Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ПО ОРГАНІЗАЦІЇ РОЗСЛІДУВ...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
685.06 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ВНУТРІШНІХ СПРАВ

кафедра криміналістики, судової медицини та психіатрії

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

по вивченню дисципліни

Організація розкриття та розслідування злочинів”

з підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня “спеціаліст” за напрямом підготовки “Правознавство” для студентів юридичного факультету

Дніпропетровськ – 2011

Методичні рекомендації по вивченню дисципліни “Організація розкриття та розслідування злочинів” для підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня «спеціаліст» за спеціальністю «Правознавство» / Укладачі: Чаплинський К.О., Лускатов О.В.. Пиріг І.В., Ефімов М.М. Плетенець В.М., Репан М.І. – Дніпропетровськ: Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ, 2011. – 60 с.

Рецензенти :

Антонов К.В. завідувач кафедри кримінально – правових дисциплін академії митної служби України, доктор юридичних наук, професор;

Тертишник В.М. завідувач кафедри кримінально – правових дисциплін Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, доктор юридичних наук, професор;

Обговорено та затверджено на засіданні кафедри криміналістики судової медицини та психіатрії, протокол № 1 від 1 вересня 2011 р.

ВСТУП

Методичні матеріали до практичних занять та самостійної роботи з дисципліни “Організація розкриття та розслідування злочинів” для студентів юридичного факультету підготовлені відповідно до навчальної програми та тематичного плану.

Практичні заняття проводяться з метою набуття навичок роботи з техніко-криміналістичними засобами, опанування тактичними прийомами та методами розслідування окремих видів злочинів, складання процесуальних документів. Вони також спрямовані на глибоке засвоєння знань, набутих студентами під час лекцій та самостійної роботи. При їх проведенні використовуються навчальні об’єкти слідчо-криміналістичного комплексу та криміналістичного полігону кафедри.

Самостійна робота полягає у вирішенні слідчих ситуацій, які виникають під час розслідування певної категорії кримінальних справ та самостійного виконання студентами завдань що передбачені тематикою дисципліни.

Для творчої участі та успішного виконання практичних завдань перед кожним заняттям студент повинен вивчити рекомендовану літературу, матеріали лекцій, ознайомитись з нормативними актами, відпрацювати відповідні контрольні запитання і виконати запропоновані підготовчі дії (наприклад, схематично замалювати папілярні узори пальців рук, скласти письмовий план проведення слідчої дії, тощо).

Кожен студент повинен мати робочий зошит та або теку- накопичувач для виконання практичних завдань.

Усі завдання, що виконуються на практичних заняттях, оформлюються у відповідності з криміналістичними рекомендаціями у вигляді фрагментів протоколів слідчих дій, плану розслідування по запропонованій фабулі, які заносяться в окремий зошит (про що вказано в завданні для самопідготовки). В теку - накопичувач, крім цього, заносяться відповідні схеми.

Залік результатів виконання курсантами практичних завдань систематично проводиться в табелі обліку (див. додаток) викладачами, які ведуть в групі практичні заняття. При цьому враховується активність студента в ході занять, в тому числі підготовка реферату (навіть, якщо він не був прочитаний на занятті) та відпрацювання пропущених з різних причин занять, а також результати тестування за допомогою контрольних програм.

Структура залікового кредиту з дисципліни «організація розкриття та розслідування злочинів»

№ теми

Назва теми

Всього

аудиторні

с/р

та і/р.

Разом

л.

с/з

п/з

1

2

3

4

5

6

7

8

1.

Теоретичні положення організації розкриття та розслідування злочинів (криміналістичної методики)

4

2

2

2

2.

Розслідування злочинів проти життя, здоров’я та статевої свободи особи (вбивства, заподіяння тілесних ушкоджень, захоплення заручників, торгівлі людьми, зґвалтування)

6

4

2

2

2

3.

Розслідування злочинів проти власності (крадіжок, грабежів, розбоїв, вимагання, шахрайства, привласнення або розтрати чужого майна)

10

8

4

4

2

4.

Розслідування злочинів у сфері господарської діяльності (фальшивомонетництва, контрабанди, відмивання «брудних» коштів, фіктивного підприємництва, ухилення від сплати податків)

6

4

2

2

2

5.

Розслідування злочинів проти довкілля

(забруднення або псування земель, атмосферного повітря або моря; незаконної порубки лісу, незакон-ного полювання, незаконного зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом)

7

4

2

2

3

Модульний контроль 1

6.

Розслідування злочинів проти громадської безпеки, громадського порядку та моральності (бандитизму; незаконного носіння, зберігання, придбання, виготовлення та збуту зброї, бойових припасів і вибухівок; завідомо неправдиве повідомлення про підготовку вибуху, підпалу або інших дій; порушень встановлених законодавством вимог пожежної безпеки; злочинних порушень правил безпеки руху та експлуатації транспорту; хуліганства; ввезення, виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують культ насильства і жорстокості, або порнографічних предметів; заняття проституцією)

7

4

2

2

3

7.

Розслідування злочинів у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів (контрабанди наркотичних засобів, психотропних речовин або прекурсорів; незаконного виробництва, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збування наркотичних засобів або психотропних речовин, отруйних і сильнодіючих речовин; незаконного введення в організм наркотичних засобів або психотропних речовин)

2

2

8.

розслідування злочинів проти авторитету органів державної влади (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, їх збування, використання підроблених документів)

2

2

9.

Розслідування злочинів у сфері використання ЕОМ, систем та комп’ютерних мереж

6

4

2

2

2

10.

Розслідування злочинів у сфері службової діяльності (одержання хабара, давання хабара, провокація хабара)

6

4

2

2

2

11.

Розслідування злочинів проти правосуддя (завідомо незаконне затримання, привід або арешт; примушування давати показання; порушення права на захист; втручання в діяльність судових органів; відмова свідка від давання показань або відмова експерта чи перекладача від виконання покладених на них обов'язків; втеча з місця позбавлення волі або з-під варти)

2

2

12.

Особливості розслідування злочинів,

учинених неповнолітніми

4

2

2

2

13.

Особливості розслідування злочинів,

учинених іноземцями або проти іноземців

2

2

14.

Особливості розслідування злочинів,

учинених ув’язненими

2

2

15.

Особливості розслідування злочинів,

учинених організованим кримінальним угрупованням

2

2

16.

Особливості розслідування нерозкритих

злочинів минулих років

2

2

17.

Профілактична діяльність слідчого

на стадії розслідування злочину

2

2

Модульний контроль 2

Всього:

72

36

18

18

36