Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
экзамен статистика шпоры.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
312.49 Кб
Скачать

29. Індексні системи

Система індексів – це сукупність індексів, що складається з індексів, взаємозв’язків і взаємозалежностей між ними, а також особливостей середовища їх застосування. Існує три основні види індексних систем:

1) системи індексів-співмножників;

2) системи індексних рядів;

3) системи індексів-індикаторів.

Індекси часто створюють системи індексів-співмножників.

Число індексів-співмножників дорівнює числу показників, з яких вони вираховуються. У багатофакторних індексних системах число індексів-співмножників перевищує три індекси.

Система індексного ряду – це ряд послідовно визначених індексів одного й того ж статистичного показника. Наприклад, існують ряди індексів кількостей товарів (фізичних обсягів продукції), індексів цін, індексів доходів тощо. Системи індексних рядів залежать від бази порівняння. За базою порівняння розрізняють такі основні системи індексних рядів:

1) системи базисних індексів динаміки;

2) системи ланцюгових індексів динаміки;

3) системи індексів виконання планів, програм, стандартів, прогнозів;

4) системи індексів порівняння аналогічних підприємств, організацій та установ;

5) системи територіальних індексів.

Система базисних індексів – це ряд індексів динаміки одного й того ж статистичного показника з постійною базою порівняння.

Система ланцюгових індексів – це ряд індексів динаміки одного й того ж статистичного показника зі змінною базою порівняння від індексу до індексу.

Система індексів виконання планів, програм, стандартів, прогнозів – це ряд індексів одного й того ж статистичного показника, база порівняння якого є відповідна планова, програмна, стандартна або прогнозна величина цього

показника.

Система індексів порівняння аналогічних підприємств, організацій та установ – це ряд індексів з базою порівняння кращих показників відповідних підприємств, організацій та установ.

Система територіальних індексів – це ряд індексів, які характеризують зміну статистичного показника у розрізі територій (у розрізі окремих країн, регіонів, районів, міст тощо). При цьому базою порівняння може бути як кращий або

середній показник для цих територій, так і показник певної території.

Вирахування базисних та ланцюгових рядів частинних індексів тотожне розрахунку базисних та ланцюгових темпів змінювання у рядах динаміки. Для

розрахунку базисних та ланцюгових рядів загальних індексів доцільно використовувати загальну формулу індексів. При цьому для базисних рядів фіксовані величини ( mi ) беруться на базисному рівні, а для ланцюгових рядів – на змінному (ланцюговому).

При побудові територіальних індексів за загальною формулою індексів індексовані величини Xа і Xб характеризують рівень статистичного показника для території “а” та території “б” (бази порівняння), а фіксовані – рівень показників-співмножників для певної території “а”.

Системи індексів-індикаторів – це сукупність взаємопов’язаних цільових індексів найважливіших статистичних показників, які характеризують об’єкт

дослідження (державу, регіон, галузь, сектор економіки, підприємство, організацію, установу тощо).

У сучасній міжнародній термінології індикатори – це найважливіші показники, які найбільш точно й правильно характеризують ті чи інші явища або процеси.

Системи індексів-індикаторів складаються із інтегрального індексу, який узагальнює усю систему індикаторів, та локальних індексів різного рівня значущості.

Перший рівень значущості охоплює найбільш важливі індикатори, другий – менш важливі і т.д. Усі індикатори системи повинні доповнювати один одного, характеризуючи різні істотні сторони й особливості економічної, соціальної,

управлінської та іншої діяльності об’єкта дослідження.

Кожний індикатор системи є індексом ( Ixi ), який визначається у відсотках як відношення величини відповідного показника за поточний період (наприклад, за рік) до базисного. Найбільш узагальнюючим підсумковим індикатором є

інтегральний індекс системи ( Is ). Інтегральний індекс системи має дуже важливу перевагу, якої не має жоден інший економічний або соціальний показник – він інтегрує одним числом у відсотках сучасний стан або перспективи розвитку всього об’єкта дослідження (держави, регіону, галузі діяльності, підприємства, фірми тощо).

Кількість індексів-індикаторів системи залежить від мети та особливостей об’єкта дослідження. Для забезпечення процесу керованості системи кількість

індикаторів першого рівня значущості не повинна перевищувати 10-13 індексів. Індикатори другого та третього рівня значущості потрібні для деталізації загальної оцінки розвитку об’єкта дослідження.

Інтегральний індекс системи індексів-індикаторів визначається за формулою середньої арифметичної зваженої:

де - інтегральний індекс у відсотках; – найважливіші індикатори першого рівня значущості (у %); Wi - вагомість індикаторів.