Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
экзамен статистика шпоры.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
312.49 Кб
Скачать

5. Система галузей і дисциплін статистики

Давньогрецьке слово «статистика» означає «ціле, що складається з окремих частин». У такому значенні вживав цей термін давньогрецький вчений Аристотель. У наш час система – це єдина сукупність, що складається з елементів, взаємозв’язків і взаємозалежностей між ними, а також навколишнього їхнього середовища. Статистика є багатогалузевою наукою і господарською практикою. Вона складається з окремих галузей, які,виступаючи її самостійними частинами, тісно пов’язані між собою в єдине, нерозривне ціле – в систему галузей статистики. На сьогодні немає загальноприйнятої класифікації галузей і відповідно дисциплін статистики.Однак,можна рекомендувати таку класифікацію:

1. Загальна теорія статистики (розглядає загальні основи теорії і практики статистики, включаючи використання її найважливіших методів).

2. Адміністративна статистика (статистика упр-ня державами, регіонами, містами, госп-ми (інституційними) одиницями (підпр-ми, орг-ями, установами).

3. Економічна статистика. Досліджує за допомогою статистичних показників масові явища і процеси, які відбуваються в економіці. Охоплює галузеві статистики економіки (статистику промисловості, будівництва, сільського господарства, транспорту,зв’язку, торгівлі та інше), а також статистики найважливіших сфер діяльності і показників економіки (фінансову статистику, біржову статистику, статистику цін тощо).

4. Соціальна статистика (статистика соціальної сфери діяльності: статистика туризму, охорони здоров'я,освіти, культури, правова статистика і ін.).

5. Статистика науки (як галузі господарства).

6. Статистика природних ресурсів і навк. середовища.

7. Міжнародна статистика.

8. Математична статистика.

9. Статистики природознавчих наук. Досліджують за допомогою стат.показників масові явища і процеси, які відбуваються в природі (статистична фізика і ін.).

10. Інші галузі і дисципліни статистики.

6. Система управління статистикою

В Україні головною статистичною агенцією є Державний комітет статистики. Крім цієї установи, відомчу статистичну діяльність проводять Національний банк України та Міністерство фінансів. НБУ веде грошово-кредитну та банківську статистику, а Міністерство фінансів – статистику державних фінансів. Система органів державної статистики включає в себе територіальні органи державної статистики в Автономній республіці Крим (Державний комітет статистики АР Крим),областях України (обласні управління статистики), в м. Києві і Севастополі, а також районні та міські відділи статистики. Біржова статистика охоплює статистичну діяльність фондових і товарних бірж України.

Міська (муніципальна) статистика пов’язана зі статистичною діяльністю міст. Ця статистика представлена відділами і підрозділами органів місцевого самоврядування, які збирають, аналізують і зберігають відповідну статистичну

інформацію.

7. Система методів статистики

Термін „метод” походить від давньогрецького слова „методос” – „шлях дослідження”. В наш час термін „метод” означає сукупність засобів і способів дослідження.

1. Методи збирання статистичної інформації (методи опитування, анкетування, звітних спостережень, самореєстрації, статистичних вибірок тощо).

2. Методи групування, сегментації, класифікацій і таблиць.

3. Методи середніх величин (методи побудови і використання середніх величин).

4. Графічні методи.

5. Балансові методи (включаючи баланси Системи національних рахунків, бюджети і баланси країн, регіонів, міст тощо).

6. Індексні методи і методи побудови рейтингів.

7. Матричні методи.

8. Методи кореляційно-регресійного аналізу (включаючи найновіші методи робастних процедур та оцінок).

9. Дисперсійний, факторний і компонентний аналіз.

10. Методи експертних оцінок.

11. Методи дослідження рядів динаміки.

12. Методи виробничих функцій.

13. Методи системного аналізу (метод дерева цілей, „дерева” статистичних показників та інші методи побудови та застосування систем).

14. Методи фундаментального і технічного аналізу фінансової статистики.

15. Методи програмування (лінійного, нелінійного, оптимального, динамічного, дискретного, блочного тощо).

16. Методи пробних впроваджень (пробних статистичних переписів, цензів, кон’юнктурних обстежень, нових інформаційно-аналітичних систем і т.ін.).

17. Методи контролю статистичної інформації (логічний і арифметичний контроль, повторні обстеження тощо).

18. Методи передачі і розповсюдження статистичної інформації (у спеціальних статистичних публікаціях, періодиці, Інтернет і т. ін.).

19. Методи зберігання і захисту статистичної інформації (включаючи конфіденційну інформацію).