Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
електронні геоприлади.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
83.68 Кб
Скачать

74.Визначення та юстування мо та мz.

Визначення та юстування МО (.М2) у керівництвах з експлуатації подається як послідовність окремих операцій, наприклад, для тахеометрів серії СТ8-230 (Торсоп) або разом із визначенням та юстуванням колімаційної похибки та нахилу осі обертання зорової труби. Для тахеометрів серії ОТ8-23С) визначають, по суті, М2,, хоча й подають як визначення МО. Якщо під час вимірювання вертикального кута виявляється, що сума відліків КЛ і КП не дорівнює 360°, половина різниці між отриманим значенням суми відліків і 360° є так званою похибкою правильного МО. Юстування МО полягає у визначенні МО і введенні його у пам'ять приладу. Першочергово прилад приводять у робочий стан.

У результаті виконаних дій встановлюється визначене МО.

Щоб переконатися, що сума відліків КЛ і КП дорівнює 360°,вимірювання повторюють.

75.Визначення колімаційної похибки,мо(мz) вертикального круга і нахилу осі обертання зорової труби.

Методика визначення колімаційної похибки, МО (М2) вертикального круга та нахилу осі обертання зорової труби електронних тахеометрів збігається із методикою визначення таких самих похибок оптичних і електронних теодолітів. Проте (вкотре повторюється) виконання перевірок електронних тахеометрів та юстування приладів введенням поправок залежить від їхнього програмного забезпечення. Треба зауважити, що загалом у юстуванні приладів різних фірм є досить спільних рис. Далі наведено послідовність дій для визначення зазначених похибок і юстування електронних тахеометрів фірм Торсоп, ТгітЬІе, Ьеіса, а саме: серії СТ8-230, серії ТгітЬІе 5600 (Сеосіітеїег ЗузіетбОО), серії ТР8 1200 відповідно. Названі прилади мають варіанти програмного забезпечення англійською і російською мовами. У прикладах подано другий варіант - російською мовою. Програмне забезпечення ТгітЬІе 5600 і СеосіітеСсг 5у8іет 600 щодо перевірок і юстування збігається.

76.Перевірка положення осі обертання зорової труби.

Цю перевірку виконують після комплексної перевірки. Прилад приводять у робочий стан. У головному меню вибирають "Инструм./Поверки и Юстировки...", а у розділі "Поверки и Юстировки..." вибирають "Поверка оси вращ.трубьі І". Зорову трубу наводять на відбивач, що встановлений на віддалі від тахеометра не менше за 100 м, так, щоб візирний промінь був нахилений до горизонтальної площини не менше ніж на 27°. Вимірювання починають за будь- якого положення круга. Натискають на ИЗМЕР (Р1). Тахеометр виконує вимірювання. Після їхнього закінчення зорову трубу переводять через зеніт, знову спрямовують на відбивач (автоматизовані тахеометри самі змінюють круг) і натискають ИЗМЕР (Р1). На дисплеї висвітиться рядок "Кол-во измерений", тобто кількість виконаних прийомів вимірювань. Рядок "а Ось вр.тр:" показує похибку за нахил осі обертання зорової труби, обчислену як середню квадратичну похибку після виконання двох прийомів. Якщо вона перевищує допустиму, вимірювання повторюють. Щоб виконати повторні вимірювання, необхідно натиснути ИЗМЕР (Е5). Після закінчення вимірювань для введення поправок у пам'ять приладу треба натиснути на ПРОД (Е1). Якщо значення похибки перевищує допустиме, а декількаразові повторні вимірювання це підтверджують, значення поправки звичайно не вводиться, а прилад необхідно передати у сервісну службу фірми для юстування.