Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
76-88.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
514.56 Кб
Скачать

19. Порядок вiдображення господарських операцый на рахунках. Сутнiсть, обгрунтування та значення подвыйного запису. Взаємзв'язок мiж рахунками і балансом.

Подвійний запис - метод, що випливає з економічної суті відображається операції, кожна з яких обумовлює зміни у двох частинах в активі, у пасиві чи в активі одночасно. це важливий принцип однакового відображення господарських операцій на рахунках.

Відображення кожної господарської операції двічі за дебетом одного і за кредитом другого рахунків в одній і тій же сумі називають подвійним записом.

Подвійний запис не тільки принцип однакового відображення операцій на рахунках, а й основний технічний план БО, бо забезпечує горизонтальний взаємозв"язок між рахунками, а також важливий контрольний прийом, оскільки очевидно, що скільки не було б операцій але загальна сума записів за дебетом рахунків завжди = загальній сумі записів за кредитом рахунків.

Сутність подвійного запису полягає в тому, що кожна господарська операція записується двічі - за дебетом одногот рахунка і за кредитом іншого. Відтак, щоб відобразити на рахунках господарську операцію, треба спочатку осмислити, що сталося в результаті цієї операції, тобто яких рахунків вона стосуватиметься.

Контрольне значення подвійного запису полягає в забезпеченні достовірності обліку, тотожності активу і пасиву синтетичного і аналітичного обліку, своєчасності та повноти оприбуткування товарно-матеріальних й матеріальновідповідальних осіб.

Бухгалтерською проводкою називають значення рахунка, який дебетується, рахунка який кредитується, і суму відображуваної в обліку господарської операції.

Складні бухгалтерські проводки не порушують правила подвійного запису - кожну з них можна розкласти на кілька простих.

Простою називають бухгалтерську проводку, коли один рахунок дебетується на певну суму, а другий кредитується на цю саму суму. У разі відображення кожної господарської операції способом подвійного запису кореспондують два рахунки, один з яких дебетують, а другий кредитують на одну й ту саму суму. Якщо господарська операція відображається складною проводкою, то загальна сума залишків за одним боком кількох рахунків має = загальній сумі, записаній на протилежному боці рахунка, що кореспондує з ним.

Взаємозв"язок бухгалтерського рахунку з балансом полягає в тому, що і баланс ф рахунки відображають одне одного і теж саме майно підприємства та джерела його утворення. У балансі це майно певним чином згрупування, тобто показано його наявність на певну дату, як правило на останнє число звітного періоду. Рух або зміни майна і джерел його формування відображаються на бухгалтерських рахунках, як за даними балансу відкривається на початок звітного періоду.

Єдність балансу та рахунків полягає ще й у принципах їх побудови - наявність і збільшення або зменшення майна і джерел його формування відображається на тій самій стороні балансу та рахунку.

20. Хронологічний і синтетичний запис господарської операції.

Початком будь-якого облікового процесу є первинний документ, що фіксує факт здійснення певної господарської операції. Першим регістром нокопичення облікової інформації є журналом реєстрації господарських операцій, який має контрольне значення. Зафіксовані в цьому реєстрі господарської операції розносять за рахунками.

БО до відповідних книг, журналів або передають на автоматизовану обробку. В кінці місяця підбиваються підсумки оборотів за дебетом і кредитом рах. і вивод. сальдо на кінець звіітного періоду. Журналу господ. оперцій має вигляд таблиці.

Таблиця має 7 граф:

1. Дата або № запису

2. документ, за допом. якого здійснюється господарськими операціями

3. № операції

4. зміст операції

5. дебет

6. кредит

7. сума в грн.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]