Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
9-12 історія України.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
28.83 Кб
Скачать

11. Визвольна війна під проводом Богдана Хмельницького (1648-1657)

Причини початку війни: 1.Посилення національно-релігійного гніту (ополячення, насадження католицизму, позбавлення майна православних церков) 2.Обмеження прав козацтва (1638р.- ординації війська запорозького) 3.Погіршення становища міщан та селян.

Розпочав національно-визвольну війну Богдан Хмельницький. Народився 1595р., навчався в єзуїтській колегії у Львові, брав участь у битві під Цецорою, де попав у полон. У Хмельницького виникли суперечки за хутір Суботів з шляхтичем Чаплинським. Неможливість вирішити конфлікт мирним шляхом змусила Хмельницького податись на Січ.

На Січі, що була на Микитинському розі, Хмельницького обрали гетьманом. Як гетьман він підписує угоду з ханом Чингісхан-Гіреєм про спільні дії проти Речі Посполитої. В травні 1648 під Жовтими Водами козацькі війська розбивають військо Стефана Потоцького. До середини липня вся територія Лівобережжя була звільнена від поляків. На Правобережжя Хмельницький відправив козацький загін Максима Кривоноса. Вересень 1648 – битва під Пилявцями. Битва закінчилась перемогою козаків. Було взято в облогу Львів. З польським королем Яном II Хмельницький уклав перемиря, і з різних причин військо припинило наступ.

Грудень 1648 (січень 1649)- урочистий вїзд Хмельницького до Києва. Його зустрічали єрусалимський патріарх Паїсій та київський митрополит Сільвестр Косів. У лютому до Хмельницького прибуває посольство Речі Посполитої. Під час переговорів Хмельницький проголошує програму розбудови окремої української держави.

Влітку 1649 битва козаків з поляками під Збаржем та Зборовом. Хоча козаки перемагали, зрада Іслам-Герая змусили військо відступати. Серпень 1648 - Зборівський договір: під владою гетьмана опинялись Київське, Братславське та Чернігівське воєводства; кількість реєстровців 40 тис.

Територія, що належала козакам отримала назву Гетьманщина (Військо Запорозьке). Столиця – м.Чигирин. Площа – 200тис.км.2 До держави позитивно ставились протестантські держави (Англія, Швеція). Відома переписка Олівера Кромвеля та Хмельницького. Нейтральною була позиція світської влади Московії, Валахії та Молдови. Православне духівництво підтримувало Хмельницького у війні.

Червень 1651 – битва під Берестечком. Зрада татар, «полон» Хмельницького, поразка козацького війська. Відступом командував Іван Богун. Підписання Білоцерківського договору: гетьману належить Київщина, кількість реєстровців – 20 тис.

1652 – битва під Батогом. Козаки перемогли, це було помстою за Берестечко.

1653р. битва під Жванцем, зрада татар змусила козаків укласти Камянецьку угоду.

1654р. – Переяславська рада, гетьман з козаками присягнули на вірність московському цареві Олексію. Московію представляв Василь Бутурлін. Укладено березовські статті: 1.гетьмана і старшину обирали на козацькій раді. 2.самостійними залишались укр. адміністрація та суд. 3.кількість реєстровців – 60тис. Угоди договору свідчать про конфедерацію.

Січень 1655- Охматівська(Дрижапольська) битва, невдала спроба звільнити Братславщину. Весна-літо 1655 – українсько-московська армія вела успішні бої в Білорусі та Литві.

Весна 1655- Хмельницький з Батурліним вирушили до Білої Церкви в напрямку Речі Посполитої. 16 вер. 1655– перемога над Городком (біля Львова). 12 листопада 1655р.- під м.Озерна козаки завдали поразки турецькій армії. Між гетьманом і Кримським Ханством підписано перемиря.

24 жовтня 1656 – Віленське перемиря між Московією та Річчю Посполитою. Хмельницький розцінив це як зраду.

Жовтень 1656 – Б.Хмельницький підписав угоду зз князем Трансельванії, початок походу проти Польщі. Взято Варшаву, проте війська відступили.

Липень- 1657 Богдан Хмельницький помер. Починається доба Руїни.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]