Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Возрастная 1-30 вопрос.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
207.36 Кб
Скачать
  1. Особливості юнацького кохання. Підготовка до сімейного життя.

Для юнака чи дівчини любов - це, частіше за все, незнайоме почуття. Вони поки не знають, як вона приходить, і як йде. Поява предмета любові - високо значуща подія в житті молодої людини, що викликає «бурю» емоцій, напружені переживання.

«Юнацька потреба в саморозкриття часто переважує інтерес до іншого, яким він фактично є, спонукаючи не стільки вибирати коханого, скільки вигадувати його» . Справжня інтимність відносин в юності, тобто поєднання життєвих цілей і перспектив закоханих при збереженні індивідуальності та особливості кожного, можлива тільки на основі відносно стабільного образу «Я». Поки його немає, юнак часто кидається між бажанням повністю злитися з іншою людиною і страхом втратити себе в цьому злитті.

Любов передбачає велику ступінь інтимності, ніж дружба, вона ніби включає в себе дружбу. Любов - високий ступінь емоційно-позитивного ставлення суб'єкта, що виділяє свій об'єкт серед інших і поміщає його в центр своїх життєвих потреб та інтересів. Найчастіше юнацька мрія про кохання висловлює, перш за все, спрагу емоційного контакту, розуміння, душевної близькості. Потреба в саморозкриття та інтимної людської близькості і чуттєво-еротичні бажання дуже часто не збігаються і можуть бути спрямовані на різні об'єкти. Психологічна близькість спочатку легше досягається з людиною власної статі, з яким підлітка пов'язує широке коло загальних значущих переживань, включаючи і еротичні.

Найбільш розроблена, яка спирається на емпіричні дані сучасна класифікація (по К. Хендрік і С. Хендрік) розрізняє шість стилів любові:

1) ерос - пристрасна, виняткова любов-захоплення, яка прагне до повного фізичного володіння;

2) Людус - гедоністична любов-гра, що не відрізняється глибиною почуття і порівняно легко допускає можливість зради;

3) сторге - спокійна, теплий і надійний любов-дружба;

4) прагма - розумова, що поєднує Людус та сторге, легко піддається свідомому контролю любов за розрахунком;

5) манія - ірраціональна любов-одержимість, для якої типові невпевненість і залежність від об'єкта потягу;

б) агапе - безкорислива любов-самовіддача, синтез еросу і сторге.

Очікування любові та її переживання в юнаків і дівчат неминуче пов'язане з сексуальним поведінкою, яке, у свою чергу, визначається у них, як швидкістю статевого дозрівання, так і соціальними чинниками.

Важливу роль в любовних відносинах відіграють уявлення про те, яким повинен бути кохана людина, які служать як би еталоном вибору і критерієм його оцінки. У соціальній психології з цього приводу є три гіпотези:

1) Ідеальний образ улюбленого передує образу реального об'єкта, спонукаючи особистість шукати того, хто би максимально відповідав цьому образу. У молодих людей цей ідеальний образ розпливчастий і містить безліч нереалістичних деталей;

2) Несвідома ідеалізація предмета любові, якому приписуються бажані риси, незалежно від того, який він насправді;

3) Властивості реального об'єкта любові визначають ідеал закоханого.

У юнацькому віці формується морально-психологічна готовність до сімейного життя. «Вона декілька« запізнюється »по відношенню до сексуальної мотивації». І.С. Кон відзначає, що у юнаків взагалі часто буває розбіжність між піднесеною любов'ю до певної дівчини і сексуальними прагненнями до жінок взагалі. Готовність до сімейного життя часто виражається у зближенні, збігу, як духовних, так і фізичних устремлінь по відношенню до певного партнеру. У свідомості підлітка еротика і сексуальність спочатку різко відділені один від одного. Це найістотніше положення, яке слід встановити в даній зв'язку ». Також готовність проявляється «в реалістичних уявленнях про матеріально-фінансову сторону життя сім'ї, сформованості почуття обов'язку по відношенню до чоловіка і сім'ї в цілому»