Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
geografia.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.08.2019
Размер:
34.38 Кб
Скачать

Південна Азія

Індія Мовою місцевого населення (хінді) назва Індії – Бхарат.

Країна розташована на півдні азіатського континенту, півострові Індостан. Омивається Аравійським морем, на сході – Бенгальською затокою. До складу Індії входять Андаманські та Нікобарські острови. В Аравійському морі розташовані Лаккадівські острови. Площа країни = 3,29 млн. км2

Межує з Пакістаном, Афганістаном, Китаєм Непалом, Бутаном, М’янмою (Бірмою), Бангладешем. Має морські кордони з Шрі-Ланкою.

На території Індії виділяють три природні райони, що різко відрізняються один від одного. На півночі розташовані гірські хребти Гімалаї та Каракорум. В центрі велика Індо-Гангська низовина (650 000 км2), плоскогір’я Декан. Гімалаї: більше 2,5 тисяч км в довжину, від 100 до 400 км. в ширину. Спускаються від півострова

Індо-Гангська низовина – пояс шириною від 200 до 500 км. На заході – пустеля Тар і плоскогір'я Декан. Від Індо-гангської низовини плоскогір'я Декан відділяють храбти Сатпура, Аравалі, Гати (західні і східні). Середні висоти – 900-1000-1200 м. На крайньому півдні плато Декан – Кардамонові гори. Плоскогір’я Декан оточене прибережними низовинами; на заході - Буджаратське, на схід – Кормандельське узбережжя.

Клімат: країна розташована по обидва боки нівнічного тропіку, захищена хребтами Гімалаїв та Каракоруму від холодного повітря. Клімат екваторіальний на півдні і субтропічний на півночі; в горах висотна поясність. Зміна сезонів визначається мусонами. Фактично – 3 сезони: 1) сухий, прохолодний (листопад – лютий) – туристичний сезон. Температура - +12 - +25 в січні. 2) жаркий, вологий (травень – жовтень) 3) сухий та жаркий (березень – травень) – до +45!

Внутрішні води: Річки діляться на гімалайські, деканські, річки внутрішнього басейну.

Велика територія та клімат зумовили різноманітність флори/фауни.

На протязі з листопада по лютий – можливості для занять водним спортом. Найбільш відомим місцем гірського відпочинку є містечко Дарджилінг (сх. Гімалаї), де існує інститут альпінізму.

По горах Аравалі, Сатпура, Нілігірі, зах. Гати – проложені туристські маршрути. Є численні можливості для розвитку екологічного туризму. Сплави по річках, дельтапланеризм, сафарі на верблюдах.

Населення:Більше 42 % населення - діти до 18 років, 6%-похилого (за 60 років) віку. Багатонаціональна держава. Релігійна структура - 4/5 сповідують індуізм. 10% населення - мусульмани, 3-4%-християни, буддизм, сікхізм, джайнізм.

Особливості розвитку та загальна хар-ка господарства: Ця країна має одне з найбідніших в світі населень. Разом з тим Індія має дуже потужний прошарок середнього класу. Приблизно 300 мільйонів - за чертою бідності. Для Індії характерна багатоукладність економіки

Транспорт. Індія належить до тих країн, що мають розвинену транспортну мережу. Основний вид транспорту - залізниця. 63 000 км залізничних доріг, практично вся залізнична мережа склалася до 1950р. На тур. ринку Індія пропонує 2 туристичих поїзди

Індія До складу входять Андаманські та Нікобарські, Лаккадівські о-ви.

На пн. гірські хребти Гімалаї та Каракорум. В центрі Індо-Гангська низовина,плоскогір’я Декан. Великі Гімалаї протягом року покриті снігом. Малі Гімалаї з гірських хребтів Сівалік і Бенгальські Дуари. Каракорум, Чогорі (8611 м.) – найвища точка Індії. На зх – пустеля Тар . Клімат екваторіальний на півдні і субтропічний на півночі;3 сезони: 1) сухий, прохолодний (листопад – лютий) – туристичний сезон. Темп - +12 - +25 в січні. 2) жаркий, вологий (травень – жовтень) 3) сухий та жаркий (березень – травень) – до +45! Протягом мусс.періоду випадає 4/5 всіх опадів.

