Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
76-88.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
514.56 Кб
Скачать

3.Види бухгалтерського обліку.

Види бух.обліку:

1.Фінансовий облік-це комплексний синтетичний облік всіх засобів та грошових коштів.Та всіеї економ.діяльності п-ва,фірми,ор-ції,установи.

2.Управлінський облік-це внутрішньо господарський облік,а сама система обробки та підготовки інфо.про діяльність підприемства для внутрішнього користування в процесі управління підприемства.

4.Винекнення та розвиток бух.Обліку та вимоги до нього.

6000 років до н.е. - Люди стали вести господарство; БО виник як практична діяльність (рахівництво). 500 років тому вийшла книга Л. Пачолі про БУ (трактат). Почалося літерат. осмислення БО. 100 років назад-виникли перші теоретичні конструкції БУ (счетоведение).

БО розвивався під впливом зовнішніх причин (необх-ть вести хоз-во), потім внутрішніх (саморозвиток).

Для виникнення БО були необхідні два головні чинники: 1) Господарство має досяг. значить. розмірів (треб. його облік).

2) Виникнення алфавіту і елементар. арифметики.

Прийоми БО: 1) інвентаризація; рахунки розрахунків. (Рахунки розрахунків - записи: кому ти скільки винен і хто тобі скільки винен, тобто з ким ти наход. В справ. Відносинах.) 3400-2980 д. е. - БУ був розвинений в давньому Єгипті. Кожні два роки проводилася інвентаризація всього рухомого і нерухомого майна (дискретна інвентаризація) - потім дискрет. інвент-я була замінена поточною інвентаризацією (постійною). Факти господарського життя оформлялися трьома особами (чиновниками): [Напр. - Відпустка цінностей (провод. по резолюції уполномоч. Чиновника): 1-й чиновник-кількість грошей до відпустки; 2-й-фактич. відпустку; 3-й-робив відмітку про відхилення]. Кладовщик сост. звіт про движ-і цінностей по платниках, одержувачам та видами цінностей, і виводив залишки.

У стародавньому Єгипті зародилася дзеркальна, натуралістичний. концепція обліку (як можна більш точний облік). Запісіна аркушах папірусу-звідси назв-е: ведення обліку на листах.

У Вавилоні зародився БУ на глин. картках. Був розвинений облік трудової діяльності (з / п, людино-дні). Вперше метушня. спец. законодавство, отн. до БУ (закони Хаммурапі-2200 д. н.е.). Закони наказували: купцям вести самост. облік, храмамгосуд. облік.

Персія (Дарій 1) 520-і рр. д. н.е.: Бухгалтери (контролери) - "Очі й вуха царя" - осущ. контроль госп-ва імперії.

Др. Греція-облік вівся на дощечках, вибілених гіпсом. З'являються гроші у вигляді монет, виступ. як 1) самост. об'єкт обліку і 2) засіб в розрахунках. Велася хронологічна запис всіх фактів господарського життя, а потім робилася рекапіталяція-систематична розноска всіх записів, операцій в хронологічному порядку. Існували чиновники, що стежили за доходами-витратами держави. Були введ. залікові платежі, істот. перекази платежів в інші каси. Принцип БУ-ключ від каси у одного, ключ від приміщення, де нах. каса, - в іншого. Істот. періодична публічна звітність. Метушня. поділ бухгалтера і ревізора (вони рівноправні).

1915 - були знайдені документи БО "Папірус Зенона": Реформи системи обліку в маєтках.

Цілі обліку (по Зенону): 1) Виявлення загального положення господарства (сіст. облік запасів), 2) Виявлення госп. ефекту.

Зенон ввів спеціалізацію в БО, вимагав обязат. документальний. підтвердження кожного запису. У той час регламентир. ведення та заповнення документів. Облік. регістри велися по систематич. принципу (не по хронологич.) У Римі була введена взаємопов'язаний. система облік. книг: 1-я-для щод. записи фактів (памятнаямеморіал), 2-я-касова-велися тільки ден. рахунку, 3-я-книга систематич. запису. Прихід запису. ліворуч, витрата-праворуч. З'явилися терміни: дебіт-він повинен, кредит-він вірить.

Появл. бюджет. облік, фиксир. кошторисні асигнування та їх виконання (сост. баланс гос-ва). Осн. правила обліку у держ. госп-ві: 1) Обов'язкове документування записів.

2) Суворе поділ між обліком ден. коштів та обліком матер. цінностей.

3) хронологич. запис у поточному обліку.

4) Щомісячна систематична запис з виділенням прибуткових і витрата. статей та зазначення залишку (возн. у зв'язку з цілями опо-я: на кожн. платника податків відкривши. особовий рахунок).

5) Періодична звітність.

Облік у середньовіччі: Аж до 9 ст. зустрічаються лише хаотичні інвентар. опису. Після 9 століття виділяються 4 групи цінностей: - будівлі, споруди - господарський інвентар - продукти - худоба Відносини між платником і одержувачем оформляються биркової обліком; запис робиться на бирках, кіт. потім ламаються навпіл. Одна частина дається платнику (пріход. ордер), а інша залишається в одержувача (квитанція про сплату).

Метушня. профессіястранствующ. писар (сост. звіти за плату). З'являються трактати про БО.

