Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
електронні геоприлади.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
83.68 Кб
Скачать

48. Осьові системи та інші механічні пристрої.

Механічні пристрої геодезичних приладів конструктивно та технологічно виконують такими, щоб досягти необхідної точності вимірювань впродовж тривалого часу і за різноманітних географо-кліматичних умов. Точність, надійність та довговічність приладів, а надто кутомірних, багато в чому залежить від якості та стану їхньої механічної частини. До механічних пристроїв загалом зараховують вертикальні та горизонтальні осьові системи, закріпні та навідні пристрої, підставки, елеваційні та випраіні пристрої.

Осьові пристрої є визначальними для взаємного розташування оптично-механічних вузлів приладу. Вони забезпечують збереження необхідних спряжень його геометричних осей під час вимірківань. За формою осьові системи можуть бути конічними і циліндричними, а за призначенням і розташуванням – вертикальними і горизонтальними. Деталі вертикальної і горизонтальної осьових систем геодезичних приладів, а, зокрема, кутомірних приладів, є дуже відповідальними і виготовляють їх із найвищою точністю. Від зазору в осьових парах (вісь - втулка), матеріалу виготовлення, якості механічної та термічної обробки значною мірою залежить точність та довговічність приладу.

49.Електронно-оптичні та електронні тахеометри.

Тахеометр Та 5 має кутомірну частину, що виготовлена на базі номограмного тахеометра Та Н (теодоліта 2Т5К), віддалемірну частину на базі світловіддалеміра СТ5 (СРСР, РФ) та мікро-ЕОМ. Зорова труба тахеометра коаксіального типу суміщає функції зорової труби теодоліта та труби прийомогіередавача світловіддалеміра. Механічна та кутомірна частина приладу функціонують як відповідні частини тахеометра Та Н і теодоліта 2Т5К. Функціональна схема тахеометра конструктивно втілена в одному цілісному приладі у вигляді кутомірної та віддалемірної частини і мікро-ЕОМ. ЕОМ із відповідною клавіатурою має вихід на зовнішній реєструвальний пристрій. Відповідно до програмного забезпечення автоматично реєструють виміряну похилу віддаль, а інформацію про виміряні кути вводять згаданою клавіатурою. Програмне забезпечення дає змогу визначити горизонтальні прокладення, перевищення, прирости координат і зенітні віддалі. Тахеометр ЕОТ 2000 був свого часу найпоширенішим. Основу кутомірного блока тахеометра ЕОТ 2000 становить теодоліт ТЬеоОЮА (Сагі 2еІ8$ Іепа), обладнаний компенсатором вертикального круга, який має точність вимірювання кутів 1,5". Віддалемірний блок забезпечує автоматичне вимірювання віддалей із середньою квадратичною похибкою до 10 мм на віддалі від 0,2 до 3000 м. Віддалемірною частиною керує мікропроцесор, який виконує деякі обчислення, а також накопичує результати вимірювань. Дані для обчислень вводять клавіатурою пульта керування тахеометра. На табло можна вивести похилу віддаль, її горизонтальне прокладення, перевищення із урахуванням кривини Землі, висоту точки стояння відбивача, а також середнє значення вимірювань зенітної віддалі. Всі розрахунки виконують з урахуванням метеорологічних і приладових поправок, а також поправки за місце зеніту. Із під'єднаним зовнішніми накопичувачем можна реєструвати результати вимірювань на 700-1500 пунктах. Зорова труба тахеометра коаксіального типу слугує для візування, передавання і прийому світлового променя віддалеміра.

Електронним тахеометрам (Тоїаі Зіаііоп) притаманна автоматична реєстрація результатів вимірювань. В електронних тахеометрах, як і в електронних теодолітах, застосовується імпульсна або динамічна система відлічування та визначення напрямків (див. п. 3.7).

Основними напрямками удосконалення можливостей сучасних електронних тахеометрів є забезпечення необхідного класу точності; підвищення можливостей і точності вимірювання довжин ліній, а надто без застосування відбивачів; автоматизація вимірювань; розширення функціональних можливостей приладів удосконаленням і розширенням програмного забезпечення та інтегруванням їх, наприклад, з системами ОР8. Сьогодні електронні тахеометри випускають всі відомі приладобудівні фірми: Ьеіса, ТгітЬ1е-2еІ88 (ТгітЬ1е-№коп), Оеоіїопіс8, 8оккіа, УОМЗ, Торсоп (Японія) та інші. Прилади, які випускають названі фірми, забезпечують різноманітні вимоги користувачів щодо точності, швидкодії, можливостей програмного забезпечення тощо. Наприклад, середня квадратична похибка вимірювання кутів електронними тахеометрами різних класів становить 0,5...10", а віддалі за однакових умов можуть бути виміряні майже з тією самою точністю із застосуванням відбивачів, без них або з відбивною плівкою.