Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Отчет По 2й практики.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
4.36 Mб
Скачать

3.2 Матеріали, технологічне обладнання та оснастка для Створення друкованих плат.

XPC

Матеріали, що підпадають під специфікацію XPC по класифікації NEMA, є одними з найдешевших базових матеріалів для виробництва односторонніх друкованих плат.

XPC задовольняє класу горючості UL94 - HB і, таким чином, не підходить для застосувань з підвищеними вимогами до пожаробезопасности. Крім того, на матеріали типу XPC не можна наносити покриття методом HASL.

CEM – 1

Матеріали, що підпадають під специфікацію CEM, - 1 по класифікації NEMA, є найбільш поширеними матеріалами для виробництва односторонніх друкованих плат.

Стандартний CEM - 1 є композитний матеріал на целюлозній основі, з одним шаром склотекстоліту (FR - 4) на поверхні. Зазвичай, CEM - 1 має молочно-білий колір.

Особливістю цього матеріалу є неможливість виконання металізації крізних отворів, таким чином, цей матеріал може бути використаний тільки для виробництва односторонніх друкованих плат.

Таким чином, CEM - 1 є дешевою альтернативою FR - 4 при виробництві односторонніх друкованих плат.

FR – 4

Матеріали, що підпадають під специфікацію FR, - 4 по класифікації NEMA, є найбільш поширеними матеріалами для виробництва двосторонніх і багатошарових друкованих плат.

Зазвичай, FR - 4 - прозорий, стандартний зелений колір визначається кольором паяльної маски, нанесеної на закінчену друковану плату.

Таким чином, FR - 4 є найбільш поширеним у всьому світі базовим матеріалом для виробництва двосторонніх і багатошарових друкованих плат, а так само для виробництва односторонніх друкованих плат з підвищеними вимогами до механічної міцності.

CEM3

Матеріали, що підпадають під специфікацію CEM3 за стандартом NEMA, як і FR4 є базовими матеріалами для виробництва двосторонніх і багатошарових друкованих плат.

Для забезпечення паяної друкованої плати, особливо при тривалому зберіганні, на контактні майданчики наноситься різні покриття.

Нині найбільш поширеними методами покриття контактних майданчиків є наступні:

  • HASL (Hot Air Solder Leveling) - покриття припоєм з вирівнюванням повітряним ножем.

  • Нікелювання

  • ENIG (electroless nickel/ immersion gold) - іммерсійне золото по підшаровуватиму нікелю

  • Іммерсійне олово

  • Іммерсійне срібло

  • ENTEK (органічне покриття)

  • HASL

Нині, найбільш часто вживаним методом покриття контактних майданчиків є HALS. Для проведення HASL друкована плата проходить цикл підготовки, що включає очищення, попередній нагрів і покриття флюсом.

Вертикальний hasl

При використанні цієї технології, друкована плата вертикально занурюється в глибоку ванну з розплавленим припоєм, який надалі "здувається" за допомогою "повітряних ножів" на виході з ванни. Недоліком цього методу є те, що зазвичай контактні майданчики не можуть проходити через "повітряні ножі" під кутом. При цьому, майданчики перпендикулярні "повітряному ножу" зазвичай мають занадто тонкий шар припою, що може викликати проблеми при пайці, а майданчики, паралельні ножам покриті занадто товстим шаром припою, що може привести до замикань. Іншим недоліком є різниця в часі занурення верхньої і нижньої частини плати.