Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Отчет По 2й практики.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
4.36 Mб
Скачать

Обробка скла

Стандартизація листового скла іноді незручна для створення індивідуальних елементів виробу або просто може не вписатися в певний інтер'єр. Для вирішення цієї проблеми скло подається різанні. Різноманітність обладнання дозволяє здійснювати різання скла різної товщини (4 мм до 25 мм) і видів (армоване скло, загартоване, ламіноване скло та інше). Прирізку скла можна здійснювати за допомогою алмазного різального інструменту - склоріза. Конструкція склоріза проста, ручка - тримач і твердосплавний ріжучий елемент (алмазний ролик). Для вирізання кругової форми скла більш зручним є циркульний інструмент. Також для прирізки скла можна використовувати автоматичний ріжучий стіл. Обробка таким чином має вагомі переваги - швидкість і точність розкрою скла.

Щоб уникнути порізів після прирізки, скло піддається поліровці або шліфовці кромки. Шліфування здійснюється на спеціальному шайбочном верстаті, на горизонтальний обертовий диск якого накладається скло і струменем води подається пісок або абразивний порошок. Процес полірування більш простий - полірується скло обертовими трав'яними щітками з пемзоводяной емульсією або ж зануренням його в суміш плавикової і сірчаної кислоти, потім у воду, і повторенням цього процесу. Головною відмінністю полірування від шліфування - різний тип шорсткості поверхні. А саме, при поліруванні скло має вигляд «глянцю», а при шліфуванні поверхня має більш матовий вигляд. Як полірування, так і шліфування може бути прямолінійна або криволінійна.

Декоративним способом обробки скла можна назвати фацет, при якому знімається фаска під певним кутом. Фацет може бути різної ширини - від 10 до 40 мм. У повсякденному житті його зазвичай застосовують для обробки дзеркала, що дозволяє отримати ефект грайливості світла. Таким чином, на погляд звичайне дзеркало у ванній кімнаті або перехожої може стати головним атрибутом інтер'єру. Також для декорування скла використовують такі типи обробки скла як матування, фарбування, друк або гравірування.

Флюс (пайка)

Флюс (пайка) - речовини (частіше суміш) органічного та неорганічного походження, призначені для видалення окислів з ​​поверхні під пайку, зниження поверхневого натягу, поліпшення розтікання рідкого припою і / або захисту від дії навколишнього середовища.

Класифікація:

Згідно ГОСТ 19250-73 "Флюси паяльні. Класифікація", паяльні флюси поділяються за такими ознаками:

по температурному інтервалу активності

низькотемпературні (до 450 ° C) і високотемпературні (понад 450 ° C);

за природою розчинника

водні та неводні;

за природою активатора визначального дії

каніфольні, кислотні, галогенідні, гидразинового, фторборатние, анілінові, стеаринові (низькотемпературні) і галогенідні, борідно-вуглекислі (високотемпературні);

за механізмом дії

захисні, хімічного дії, електрохімічного дії, реактивні.

по агрегатному стані

тверді, рідкі і пастоподібні.

Флюси для паяння чорних металів

  • Сильно-кислі флюси («активні флюси»)

  • хлорид цинку

  • Флюси середньої і малої активності

  • хлорид амонію

Флюси для електротехніки

Основні вимоги до таких флюсу - низький струм витоку і низька корозійна активність.

Флюси для алюмінієвих сплавів

Хоча алюмінієві сплави можна паяти свинцево-олов'яними припоями, кращі результати досягаються за багатокомпонентними припоями, що містять цинк, кадмій, вісмут та інші метали.

Флюси для паяння нержавіючих сталей

Флюсы для высокотемпературной пайки медно-фосфорными припоями

При пайке тугоплавкими припоями в качестве флюса используется Тетраборат натрия