Єгипет

АРАБСЬКА РЕСПУБЛІКА ЄГИПЕТ Єгипет - слово прийшло від давніх греків. В оригіналі- Тар Кемет (Чорна Земля). Країна розташована на північному сході африканського континенту та на Сінайського півострові. Країна омивається на півночі Середземним і Червоним морем, що поєднані Суецьким каналом. Межує з Лівією на заході, на півдні з Суданом, Ізраїлем.

Площа = 1 001 000 км2. 96% території займають пустелі. Ніл поділяє пустелю на західну (Лівійську пустелю) і східну (Аравійську пустелю). Аравійська переважно кам’яниста, Лівійська -50/50. За рельєфом Єгипет понижується із сходу на захід. Найвища точка країни - гора Катеринц (2637). Сінайський п-ів - найвищій над рівнем моря.Середня висота території Єгипту 200-400 м. Є впадани – до 133м (Датарська). Впадини як правило займають оази. Бахарія, Парафра, Дакла, Тhе Grеаt Оаsis - найбільші оази. Широкої популярності набули сафарі на джипах. Екскурсії на верблюді в пустелю. Найбільш активні круїзи від Асуана до Луксора.

Клімат:

тільки вузька середземноморська полоса - субтропіки, все інше-тропіки. На півночі країни випадає 200 мм опадів на рік а на півдні - 3 мм на рік. Температура: січень 14-17°, липень 26-33°. Для всієї території Єгипту характерні добові коливання температури. Вночі в січні в Каїрі 0° а вдень 29°. Широко використовується морське узбережжя:

1) Середземне. Основний курорт-Олександрія.

2) Червоне. Основні - Сафага,Береніс.

3) Шарм ель Шейх, Таба, Дахаб - в Сінайській зоні.

Купальний сезон в Середземному морі триває 8 місяців а на Червоному морі - цілий рік. Лютий - вода в Червоному морі 18°-26°(пн-пд). В Червоному морі розташовані численні коралові рифи. Єдиний нацональний парк країни - Рас-Мухаммед (1989 р) - південь Сінайського півострову. Єгипет має дуже бідний рослинний і тваринний світ.

Дайвінг. Є можливості для лікування (бальнеологія) - "Джерела Моісея", Фараонові купальні, Моісеєві ванни (Сінай). Місто Хелуан і Асуан.

В тур. галузі Єгипту працює близько 200 тисяч осіб, а в високий сезон (листопад-лютий) - ще 100 000. Туристичний потік: 50% - євопейці (німці, французи, британці та італійці), 30% з країн близького сходу, 12% африка, 6% америка.. Основні турист. райони: долина і дельта річки Ніл, узбережжя: 1)середземноморське (староосвоєне), 2)Червоне море (Сінай, східне узбережжя Африки), 3) 96% пустелі :-)

Єгипет розташ. на пн. сході африканського континенту та на Сінайському п-ві Пустелі:Аравійська -кам’яниста, Лівійська -50/50. За рельєфом Єгипет понижується із сходу на захід. Найв. точка – г. Катеринц Сінайський п-ів - найвищій над рівнем моря.Середня висота території 200-400 м. Впадини як правило займають оази. Бахарія, Парафра, Дакла, Тhе Grеаt Оаsis – найб.оазиси (сафарі на джипах, екскурсії на верблюді в пустелю. Активні круїзи від Асуана до Луксора.

Клімат: субтропіки, тропіки. На пн. країни випадає 200 мм опадів на рік а на пд. - 3 мм на рік. Температура: січень 14-17°, липень 26-33°.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]