Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Глава 4. Операційні системи.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
32.37 Mб
Скачать

4.4. Завантаження операційної системи Windows xp

ОС Microsoft Windows XP (від англ. experience – досвід), поєднує у собі переваги попередньо створених ОС; зручність, простоту установки та експлуатації ОС сімейства Windows 98 і Windows ME, а також надійність і багатофункціональність Windows 2000.

ОС Windows XP надає користувачеві графічний інтерфейс, тобто практично усі дії можна виконувати за допомогою мишки, вибираючи, викликаючи або пересуваючи потрібний об'єкт.

Д ля завантаження ОС Windows потрібно включити комп'ютер та дочекатися завантаження ОС. Після того, як система буде успішно завантажена, на екрані можна побачити рисунок, який є візитною карткою для системи Windows. У будь-якій версії Windows є такий або аналогічний рисунок. Це зображення в ОС Windows називається робочим столом (рис. 4.1).

Рис.4.1. Варіант вигляду робочого стола

Робочий стіл, зазвичай, прикрашений мальовничою картинкою (фоновим рисунком), або зафарбований однорідним кольором.

Фоновий рисунок – це елемент оформлення Windows, який не несе ніякого функціонального навантаження і слугує для задоволення естетичних потреб користувача. Залежно від конкретної версії системи та особливостей її настройки, зовнішній вид робочого стола може змінюватись.

4.5. Прийоми роботи з маніпулятором „миша”

Робота в ОС Windows ХР дуже зручна, завдяки наявності маніпулятора „миша”, який дозволяє реалізувати технологію „познач та вибери”.

Механічний маніпулятор „миша” має вигляд пластмасової коробочки з двома або трьома клавішами у верхній частині та кулькою у нижній. При переміщенні миші, кулька обертається, а відповідний електричний сигнал передається у пам'ять ПК, де обробляється. Натискання на клавішу миші визначає конкретну дію. Миша використовується для виконання більшості о перацій управління вибором та малювання.

Потрібно відзначити, що всі ці операції можна виконувати й без миші, за допомогою клавіатури, але зручність та ефективність роботи у цьому випадку істотно знижуються.

Рис. 4.2. Маніпулятор „миша”

Робота з маніпулятором „миша” складається з трьох дій:

сlick (одноразове натискання кнопки миші) – обраний об’єкт активізується;

double clісk (дворазове натискання кнопки миші) – обраний об’єкт завантажується;

drag & drop (натискання кнопки миші на об’єкті і його переміщення) – після відпускання кнопки, обраний об’єкт залишається на новому місці.

Найбільш часто у роботі з мишею, використовується ліва клавіша. Тому в подальшому, якщо не вказано на використання правої клавіші, мається на увазі саме використання лівої клавіші миші.

Усі дії, що виконуються з мишею в ОС Windows, можна застосовувати й для Windows – додатків. Миша керує на екрані графічним символом – покажчиком, зовнішній вигляд якого залежить від виконуваної операції. Покажчик використовується для вибору команд меню, переміщення об’єктів, для виділення фрагментів тексту тощо. При виборі об’єктів покажчик має вигляд стрілки, спрямованої під кутом вгору. Якщо покажчик має форму піскового годинника, то це означає, що на даний момент операційна система зайнята виконанням певних операцій.

Щоб позначити (виділити) потрібний об’єкт робочого столу, потрібно рухати мишу поки покажчик миші на екрані не встановиться у потрібне місце екрана, натиснути на її ліву клавішу й відразу ж відпустити останню.

Для зняття позначення об’єкта, достатньо клацнути лівою кнопкою (клавішею) миші у будь-якому іншому місці. Клацання лівою кнопкою використовують для вибору пункту меню, кнопки, перемикача тощо.

Для запуску програм, відкриття папок, початку роботи з документом, потрібно двічі швидко натиснути на ліву клавішу миші (двічі клацнути) та відпустити її. Причому інтервал між повторним натисканням повинний бути мінімальним.

Для переміщення об’єкта по екрану з одного місця в інше, копіювання, зміни розмірів вікна потрібно натиснути на ліву клавішу миші і утримуючи її натиснутою перемістити мишу, а потім відпустити клавішу її (технологія „перенеси та відпусти”).

Для виклику контекстного меню – потрібно клацнути правою кнопкою миші на об’єкті.

Контекстне менюнабір операцій, які найбільш часто виконують з об’єктом.

Об’єкт можна переміщати як за допомогою лівої, так і правої клавіш миші. Якщо після переміщення об’єкту, праву клавішу відпустити, то з'явиться контекстне меню, яке надасть можливість обрати потрібну операцію (наприклад, перемістити, скопіювати, або відмінити переміщення).

Якщо миша має три клавіші, то клацання середньою клавішею замінює подвійне клацання лівою клавішею.

У зв'язку з тим, що миша є головним засобом управління діями в ОС Windows, її можна настроїти таким чином, щоб врахувати фізіологічні особливості користувача (змінити швидкість переміщення, поміняти місцями ліву і праву клавіші для лівші, змінити інтервал між клацаннями при подвійному клацанні, зовнішній вид покажчика миші тощо).