Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
geografia.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.08.2019
Размер:
34.38 Кб
Скачать

Австралійський союз

Розташована в південній півкулі, займає континент Австралія, острови Тасманія, Норфолк, Різдва та Кокосові. 7,7 млн км`2. Країна має переважно рівнинний рельєф-95% площі країни мають висоту до 600 метрів. Більша частина країни зайнята західноавстралійським плоскогір’ям. На сході - хребти Масгрейв та Макдонелл.(до 1500м). На півночі - гірський хребет Кімберлі. На заході песчанниковий хребет Хаммеслі(1200м). Південний захід-хребет Дарлінг(до 600м). Вздовж всього сх узбережжя-великий вододільний хребет. Найвищу частину цього хребта складають австралійські Альпи (Косцюшко 2228м)-найвища точка Австралії. Голубі гори. Тільки в Альпах і Голубих горах на протязі 3 місяців зберігається сніг і є гірськолижні курорти. Центальна частина країни-пустеля (Гібсона, Велика Піщана, Велика Пустеля Вікторія, Сімпсон).

Клімат: субкваторіальний, тропічний, субтропічний. Лише острів Тасманія - в помірному. Листопад-січень-найбільш жаркий період.(20-28°). Найбільш лолодний - Червень-Серпень(12-24°). Максимально на рівнині - -2°, в горах - макс -20°..

Населення: на терит Австралії живе 18 млн. 80% населення-англоавстралійці що утворилися з нащадків імігрантів з Британії та Ірландії. Корінні мешканці - 1,5% До 1967 аборигени не мали ніяких прав. Вихідці з Італії(2%), по 1% з Греції, Югославії, ФРН, Нідерландів, Китаю та Індії. 30 000 українців. 40% австралійців народилися або в іншій країні або мають батьків з-за кордону.

АВСТРАЛІЯ. Розташ. в пд півкулі, займає континент Австралія, о-ви Тасманія, Норфолк, Різдва та Кокосові. 7,7 млн км`2. Австралія-назва походить від Теrrа Inсоgnitа Аustrаliа. Країна має переважно рівнинний рельєф-95% до 600 м. Більша частина країни зайнята західноавстралійським плоскогір’ям. На сх - хребти Масгрейв та Макдонелл.(до 1500м). На пн – гірс. хребет Кімберлі. На зх песчанниковий хребет Хаммеслі(1200м). Пд.- зх-хребет Дарлінг(до 600м). Вздовж всього сх узбережжя-великий вододільний хребет. Клімат: субкваторіальний, тропічний, субтропічний. Лише о. Тасманія - в помірному. Листопад-січень-найбільш жаркий період.(20-28°). Найбільш холодний - Червень-Серпень(12-24°). Максимально на рівнині - -2°, в горах - макс -20°. Релігійна ситуація: переважає протестантизм. Вищий законодавчий орган-федеральний двохпалатний парламент:сенат та палата представників. Виконавча влада - уряд із представників партії парламентської більшості (з прем’єром).

СХІДНЕ СЕРЕДЗЕМНОМР’Я

Ізраїль

Розташована на східному (Левантійському) узбережжі Середземного моря. На півдні має вихід до Червоного моря. Має площу 14 000(21 000)км`2. Межує з Ліваном, Сірією, Іорданією, Єгиптом. Межує з палестиною(фактично-Палестина окупована). Після 1967 року Ізраїль захопили частину Холандських висот, Сектор Газа і західний берег річки Іордан. Рельєф:

Вздовж Середземного моря-родюча рівнина, нас ході-підвищення до 800 метрів. Півн схід-Холандські висоти(1208м-Мерон). На сході розташована кектонічна впадина Гхор.В рельєфі це кредставлено озером Кінерет, линою річки Іордан і Мертвим морем. Південна частина країни - пустелі Негеф і Арава.

Клімат:субтрпічний середземноморський, є тропіки. Середня температура:зима(+6-+18), літо

(24-30). Літо сонячне, довге, без дощів. Основна кількість опадів-взимку. В Ізраїлі можна купатися на протязі цілого року в Червоному морі(Ейлат) і в Мертвому морі. В середземному морі купальний сезон з квітня по жовтень. Водні ресурси:Тіверіятське озеро має на берегах джерела мінеральних вод. Ізраїль активно використовує свої ресурси-рекреацію (Хайфа, Натанія, Ашдод, Ашкелот,

Ейлат, зооарки і ботанічні сади, заповідник біблейської флори і фауни Неот-Кедувім. В долині річки іордан зустрічається морозостійкий лотос і папірус. Шакали, лиси, дикобрази... Пустеля Негеф-пішана з ділянками кам’янистої пустелі. НП Кармель-гораёвисотою 500 м - охороняють ліси та кустарники. Населення: 2000р-6 млн

80% населення-євреї,14%-араби, також проживають армяни, греки, англійці. Населення склалося в наслідок єміграції.

Найбільше місто-ієрус-560 000 чол. Економіка:входить до 20 екологічно розвинених країн світу.

Державна мова - турецька..

Промисловість: гірничо-доб пром-6% Авіабудування, автозборка. Провіне місце в європ-азіатських транз перевезеннях.

Туризм: 9,5 млн туристів прийняли

в тур галузі працюють 2,5 млн осіб. Внутр туризм-море,термальні води.

Тур районування:

1) Середземноморський район(60%)

2) Егейське море(30%)

3) Центральна Анатолія(6%)

4) Мармурове море(3%).

5) Схід країни(1%).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]