Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
76-88.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
514.56 Кб
Скачать

36. Облік нематеріальних активів

Рах. 12 « Нематеріальні активи» призначений для обліку та узагальнення інформації про наявність та рух нематеріальних активів.

До нематеріальних активів належать немонетарні активи, які не мають матеріальної форми , можуть бути ідентифіковані (відокремлені від підприємства) та утримуватися підприємством з метою використання протягом періоду більше одного року( або одного операційного циклу, якщо він перевищує 1 рік)для виробництва, торгівлі, адміністративних потреб чи надання в оренду іншим особам.

Методологічні засади формування в БО інформації про нематеріальні активи та розкриття інформації про них у фінансовій звітності визначає П(С)БО8»Нематеріальні активи». За Дт рах. Відображається придбання або отримання в результаті розробки нематеріальних активів, які обліковуються за первинною вартістю, та суму дооцінки таких активів, за Кт- вибуття внаслідок продажу, безоплатної передачі. Рах 12 має такі субрах:

№121 «Права користування природними ресурсами» ведеться облік наявності об’єктів права користуватися ресурсами природного середовища. №122» Права користування майном» ведеться облік прав корист. майном ( земельною ділянкою, будівлею тощо). №123 « Права на комерційні позначення» ведеться облік наявності прав на комерційні позначення( торгові марки, фірмові назви) № 124«Права на об’єкти промислової власності» права на винаходи, корисні моделі, промислові зразки) №125Авторське право та суміжні з ним права» ( права на літературні та музичні твори, бази даних) № 127» Інші нематеріальні активи» ведеться облік ін. немат. активів , якими володіє підпр.( права на здійснення діяльності, використ. економічних та ін. привілеїв)

37. П(с)бо 8 «Нематеріальні активи»

1. Це П(С) визначає методологічні засади формування у бухгалтерському обліку інформації про нематеріальні активи і незавершені капітальні інвестиції в нематеріальні активи (далі - нематеріальні активи) та розкриття інформації про них у фінансовій звітності.

2. Норми цього П(С) застосовуються підприємствами, організаціями та іншими юридичними особами (далі - підприємства) усіх форм власності (крім бюджетних установ та підприємств, які відповідно до законодавства складають фінансову звітність за міжнародними стандартами фінансової звітності).

3. Це П(С) не поширюється на гудвіл та операції з нематеріальними активами, особливості обліку яких визначаються іншими положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку.

4. Терміни, що використовуються у положеннях (стандартах) бухгалтерського обліку, мають таке значення: активний ринок; група нематеріальних активів; дослідження; нематеріальний актив; розробка; незавершені капітальні інвестиції в нематеріальні активи; Накопичена амортизація нематеріальних активів.

38. Запаси: критерії їх визнання. Оцінка в балансі, класифікація

Запаси- це активи підприємства, які:

утримуються для подальшого продажу, за умов звичайної діяльності

перебувають у процесі виробництва з метою подальшого продажу продукту виробництва

утримання для споживання під час виробництва продукції , виконання робіт та надання послуг, а також управл. підпр.

Запаси зарах до балансу за первісною вартістю або за чистою вартістю реалізації. Первісна вартість запасів внесених до статутного капіталу визначається як справедлива вартість, погоджене засновниками підприємства під час реєстрації підпр. і відображається в його установчих документах.

Первісна вартість в запасі, одержаних безоплатно представляє собою справедливу вартість, яка складається на момент надходження.

Первісна вартість запасів придбаних в результаті обміну на подібні запаси = балансовій вартості переданих запасів.

Чиста вартість реалізації запасів – це очікувана ціна реалізації запасів в умовах звичайної діяльності за вирахувань очікуваних витрат на завершення їх виробництва та реалізації.

Класифікація: Запаси розміщені у 2 класі плану рахунків БО. Рахунок 20 «Виробничі запаси», 21» Поточні біологічні активи», 22»Малоцінні та швидкозношувані предмети», 23 « Виробництво», 24 «Брак у виробництві», 25 «Напівфабрикати» , 26 «Готова продукція», 27 « Продукція с/г виробництва», 28 «Товари»

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]