Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Отчет По 2й практики.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
4.36 Mб
Скачать

1.2 Основні види радіоелементів. Маркування радіоелементів

Радіоелементи - просторічна назва електронних компонентів, що застосовуються для виготовлення пристроїв (приладів) цифрової і аналогової електроніки.

Класифікація

Пасивні

Базовими елементами, наявні практично у всіх електронних схемах радіоелектронної апаратури (РЕА), є:

  • опору, реалізовані у вигляді резисторів і

  • ємності, у вигляді конденсаторів.

З використанням електромагнітної індукції

  • трансформатор

  • дросель (котушка індуктивності)

На базі електромагнітів:

  • соленоїд

  • реле

Активні

Вакуумні прилади

З розвитком електроніки з'явилися вакуумні електронні прилади:

  • Електронна лампа

  • тріод

  • пентод

Напівпровідникові прилади

Надалі набули поширення напівпровідникові прилади:

  • Діод

  • Транзистор: польовий, біполярний

  • Тиристор, симістор

  • Стабілітрон

За способом монтажу

  • призначаються для об'ємної (просторової) пайки

  • призначаються для поверхневого монтажу на друковані плати

  • мають цоколь для установки в панель (радіолампа та ін)

Маркування радіоелементів

Рисунок 1 - Цоколевка поширених біполярних і польових транзисторів

Рисунок 2 - Позначення зарубіжних радіоелементів

Американська система JEDEK

1-а цифра:

1 - діод

2 - транзистор

3 - тиристор

За цифрою слід буква N і серійний номер.

Європейська система PRO ELECTRON

Перша буква - код матеріалу:

A - германій

B - кремній

С - арсенід галію

R - сульфід кадмію

Друга буква - призначення:

A - малопотужний діод

В - Варикап

С - малопотужний, низькочастотний транзистор

D - потужний, низькочастотний транзистор

Е - тунельний діод

F - малопотужний високочастотний транзистор

G - кілька приладів в одному корпусі

Н - Магнітодіоди

L - потужний високочастотний транзистор

М - датчик Холла

Р - фотодіод, фототранзистор

Q - світлодіод

R - малопотужний регулюючий або перемикаючий прилад

S - малопотужний перемикаючий транзистор

T - потужний регулюючий або перемикаючий прилад

U - потужний перемикаючий транзистор

Х - помножувальні діод

У - потужний випрямляючий діод

Z – стабілітрон

Особенности маркировки цифровых микросхем

А - модифікована версія ІС, повністю замінює прототип;

В - модифікована версія ІС, повністю замінює версію А;

С - модифікована версія.

Корпус:

D - керамічний D1L;

Е - пластмасовий DIL;

ЕМ - модифікований пластмасовий DIL з теплорастекателем;

F - керамічний DIL;

J - тришаровий керамічний крісталлодержателю;

К - плоский керамічний;

Р - пластмасовий DIL з теплорастекателем.

1.3 Індивідуальне завдання

Гнучкі плівки і рідкі кристали; класифікація, властивості, застосування

Гнучкі плівки і рідкі кристали; класифікація, властивості, застосування

Гнучкі плівки виготовляють із синтетичних смол (поліаміду; поліуретану, полістиролу, поліхлорвінілу, ефіру, целюлози тощо) у вигляді листів і рулонів. Їх застосовують для ізоляції електричних машин, обмотувальних проводів, конденсаторів та ін

Широке поширення набули так звані триацетатних електроізолюючі плівки, що володіють значною електричною міцністю.

Рідкі кристали (скорочено РК) - це фазове стан, у який переходять деякі речовини при певних умовах (температура, тиск, концентрація в розчині). Рідкі кристали мають одночасно властивостями як рідин (плинність), так і кристалів (анізотропія). За структурою ЖК являють собою в'язкі рідини, що складаються з молекул витягнутої або дископодібної форми, певним чином упорядкованих у всьому обсязі цієї рідини. Найбільш характерним властивістю ЖК є їх здатність змінювати орієнтацію молекул під впливом електричних полів, що відкриває широкі можливості для застосування їх в промисловості. За типом РК зазвичай поділяють на дві великі групи: нематики і смектік. У свою чергу нематики поділяються на власне нематические і холестерические рідкі кристали.

