Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні матеріали з діагностичної практики (с...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
318.98 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ЧЕРКАСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ БОГДАНА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО

Кафедра прикладної психології

Нечипоренко о.В. МЕтодичні матеріали з навчальної діагностичної практики

Для студентів 2 курсу

психологічного факультету денної форми навчання

СПЕЦІАЛЬНОСТІ:

6.030102 – Психологія

6.030101 – Практична психологія

Ч еркаси – 2012

УДК

ББК

Експериментальна психологія: Методичні матеріали навчальної дисципліни / Розробники: старший викладач кафедри прикладної психології Нечипоренко О. В.; Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького. – Черкаси: Вид. від. Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, рік 2011. – 51 с.

Розробники:

О. В. Нечипоренко, старший викладач кафедри прикладної психології

Рецензенти:

І. В. Євтушенко, кандидат психологічних наук, доцент, завідувач кафедри психології ЧНУ ім. Б. Хмельницького.

С. А. Мукомел, кандидат психологічних наук, доцент кафедри психології в особливих умовах діяльності Академії пожежної безпеки ім. Героїв Чорнобиля МНС України.

Затверджено на засіданні кафедри прикладної психології Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Протокол № від 02.06.2011 р.

ЗМІСТ

ВСТУП…………………………………………………………………………………….4

перелік навчально-методичної літератури…………………………….11

ДОДАТКИ……………………………………………………………………………….13

Додаток 1. Звіт проходження практики ………………………………………...14

Додаток 2. Індивідуальний план проходження практики………………………..15

Додаток 3. щоденник проходження практики…………………………………...17

Додаток 4. Аналіз роботи з дитиною, яка має порушення емоційно-вольової сфери…………………………………………………………………….19

Додаток 5. Картка психологічного обстеження…………………………………21

Додаток 6. Схема порівняльної характеристики роботи з дітьми, що мають різний ступінь готовності до шкільного навчання…………………..23

Додаток 7. Рекомендації психолога………………………………………………...24

Додаток 8. Перелік тестів та методик…………………………………………..25

Додаток 9. Орієнтований тест Керна ‑ Йєрасека на визначення функціональної готовності дітей до шкільного навчання……………………………...28

Додаток 10. Опитувальник орієнтованого тесту шкільної зрілості Ярослава Йєрасека…………………………………………………………………34

Додаток 11. Діагностика орієнтування в навколишньому середовищі, загального запасу знань, ставлення до школи……………………………………..38

Додаток 12. Діагностика уявлень про школу, адекватних майбутній діяльності (бесіда про школу)………………………………………………………40

Додаток 13. Корекційно-розвивальна програма формування готовності дітей до навчання в школі…………………………………………………….42

Додаток 14. Рекомендації для вихователів та батьків щодо роботи з гіперактивними дітьми……………………….…………………………51

ВСТУП

У зв’язку з рекомендованим Міністерством освіти і науки переходом до навчання дітей у школі з шестирічного віку, перед психологічною наукою постає ряд завдань, пов’язаних з дослідженням готовності даного контингенту до навчання та подальшою адаптацією у сучасній школі, розробка методичного інструментарію з врахуванням вікових особливостей.

Освітньо-виховна діяльність Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, який проводить підготовку психологів, має бути спрямована на формування їх професійних якостей та умінь. Одним з найважливіших критеріїв ефективності роботи закладу є те, наскільки успішно випускники вузу здатні розв’язувати професійні завдання. Підготовка спеціалістів, таким чином, передбачає поєднання теоретичних знань, практичних умінь і навичок їх застосування у професійній діяльності.

Діагностична практика студентів психологічного факультету спрямована на ознайомлення майбутніх психологів зі змістом, умовами, формами та методами роботи практичного психолога у дошкільних навчально-виховних закладах та отримання первинних навичок професійної діяльності. Практика повинна сприяти усвідомленню студентами своїх особистісних якостей і рівня підготовленості до майбутньої професійної діяльності, враховуючи специфіку діяльності психолога в дошкільних закладах освіти.

Мета практики – оволодіння студентами різними аспектами професійної діяльності психолога дошкільного навчально-виховного закладу, формування уміння та навичок щодо використання відповідних методів та методик у системі навчально-виховної і просвітницької роботи, моделювання вміння спілкуватися з дітьми та дорослими, виховання інтересу до оволодіння професією практичного психолога.

В ході практики студенти повинні сформувати та закріпити такі вміння: проводити професійне спілкування в діаді, в групі під час спільної діяльності, спостерігати за організацією професійної діяльності практичного психолога та аналізувати її, порівнювати роботу психолога: з вихователями, батьками, дітьми.

Програма діагностичної практики студентів психологічного факультету розроблена згідно положень Міністерства освіти і науки України про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах від 2.06.1993 р, №161, про проведення практики студентів вузів ‑ від 8.04.1993 р., № 93 та навчальних планів психологічного факультету Черкаського національного університету ім. Б.Хмельницького.

Діагностична практика студентів психологічного факультету згідно з навчальним планом спеціальності 6.040100 Психологія, 6.010100 практична психологія проводиться в четвертому семестрі. Основною метою практики на цьому етапі є ознайомлення студентів з системою психологічної служби України, з основними нормативно-правовими документами, що регулюють діяльність практичного психолога дошкільного навчально-виховного закладу, специфікою і напрямками роботи дошкільних закладів.

Студенти розподіляються на творчі групи по 4 ‑ 5 осіб, направляються в дошкільні навчально-виховні заклади. В процесі проходження діагностичної практики студент адаптується до спілкування з дітьми певної вікової групи.

При виконанні завдання діагностичної практики кожна творча група працює протягом тижня в освітніх дошкільних установах, в яких функціонує психологічна служба.

Під час практики студенти вивчають основні напрямки, форми та методи психологічної діяльності в дошкільному закладі. Безпосереднє керівництво практикою здійснює викладач-керівник, який постійно перебуває зі студентами впродовж усього періоду практики. За результатами практики студенти отримують залік.