Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
76-88.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
514.56 Кб
Скачать

77. Псбо 16 Витрати

і.Загальні положення

1. Це Положення (стандарт) визначає методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про витрати підприємства та її розкриття в фінансовій звітності.

2. Норми цього Положення (стандарту) застосовуються підприємствами, організаціями та іншими юридичними особами (далі - підприємства) незалежно від форм власності (крім банків і бюджетних установ).

3. Положення (стандарт) 16 застосовується до обліку витрат за будівельними контрактами з урахуванням особливостей їх визнання і складу, установлених Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 18 "Будівельні контракти". Положення (стандарт) 16 не поширюється на витрати, пов'язані з первісним визнанням і зміною справедливої вартості біологічних активів, пов'язаних із сільськогосподарською діяльністю, та з первісним визнанням сільськогосподарської продукції.

4. Терміни, що наведені в положеннях (стандартах) бухгалтерського обліку, мають таке значення:

Елемент витрат-сукупність економічно однорідних витрат.

Прямі витрати-витрати, що можуть бути віднесені безпосередньо до конкретного об'єкта витрат економічно доцільним шляхом.

Нормальна потужність-очікуваний середній обсяг діяльності, що може бути досягнутий за умов звичайної діяльності підприємства протягом кількох років або операційних циклів з урахуванням запланованого обслуговування виробництва.

Об'єкт витрат-продукція, роботи, послуги або вид діяльності підприємства, які потребують визначення пов'язаних з їх виробництвом (виконанням) витрат.

2. Визнання витрат

3. Склад витрат

4. Розкриття інформації про витрати у примітках фінансової звітності

78. Облік доходів від реалізації готової продукції (товарів, робіт, послуг) ведуть на рахунку 70“Доходи від реалізації”. Цей рахунок призначено для узагальнення інформації про доходи від реалізації готової продукції, товарів, робіт, послуг, доходів від страхової діяльності, а також про суми знижок, наданих покупцям, та про інші вирахування з доходу.

Він має такі субрахунки:

- 701 “Дохід від реалізації готової продукції”;

- 702 “Дохід від реалізації товарів”;

- 703 “Дохід від реалізації робіт, послуг”;

- 704 “Вирахування з доходу”;

- 705 “Перестрахування”.

За кредитом субрахунків 701 – 703 відображають збільшення (одержання) доходу від реалізації, за дебетом – суми непрямих податків (акцизного збору, ПДВ) та списання доходів у порядку закриття на рахунок 79 “Фінансові результати”.

Субрахунок 704 – дебетовий. За його дебетом показують вартість повернених покупцем товарів, знижки, та інші суми, що підлягають вираховуванню з доходу. А за кредитом — списання дебетових оборотів на рахунок 79.

Первинними документами, котрі підтверджують отримання доходів від реалізації готової продукції (товарів, робіт, послуг) виступають накладні, товарно-транспортні накладні, акти приймання-передачі виконаних робіт (наданих послуг). Саме на їх підставі в бухобліку відображають доход від реалізації готової продукції (товарів, робіт, послуг).

Збільшення доходів від реалізації показують проведенням Дт 361 «Розрахунки з вітчизняними покупцями» Кт 701, 702, 703 (залежно від того, реалізують готову продукцію, товари, роботи чи послуги). При цьому розмір доходу від реалізації підлягає зменшенню на суму нарахованого ПДВ: Дт 701, 702, 703 Кт 641 «Розрахунки за податками».

79.

80. Узагальнюючим фінрезультатом госпдіяльності підприємств є прибуток або збиток. Визначають результати діяльності підприємства, порівнюючи доходи звітного періоду з витратами, понесеними для одержання цих доходів.

Для обліку й узагальнення інформації про фінрезультати призначено рахунок 79“Фінансові результати”. За його кредитом 79 відображають суми в порядку закриття рахунків з обліку доходів (рахунків класу 7), за дебетом — суми в порядку закриття рахунків з обліку витрат та нарахованого податку на прибуток (рахунки класу 9). Сальдо рахунку 79 при його закритті списують на рахунок 44 “Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)“:

— якщо кредитовий оборот більший за дебетовий, то підприємство на суму різниці має нерозподілений прибуток;

— якщо дебетовий оборот більший за кредитовий, то підприємство зазнало збитку.

Рахунок 79 має такі субрахунки:

- 791 «Результат операційної діяльності»;

- 792 «Результат фінансових операцій»;

- 793 «Результат іншої звичайної діяльності»;

- 794 «Результат надзвичайних подій».

Кореспонденція рахунків з обліку фінрезультатів від операційної діяльності:

1

Списано на фінрезультат:

— доходи від реалізації продукції

 

701

 

791

 

— інші операційні доходи

71

791

 

— собівартість від реалізації продукції

791

901

 

— адміністративні витрати

791

92

 

— витрати на збут

791

93

 

— інші операційні витрати

791

94

 

— нарахований податок на прибуток

791

98

2

Визначено та списано фінрезультат:

— прибуток;

— збиток

 

791

442

 

441

791

Аналогічно складають кореспонденції рахунків під час списання на фінрезультати доходів та витрат інших видів діяльності з використанням відповідних субрахунків. Синтетичний облік фінрезультатів ведуть у журналі № 6 «Облік доходів та фінансових результатів». За результатами діяльності складають форму № 2 «Звіт про фінансові результати» відповідно до вимог П(С)БО 3 «Звіт про фінансові результати». У звіті визначають валовий прибуток (збиток) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), фінрезультат від операційної діяльності, від звичайної діяльності (прибуток чи збиток), надзвичайні доходи й витрати та чистий прибуток (збиток) підприємства. Аналогічно складають кореспонденції рахунків під час списання на фінрезультати доходів та витрат інших видів діяльності з використанням відповідних субрахунків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]