Найбільш розвинений облік був в Англії. (В основу було покладено інвентар. Опис, кіт називалася "Книга страш. Суду" 1086). Фінансами в Англії відало казначейство. Зародився регістр шахової форми, метушня. Шахова палатазанім. обліком. В Англії була розвинена система обліку касових операцій. Велися книги, де в одній частині запису. прихід, у другій - витрата. Перший прим. нах. у касира, другий-у бухгалтера. Записи справ. без пропусків, помилковий. запису не виправлені., записувалася лише різниця між помилкою та фактич. Особи, які займаються обліком, приносили присягу. Основна мета обліку-реєстрація переміщення цінностей, руху товару. Пізніше в Англії з'явився інститут аудиту. (У 1299 р.) Подвійна запис (ДЗ) - метушня. в Півн. Італії ок. 1250-1350 рр.. Часто вважають автором ДЗ Італійця Л. Пачолі (1445-1515) рр.. Суть ДЗ (подвійної бухгалтерії) - введення в просту бухгалтерію рахунки власних коштів. В результаті всі факти господарського життя двічі відображаються в обліку.

Причини метушня-я ДЗ: - економічне зростання країн Європи та зародження капіталістичних відносин; - розвиток кредиту; - виникнення компаній (відділення фізичних осіб від юридичних); - еволюція двосторонньої форми ведення рахунків призвела до необхідності урівноважений-я підсумків дебіт. і кредит. обертів; Умови метушня-я ДЗ: - широке поширення арабських цифр і десяткової системи.

Подвійний запис - метод, що дозволяє використовувати автомат. контроль рознесення інформації за рахунками. Рахунок власника (рахунок капіталу) дозволяв визначити обліковими засобами фінансові результати. З нар-ем ДЗ були закладені основи БО як науки і БО відділ. від статистики.

У світлі подвійного запису все екон. явища діляться на 2 сфери: 1) реальна або матеріальна 2) фінансова або грошова Етапи розвитку подвійного запису.

1) Бухгалтери, бажаючи створити умови для автоматичного контролю записи, вводять рахунок власника. Цьому рахунку надається економіко-юридична інтерпретація і він стає рах. капіталу. У зв'язку з цим поява. можливість виявляючи-я прибутку або збитків.

2) Введення єдиного грошового вимірника твердженням. сконструювати систему рахунків.

3) З'являється можливість порівняти і оцінити всю сукупність цінностей, прав і зобов'язань.

Лука Пачолі про мету обліку: "Це ведення своїх справ в належному порядку і як слід, щоб можна було завжди получ. відомості щодо боргів і вимог. "Дві мети БО (согл. Л. Пачолі): - контрольна - створ-е інф-ції для управління господарством (керуюча).

У середовищ. століття БО вівся в книгах (бухгалтер-тримач книг); БУ-"мистецтво ведення книг".

БО розглядався як галузь адміністративного права і тому предметом БО вважалося практична реалізація адм. функцій будь-якої організації.

Процедура БО: Не трактування заг. питань, а тщатель. опис бух. процедур.

Інвентаризація. Як регістрів использ. або вільн. листи, або книги. Спочатку реєстр. наиб. цінні або легко втрачаються речі. Інв. опису провід. в опр. моменти часу (критичні).

До бухгалтеру пред'являлися наступні вимоги: 1) Бухгалтер повинен бути вміти бути розумним 2) Мати гарний. характер: добрий, але не поступливий 3) мати чіткий почерк 4) мати професі. знання 5) бути владолюбним і честолюбним 6) бути чесним У 17 столітті-бурхливий розвиток БО у Франції. "БУ-це функція управління" З поч. 19 століття разв. БО триває в Італії. БО почав вважатися наукою. Основоположник-Франческо Вілле (Італія, 1801-1844): 1) "Мета БУконтроль організації господарства і майна. Контроль же призначений для збереження цінностей та ефективного їх використання, розкриття резервів, забезпечення максим. Результатів при мінім. Витратах." Мета-познач. предполаг. доходи і витрати у зв'язку з викон. доходами і витратами.

Іспанія: юридичний напрям БО. Кожен факт господарського життя трактується як договір. Предмет обліку-договір. Створюється вчення про звітність. Висуваються принципи щорічної звітності та в центрі отчетностібаланс.

Німеччина: осн. увагу доля. мистецтву запису. Мета "перетворити безлад в порядок".

Італія: стали виділяти 3 науки: - логісмологія-вчення про б. рахунках-трансформ. в БО.

- Статмологія-уч-е про б. балансі-трансформ. в аналіз госп. деят-ти.

- Леммалогія-уч-е про залишках-трансформ. в підгалузь математики (использ-е складність. матем. апарату).

В кінці 19 столітті з практики виділилася теорія, з'явилися перші обчислювальні. апарати, посилилися економічні аспекти обліку, БО зблизився зі статистикою.

У 1944 році був заснований міжнародний герб бухгалтерів: по краю овалу напис-"Наука. Совість. Незалежність. "Усередині зображ.: Сонце-" БО висвітлює всю госп. деят-ть ", ваги-" баланс ", крива Бернуллі-" один раз виникнувши, БУ буде істот. вічно ".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]