокремленого) підрозділу займатися передбаченими законодавством видами підприємницької діяльності. Патент - свідоцтво, що засвідчує виняткові права автора на

розпорядження створеним їм благом (технологією).

51.Що таке «ноу-хау», чим воно відрізняється від патенту та ліцензії?

У комерційно-правовому аспекті до найважливіших видів Міжнародні науково-технічні відносини належать: 1.Патентні відносини; 2.Ліцензійні відносини; 3.Відносини з приводу “ноу-хау”.

Патент - свідоцтво про право власності автора новації, яке підтверджує її новизну, виключне право автора на використан ня; видається державним органом на строк до 15-20 років і діє тільки на території даної країни; потребує періодичних патент них сплат.

Ліцензія - дозвіл власника патентів, непатентних знань і до свіду, технологій покупцеві на їх використання у визначених ме жах. Можуть бути патентними, непатентними, а також невиключними, виключними і повними, залежно від умов та обсягу прав на ліцензію, що надаються покупцеві.

 Інші форми комерційного трансферу технологій: передання «ноу-хау» - прикладних знань, досвіду та «секретів» технологій, що не патентуються, але мають практичну цінність.

Основні принципи захисту ноу-хау, які визнані всіма країнами та присутні у всіх конвенціях:

1)ноу-хау має економічну цінність і належить тому, хто його створив або придбав законним шляхом;

2)передача ноу-хау здійснюється на договірній основі або іншим способом у відповідності із національним законодавством;

3)ноу-хау захищається від незаконного присвоєння і розголошення. При цьому власник ноу-хау повинен вжити всіх заходів для збереження таємниці ноу-хау.

Характерні ознаки ноу-хау: 1) науково-технічна та економічна цінність; 2) практичне застосування; 3) відсутність прямого захисту у вигляді промислової захисту; 4) повна або часткова конфіденційність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]