Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
76-88.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
514.56 Кб
Скачать

57. Синтетичний та аналітичний облік розрахунків з покупцями та замовниками.

Облік поточної дебіторської забор-ті за продукцію ведеться на рахунку 36. Облік дебітор заборг має 2 субрах 361,362. За Дебетом відображається вартість реалізованої продукції, яка включає ПДВ, акциз та інші податки, збори, що підлягають перерахуванню до бюджетів, фондів і включені у вартість реалізації. За Кредитом – сума платежів, що надійшли на рахунки підприємств у банківських установах, у касу, та інші види розрахунків (сплата векселем, взаємозалік заборгованостей). Сальдо рахунка відображає заб-ть покупців та замовників за отриману продукцію. Аналітичний облік ведеться стосовно кожного покупця та замовника за кожним пред’явленим до сплати рахунком. Операції за Дебетом 36 нагромаджуються у відомості 3.1 аналітичного обліку, за кредитом 36 – у розділі 1 Журналу 3. У балансі відображається первісна та чиста реалізаційна вартість.

58. Документування та синтетичний і аналітичний облік розрахунків з підзвітними особами.

Підзвітні особи – це працівники під-ва, які одержали грошовий аванс для оплати витрат, доручених під-вом. Розрахунки з підзвітними особами виникають при оплаті дрібних витрат, що не можуть бути оплачені через банк і витрат на відрядження. Підзвітні особи повинні подати звіти про використання коштів, наданих на відрядження або звіт разом з документами, що підтверджують витрачання коштів до бухгалтерії (чеків, квитанцій, накладних). Звіт після перевірки передається на затвердження директору, після чого в авансовому звіті записуються відповідні проведення, підсумки яких відображаються в бух.реєстрах.Для узагальнення інформації про розрахунки з підзвітними особами передбачено субрахунок 372. За Дебетом – сума готівки, отриманої під звіт, за Кредитом – списання заб-ті підзвітних осіб у результаті надання авансових звітів, повернення готівки в касу або утримання неповернутих підзвітних сум із заробітної плати боржників. Сальдо може бути дебетовим – у складі оборотних активів; кредитове – у складі забовязань балансу під-ва.

Аналітичний облік ведеться за кожною підзвітною особою окремо.

59. Облік розрахунків з дебіторами.

Облік поточної дебіторської забор-ті за продукцію ведеться на рахунку 36. За Дебетом відображається вартість реалізованої продукції, яка включає ПДВ, акциз та інші податки, збори, що підлягають перерахуванню до бюджетів, фондів і включені у вартість реалізації. За Кредитом – сума платежів, що надійшли на рахунки підприємств у банківських установах, у касу, та інші види розрахунків (сплата векселем, взаємозалік заборгованостей). Сальдо рахунка відображає заб-ть покупців та замовників за отриману продукцію. Аналітичний облік ведеться стосовно кожного покупця та замовника за кожним пред’явленим до сплати рахунком. Операції за Дебетом 36 нагромаджуються у відомості 3.1 аналітичного обліку, за кредитом 36 – у розділі 1 Журналу 3. У балансі відображається первісна та чиста реалізаційна вартість.

60. Облік дебіторської заборгованості забезпечення векселів.

Векселі отримані – це заборг за розрахунками з покупцями, замовниками та ін. дебіторами з відвантаженої прод-ції, виконаних робіт і наданих послуг, які забезпечені одержаими векселями.

Вексель – цінний папір, який засвідчує безумовне грошове зобов*язання особи, що його видала, сплатити певну суму по настанню встановленого терміну на користь власника векселя.

Види векселів:

  1. Простий – виписується позичальником і містить нічим не обумовлене зобов*язання сплатити певну суму грошей кредитору.

  2. Переказний – виписується кредитором і містить нічим не обумовлену пропозицію позичальникові сплатити певну суму грошей третій особі.

Для обліку векселів використ. 182 субрах «Довгострок векселі одержані» і рах 34 «Короткострок векселі одержані». За Дт 34 – отримані векселі за продані товари, за Кт – отримання коштів для погашення векселів, а аналітичний облік за 182 і 34 ведеться за кожним одержаним векселем.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]