Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вища математика Заняття 8 Вступ до аналізу.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
1.51 Mб
Скачать

Заняття 8 Модуль ііі. Вступ до математичного аналізу

§3.1. Функції та їх основні властивості. Елементарні функції

Нехай задано множини Х і Y. Якщо кожному елементу хХ за певним законом поставлено у відповідність єдиний елемент yY, то кажуть, що на множині Х задана (визначена) функція, і записують y=f(x), хХ. При цьому елемент х називають аргументом функції f, а елемент yзначенням функції f в точці х.

Множину Х називають областю визначення функції f і позначають D(f), а множину всіх елементів yY, для яких y=f(x), хХ, – множиною значень функції f і позначають Е(f).

Якщо елементами множин Х і Y є дійсні числа, то функцію f називають числовою. Надалі розглядатимемо лише числові функції.

Графіком функції y=f(x) називають множину точок (xf(x)) площини XOY, де хD(f).

Основні способи задання функції:

  1. аналітичний (за допомогою однієї або кількох формул);

  2. графічний (за допомогою лінії, що є графіком функції);

  3. табличний (за допомогою таблиці, в якій зазначено певні значення аргументу та відповідні значення функції).

Іноді функцію задають за допомогою формули і не вказують її область визначення. У цьому випадку під областю визначення функції розуміють множину всіх значень аргументу, при яких задана формула має зміст.

Складена функція. Нехай функція y=f(t) визначена на множині Е, а функція t=g(x) на множині Е1, причому для кожного значення хЕ1 відповідне значення g(x)=t належить множині Е. Тоді на множині Е1 визначена функція , яку називають складеною функцією від змінної х, або суперпозицією (композицією) функцій f і g. При цьому функцію f називають зовнішньою, а g внутрішньою функцією складеної функції . Наприклад, функція y=sin t визначена на множині R усіх дійсних чисел, а функція визначена на інтервалі . Тоді суперпозиція цих функцій є складена функція від х, визначена на інтервалі .

Обернена функція. Нехай задано функцію y=f(x), причому будь-яким двом різним елементам x1, x2D(f) функція f ставить у відповідність два різних елементи y1, y2E(f). Тоді можна говорити про функцію, яка кожному елементу yE(f) ставить у відповідність єдиний елемент xD(f). Таку функцію називають оберненою до функції f і позначають –1. Зауважимо, що не для всіх функцій існують обернені. Наприклад, для функції , хR обернена функція не існує, бо різним значенням x1 і x2 можуть відповідати однакові значення y1 і y2 (y1=y2). Так, якщо x1=2, x2=–2 (x1x2), то y1=y2=4. Однак, якщо розглянути функцію , х[0;+), то для неї існує обернена функція, яка визначається формулою .

Для того щоб знайти функцію, обернену до функції y=f(x), потрібно розв’язати рівняння y=f(x) відносно х і поміняти місцями х і y.

Властивості функцій

Парні (непарні) функції. Функцію y=f(x) називають парною (непарною), якщо для будь-якого хD(f) виконуються умови: 1) (–х)D(f); 2) ( ). Перша умова означає, що область визначення парної (непарної) функції є множиною, симетричною відносно точки х=0.

Наприклад, функція є парною, а функція – непарною. Справді, область визначення кожної з них (це множина R усіх дійсних чисел) симетрична відносно точки х=0 і для будь-якого х виконуються рівності:

, .

Серед тригонометричних функцій парною є функція , а непарними – , , .

Графік парної функції симетричний відносно осі ординат, а графік непарної – відносно початку координат (рис.3.1).

Рис. 3.1