Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ukr_mova.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
198.36 Кб
Скачать

2. Порівняльний зворот

Порівняльний зворот — це обставина способу дії, яка вводиться до речення за допомогою порівняльних сполучників як, мов, немов, наче, ніби, що.

Порівняльний зворот образно характеризує предмети, дії, ознаки шляхом порівняння їх з іншими предметами, діями, ознаками. Порівняльні звороти вводяться в речення за допомогою порівняльних сполучників як, мов, мовби, немовби, наче, неначе, неначебто, ніби, нібито, буцім тощо. У реченні порівняльний зворот є одним членом речення і здебільшого виконує синтаксичну роль обставини способу дії. Наприклад: І горобці, неначе з-за куліс, упали табуном на просо.

Не треба виділяти зворити, якщо вони входять до фразеологізмів.

Комами відокремлюються в будь-якій позиції щодо дієслова-присудка: 

1) Порівняльні звороти зі сполучниками наче, неначе, мов, немов, ніби, як ніби, неначебто, ніж, буцім, що (А ніч,мов мати, над тобою долоню на чоло кладе)

2)Звороти з як, якщо вони не мають інших відтінків, крім порівняння (Хмара, як ніч, налетіла, і сонце сховалось).

3) Звороти, що починаються словами як і (Олена слухала все те, але в розмову не вступала, мучилася одна і, як і раніше, цуралася людей). 

4) Сполучення як правило, як звичайно, як завжди, як зараз, як раніше, як тепер, як навмисне (Мати, як завжди, читає йому Нечуя-Левицького).

Комами не відокремлюються порівняльні звороти, якщо:

1) Вони вх. до складу присудка (А дівчинка в неї була як квітка).

2) Вони стали фразеологізмами (Я почервонів як рак).

3) Перед як, ніби стоять прислівники зовсім, майже, частка не (Ходжу на лижах майже як пінгвін)

ЗАТ «Тодоров і К°»

ДОВІДКА № 67

28.12.2022 р. м. Одеса

Іванов Петро Сергійович дійсно є робітником ТОВ «Тодоров і К°» на посаді інженера-конструктора з питань перспективного будівництва.

Старший інженер-конструктор аналітичного центру (підпис) Міщенко К.М.

Білет№8

1. Культура мовлення під час ведення дискусій

Важливе місце після логіки та організації дискусії має культура мовлення. Адже не так вже й багато людей у ході суперечки вміють дотримуватися елементарної культури мовлення. Це в першу чергу стосується використання необразливих, дипломатичних формулювань і т.п., це стосується вмінню висловлювати лаконічно свою думку, не припускатися двохзначного трактування своїх висловлювань і позицій.

Важливе місце також слід приділити часу виступів сторін, які ведуть дискусію. Не можна, щоб одна сторона мала більше часу для виступів. Не можна, щоб хтось зі сторін переходив на силові методи ведення дискусії. Сила голосу – це ще не вирішення проблеми, це не наближення до найкращого розв’язання суперечки.

Не можна у жодному разі під час дискусій використовувати недозволені методи ведення суперечок: ображати один одного, натякати на якісь певні ння суперечок: ображати один одного, натякати на якісь певні негативні сторони один одного, не маючи конкретних доказів чи відносячи до суперечки речі, які не мають логічного відношення до розглядуваних питань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]