Класифікація рідких кристалів

За своїм загальним властивостям РК можна розділити на дві великі групи: 1) термотропниє ЖК, які утворюються в результаті нагрівання твердого речовини і існуючі в певному інтервалі температур і тисків, 2) ліотропні ЖК, які представляють собою двох - або більше компонентні системи, що утворюються в сумішах стержневидний молекул даної речовини і води (або інших полярних розчинників).

Ці стержневідние молекули мають на одному кінці полярну групу (яка навіть може диссоциировать), а велика частина стержня являє собою гнучку гідрофобну вуглеводневу ланцюг. Такі речовини називаються амфіфіли (амфі - по-грецьки означає з двох кінців, з двох сторін або двох типів, филос - люблячий, прихильність). Прикладом амфіфіли можуть служити фосфоліпіди.

Амфіфільних молекули, як правило, погано розчиняються у воді, вони схильні утворювати агрегати таким чином, що їх полярні групи на межі розділу фаз отримують направлення до води. При низьких температурах змішання рідкого амфіфіла з водою призводить до розшарування системи на дві фази - рідкий амфіфіл з невеликими кількостями розчиненої в ньому води і вода - з амфіфіли. Одним з варіантів амфіфіли зі складною структурою може служити система мило-вода. Тут мається аліфатичний аніон СН3-(СН2) N-2-СО2-(де N Має величину ≈ 12-20) і позитивний іон Nа +, К +, NН4 + і ін Полярна група СО2-прагне до тісної контакту з молекулами води, тоді як неполярні група (амфіфільних ланцюг) уникає контакту з водою. Це явище є типовим для амфіфіли.

Властивості

Майже всі рідкі кристали, виявлені на сьогоднішній день, є органічні сполуки; приблизно 50% всіх відомих органічних сполук при нагріванні утворюють рідкі кристали. У літературі описані також рідкі кристали деяких гідроксидів (наприклад, Fe2O3 • xH2O).

Рідкі кристали, рідкокристалічний стан, мезоморфное стан - стан речовини, в якому воно має властивості рідини (плинністю) і деякими властивостями твердих кристалів (анізотропією властивостей). ЖК утворюють речовини, молекули яких мають форму паличок або витягнутих пластинок. Розрізняють термотропниє і ліотропні ЖК. Перші - індивідуальні речовини, які існують в мезоморфному стані в певному температурному інтервалі, нижче якого речовина є твердим кристалом, вище - звичайною рідиною. Приклади:

параазоксианізол (в інтервалі температур 114 - 135 ° С), етиловий ефір азоксибензойної кислоти

(100 - 120 ° С), пропіловий ефір холестерину (102 - 116 ° С). Ліотропні ЖК - розчини деяких речовин в певних розчинниках. Приклади: водні - бензил-L-глутамат) розчини мильні розчини синтетичних поліпептидів (полі-в ряді органічних розчинників (діоксан, дихлоретан).

Застосування рідких кристалів

Одне з важливих напрямів використання рідких кристалів - термографія. Підбираючи склад рідкокристалічного речовини, створюють індикатори для різних діапазонів температури і для різних конструкцій. Наприклад, рідкі кристали у вигляді плівки наносять на транзистори, інтегральні схеми і друковані плати електронних схем. Несправні елементи - сильно нагріті або холодні, непрацюючі - відразу помітні по яскравим колірним плям. Нові можливості отримали лікарі: рідкокристалічний індикатор на шкірі хворого швидко діагностує приховане запалення і навіть пухлина.

За допомогою рідких кристалів виявляють пари шкідливих хімічних сполук і небезпечні для здоров'я людини гамма-та ультрафіолетове випромінювання. На основі рідких кристалів створені вимірювачі тиску, детектори ультразвуку. Але сама багатообіцяюча область застосування рідкокристалічних речовин - інформаційна техніка. Від перших індикаторів, знайомих всім по електронному годиннику (рис. 6), до кольорових телевізорів з рідкокристалічним екраном (рис. 7) пройшло лише кілька років. Такі телевізори дають зображення дуже високої якості, споживаючи мізерну кількість енергії від малогабаритного акумулятора або батарейки.

Рисунок 6 Рисунок 7