Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
76-88.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
514.56 Кб
Скачать

33. Методи нарахування амортизації основних засобів

1 Прямолінійний (метод прямолінійного списання) Ва = Пв – Л

Варт = первісна варт. – ліквід. варт.

Ар = Ва/Т

аморт. за рік= варт., яка аморт./термін

Ам = Ар/12

2. Метод зменшення залишкової вартості

Норма амортизації

Ар = Зв(Пв) * Нр/100%

3. Метод прискореного зменшення залишкової вартості

Нр = 100%/Т * 2

Ар = Зв(Пв) *Нр/100%

4. Кумулятивний

Кумулятивний коефіцієнт = кількості років, що залишилася до кінця терміну експлуатації/ на суму чисел років

Ар = Ва* k

5. Виробничий

Виробнича ставка = Вартість яка амортизується / обсяг реалізованої продукції

Ар = виробнича ставка* фактичний обсяг виробленої продукції

6. Податковий – підпорядкований не П(С) БО7, а Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств»

7. Метод 50 % списання - використовується для інших необоротних матеріальних активів, крім бібліотечних фондів

8. Метод 100% списання – використовується для бібліотечних фондів

34. П(с)бо 7 «Основні засоби»

1. П(С)БО 7 «Основні засоби» визначає методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про основні засоби, інші необоротні матеріальні активи та незавершені капітальні інвестиції в необоротні матеріальні активи (далі - основні засоби), а також розкриття інформації про них у фінансовій звітності.

2. Норми П(С)7 застосовуються підприємствами, організаціями та іншими юридичними особами усіх форм власності (крім бюджетних установ та підприємств, які відповідно до законодавства складають фінансову звітність за міжнародними стандартами фінансової звітності).

3. Положення (стандарт) 7 не поширюється на:

- операції з біологічними активами, які пов'язані із сільськогосподарською діяльністю;

- невідтворювані прир. ресурси, особливості обліку яких визначаються ін.полож. БО

- ОЗ що утримуються з метою продажу, особл.обліку яких визначаються ін. полож. БО

- інвестиційну нерухомість, особливості обліку якої визнач. ін.полож. БО

Терміни, що наведені в положеннях: амортизація; вартість, яка амортизується; група ОЗ; зменшення корисності; знос ОЗ; ліквідаційна вартість; ОЗ; об’єкт ОЗ; подібні(однорідні) об’єкти; первісна вартість; переоцінена вартість; строк корисного використання( експлуатації); сума очікуваного відшкодування необоротного активу; Капітальні інвестиції в необоротні матеріальні активи; чиста вартість реалізації необоротного активу.

35. Облік інших необоротних матеріальних активів

Рахунок 11 призначено для обліку та узагальнення інформації про наявність та рух інших необ. матер. активів, які не відображено у складі об’єктів обліку на рах. 10 « Осн. засоби» . За Дт рах. 11 відображається надходження (придбаних, створених, безоплатно отриманих) ін.. необ. матер. активів на підпр.( за первинною вартістю). За Кт відображається вибуття ін.. не оборот. мат. Активів внаслідок продажу, безоплатної передачі або невідповідності критеріям визнання активомРах. 11 має такі субрахунки:

№ 111 «Бібліотечні фонди». На цьому субрахунку ведеться облік наявності та руху бібліотечних фондів № 112 «Малоцінні необоротні матеріальні активи» відображається вартість предметів, строк корисного використання якого більше 1 року, зокрема спеціальні інструменти і пристосування, вартість яких погашається нарах. зносу за встановленою підпр. ставкою .№ 113 « Тимчасові( нетитульні) споруди» ведеться облік експлуатаційних тимчасових (не титульних) споруд.№ 114 «Природні ресурси» ведеться облік наявності та руху придбаних ресурсів для наступного видобутку (нафти, газу) № 115 «Інвентарна тара» ведеться облік наявності та руху інвентарної тари. № 116 «Предмети прокату» ведеться облік наявності та руху активів, призначених для видачі напрокат

№117 «Інші необоротні матеріальні активи» ведеться облік ін. необ. Мат. Активів, які не знайшли відображення на ін.. субрахунках рахунка 11. На цьому субрах, зокрема орендар відображає вартість завершених капітальних інвестицій в об’єкти операційної оренди ( модернізація тощо). Аналітичний облік необ. мат. активів ведеться щодо кожного об’єкта цих активів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]