Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
76-88.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
514.56 Кб
Скачать

73. Методика розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності

Для розрахунку застрахованій особі допомоги по тимчасовій непрацездатності та оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця застосовується середньогодинна заробітна плата. Середньо-годинна заробітна плата обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період заробітної плати на кількість відпрацьованих годин застрахованою особою у зазначений період.

Сума страхових виплат застрахованій особі та оплати за перших п'ять днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця, відповідно до п.20 По­рядку, розраховується шляхом множення суми денної (годинної) виплати, розмір якої встановлюється у відсотках середньоденної (середньогодинної) заробітної плати залежно від страхового стажу, якщо його наявність передбачено законодавством, на кількість днів (годин), які підлягають оплаті за графіком роботи підприємства, установи, організації (структурного підрозділу підприємства, установи, організації або за індивідуальним графіком роботи). <...>

Отже, допомога по тимчасовій непрацездатності працівнику надається за дні, пропущені у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю за графіком роботи підприємства, установи, організації (структурного підрозділу підприємства, установи, організації або за індивідуальним графіком роботи), а якщо в період, коли виплачується допомога, працівників підприємства перевели на неповний робочий день, дія розрахунку допомоги застрахованій особі застосовується середньогодинна заробітна плата і допомога по тимчасовій непрацездатності надається за пропущені години за графіком роботи підприємства, установи, організації (структур­ного підрозділу підприємства, установи, організації або за індивідуальним графіком роботи).

74. Методика розрахунку відпускних

Головні нормативи, що регулюють питання нарахування відпускних, — Кодекс законів про працю (далі — КЗпП), Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР та Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100).

Сума відпускних розраховується множенням середньоденної заробітної плати за розрахунковий період на кількість календарних днів, що припадають на відпустку.

Середньоденна заробітна плата розраховується діленням загальної суми заробітної плати за розрахунковий період на кількість днів у розрахунковому періоді. Згідно з Порядком № 100 період для розрахунку середньоденної заробітної плати становить 12 повних календарних місяців, що передують місяцю надання відпустки. Якщо співробітник пропрацював на підприємстві менше року, то заробітна плата розраховується за фактично відпрацьований час. Тобто з першого числа місяця після оформлення на роботу до першого числа місяця, в якому надають відпустку.

Кількість календарних днів у розрахунковому періоді зменшується на святкові та неробочі дні, перелік яких наведено у ст. 73 КЗпП. Також виключається із розрахункового періоду час, коли працівник не працював із поважних причин та не отримував заробітної плати. Це може бути, наприклад, безоплатна відпустка.

До розрахунку середньої заробітної плати включаються виплати:

— основна заробітна плата;

— доплати і надбавки;

— виробничі премії та премії за економію конкретних видів палива, електроенергії і теплової енергії;

— винагорода за підсумками річної роботи та за вислугу років;

— тощо.

До розрахунку середньої заробітної плати не включаються виплати: за виконання окремих доручень; одноразові; компенсаційні на відрядження і переведення; грошові і речові винагороди за призові місця на змаганнях, оглядах, конкурсах тощо; пенсії, державна допомога, соціальні та компенсаційні виплати; літературний гонорар штатним працівникам газет і журналів, що сплачується за авторським договором; вартість безплатно виданого спецодягу, спецвзуття та інших засобів індивідуального захисту, мила, змивних і знешкоджувальних засобів, молока та лікувально-профілактичного харчування; дотації на обіди, проїзд, вартість оплачених підприємством путівок до санаторіїв і будинків відпочинку та багато інших.

75.

76. П(С)БО 15 Дохід

1. ЦеПоложення(стандарт)визначає методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про доходи підприємствата її розкриття у фінансовій звітності.

2. Норми цього Положення (стандарту) застосовуються підприємствами, організаціями та іншими юридичними особами (далі - підприємства) незалежно відформвласності(крімбюджетних установ).

3. Це Положення (стандарт) непоширюєтьсянадоходи, пов'язані з:

- дивідендами, які належать за результатамифінансових інвестицій та обліковуються методом участі в капіталі;

- страховою діяльністю;

- первіснимвизнанням і зміною справедливої вартості біологічних активів,пов'язанихзсільськогосподарською діяльністю, та з первіснимвизнаннямсільськогосподарської продукції;

- змінами вартості інших поточних активів;

- природним приростом поголів'я худоби,виходомпродукції сільського та лісового господарства;

видобуванням корисних копалин.

4. Терміни, що наведені вположеннях(стандартах) бухгалтерського обліку, мають таке значення:

Проценти-плата за використання грошових коштів, їх еквівалентів або сум, що заборговані підприємству.

Роялті-платежі за використання нематеріальних активів підприємства(патентів,торговельнихмарок,авторського права, програмних продуктів тощо).

Дивіденди - частина чистого прибутку,розподілена між учасниками (власниками) відповідно до частки їх участі увласному капіталі підприємства.

1. Визнання та класифікація доходу

5. Дохід визнаєтьсяпід час збільшення активу або зменшення зобов'язання, що зумовлює зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства),за умови, що оцінка доходу може бути достовірно визначена.

Критерії визнання доходу, наведені в цьому Положенні (стандарті),застосовуються окремо до кожної операції.Протеці критерії потрібно застосовувати до окремих елементів однієї операції або до двох чи більше операцій разом, якщо це випливає із суті такої господарської операції (операцій).

2. Оцінка доходу

3 Розкриття інформації про доходи у примітках фінансової звітності

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]