Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
FDSG.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
317.95 Кб
Скачать

17. Особливі форми кредитування підприємств

У кредитуванні підприємств перш за все враховується індивідуальний кругообіг коштів підприємства, особливості якого визначаються об'єктивними і суб'єктивними факторами.

До об'єктивних факторів можна віднести такі:

а) галузева належність підприємства;

б) характер виробничого процесу;

в) сезонність виробництва.

До суб'єктивних факторів можна віднести:

а) рівень організації виробництва;

б) рівень організації збуту і постачання;

в) ступінь розвитку товарного ринку;

г) інші фактори.

Розрізняють два види кругообігу коштів підприємства: відносно рівномірний і нерівномірний. До першої групи належать підприємства нафтової, вугільної, металургійної та інших галузей промисловості. Для підприємств цієї групи характерна відсутність тривалого часового періоду між надходженням і витрачанням грошових коштів.

У другу групу входять підприємства легкої, харчової, лісової промисловості, сільськогосподарські підприємства, інші. У цих підприємств виникає значна невідповідність між витратами грошових коштів і надходженням коштів від реалізації продукції.

У підприємств із нерівномірним кругообігом коштів додаткова потреба в кредиті пояснюється або сезонністю виробництва, або тривалістю кругообігу оборотних засобів.

Визначаючи суму кредиту, підприємство враховує загальну потребу в грошових коштах для задоволення виробничих потреб і наявності власних фінансових ресурсів.

В умовах ринку роль кредиту як інструменту регулювання фінансової діяльності підприємств зростає.

Можна виділити такі види кредитів, які надають підприємству:

- банківський;

- комерційний (товарний);

- державний;

- лізинговий.

Класифікація кредитів комерційних банків Позички банків можна класифікувати:

- за призначенням та характером використання позичених коштів;

- наявністю та характером забезпечення;

- строками використання;

- методами надання та способами погашення;

- кількістю кредиторів.

18. Сутність реорганізації та реструктуризації підприємств

Реорганізація підприємства - припинення діяльності підприємства шляхом злиття, приєднання, поділу, виділення, перетворення з наступним переходом до новостворених підприємств усіх майнових прав та обов'язків колишнього підприємства.

Злиття – об’єднання підприємств (шляхом створення нової юридичної особи, або приєднання підприємств до головного підприємства)

Приєднання являє собою послідовний процес, в результаті якого одна юридична особа включається до складу іншої юридичної особи

Поділ (розподіл) — спосіб реорганізації, при якому одне підприємство розподіляється на кілька інших (нових) підприємств.

Рішення про проведення реорганізації приймає власник підприємства (або) його вищий орган відповідно до прийнятої процедури прийняття рішень, визначеної у Статуті.

Підприємство вважається реорганізованим з моменту виключення його з Державного реєстру України.

При реорганізації товариства вся сукупність прав та обов'язків товариства переходить до його правонаступників.

Реструктуризація підприємства - це здійснення організаційно-господарських, фінансово-економічних, правових, технічних заходів, спрямованих на реорганізацію підприємства, зміну форм власності, управління, організаційно-правової форми, що сприятиме фінансовому оздоровленню підприємства, збільшенню обсягів випуску конкурентноспроможної продукції, підвищенню ефективності виробництва та задоволенню вимог кредиторів. Керуючись даним визначенням можна зробити розмежування між категоріями “реструктуризація підприємства” та “реорганізація”. Поняття “реструктуризація” є більш ширшим, оскільки включає в себе поряд з іншими, заходи, спрямовані на реорганізацію підприємства. Основний зміст реорганізації полягає в повній або частковій зміні власника статутного капіталу даної юридичної особи та в зміні організаційно-правової форми організації бізнесу

виділяють такі форми реструктуризації:

· Реструктуризація виробництва- передбачає внесення змін в організаційній та у виробничо-господарській сфері підприємства з метою підвищення його рентабельності та конкурентоспроможності.

· Реструктуризація активів - себе заходи, результатом яких є зміни в структурі та складі активної сторони балансу.

· Фінансова реструктуризація - пов’язана зі зміною структури та розмірів власного та позичкового капіталу, а також зі змінами в інвестиційній діяльності підприємства.

· Корпоративна реструктуризація (реорганізація) - пов’язана з реорганізацією підприємства, її наслідком є повна або часткова зміна власника статутного капіталу, створення нових юридичних осіб та (або) організаційно-правової форми організації бізнесу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]