Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
9-12 історія України.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
28.83 Кб
Скачать

12. Історична основа роману Пантелеймона Куліша «Чорна рада»

Після зречення Юрія Хмельницького козацька рада у січні 1663 р. в Чигирині обрала гетьманом Павла Тетерю. За Хмельницького Павло служив канцеляристом та полковим писарем, помираючи, гетьман назвав його пертендентом на булаву. За гетьманування Виговського Тетеря готував текст Гадяцького трактату.Ставши гетьманом, він пов’язував майбутнє Козацької держави з Варшавою.

На Задніпровї навесні 1662 р. Гетьманом був обраний полтавський полковник Яким Сомко, дядько і опонент Юрія Хмельницького. Однак цей вибір задовольнив не всіх. Ніжинський полковник Василь Залотаренко сам прагнучи влади, пише донос на суперника у Москву; Сомко відповідає тим же. Тому на обох як на родичів Хмельниченка поглядали з недовірою і вибір ради визнати не квапилися.

Доки обидва полковники змагалися на поверхню політичного життя виринув Іван Брюховецький колишній слуга Богдана Хмельницького. Він супроводжував його сина на науку до Києва, а коли Юрія проголосили гетьманом, подався на Запоріжжя. За три роки свого перебування на Січі завоював авторитет серед голоти, граючи на нелюбові запорожців до старшини . Увересні 1662 р. він приїздить до князя Григорія Ромодановського. Брюховецький настільки увійшов у довіру до князя, що той рекомендував його цареві як найбільш відданого претендента на гетьманство. Козаки сприймали його як захисника черні, тому також підтимували.

За таких умов наприкінці червня 1663 р. в полі під Ніжином була скликана чорна рада, на яку з’явилося понад 40 тис. козаків.

Обидві партії – Брюховецького і Сомка-Золотаренка – прибули туди в повному озброєнні, а царський уповноважений про всяк випадок оточив Ніжин військом. Через 3 дні суперечок чернь проголосила Брюховецького гетьманом, а Сомка було увязнено. Наприкінці вересня обидва були страчені як зрадники царя, а ще близько 50 осіб вислано на Сибір. Тоді ж за погодженням з Москвою був замінений апарат влади. Брюховецький здійснив своєрідний переворот, ще дужче зміцнивши промосковську орієнтацію Лівобережжя.

Пантелеймон Куліш взяв за основу роману літопис Самовидця. Автор літопису з недовірою ставився до черні, що відображено і в творі. Головну увагу звернено на Сомка, якого описано як ідеального козака. Брюховецький у цьому творі антигерой. Крім історичних осіб додано ще образи Шрама, його сина, Лесі, Пугача, що допомагають передати емоційний стан тієї доби.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]