Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Возрастная 1-30 вопрос.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
207.36 Кб
Скачать
  1. Дорослість як предмет психологічного дослідження.

В психологічній науці період дорослості являє собою значний за часом відрізок життя людини, який обумовлюється наявністю проблем психологічного та соціального характеру. Дорослість є предметом дослідження окремої галузі вікової психології - акмеології, яка інтегрує у собі багатоаспектність поглядів на даний період, в тому числі погляд на дорослість, як вікове поняття не пов'язане з поняттям “зрілості”.    Дорослість не співпадає зі зрілістю, так як у багатьох дослідженнях зрілість має власні специфічні особливості, які не обмежуються лише виділеними межами онтогенезу.

   Структура психофізіологічного розвитку дорослих поєднує в собі періоди підйомів, спадів і стабілізації функцій. Протиріччя в структурі розвитку характеризують як найскладніші утворення: інтелект, логічні і мнемічні функції так і елементарні процеси, включаючи теплоутворення, метаболізм і різнорівневі характеристики психомоторики.    Таким чином, розвиток психофізіологічних функцій в період дорослості носить складний суперечливий характер котрий відображає онтогенетичні закономірності і вплив трудової діяльності, практичного досвіду людини. Підтвердженням цьому є зміна з навчально-професійної діяльності(як провідної, в юнацькому віці) на професійну в період дорослості.

   Існують наукові дослідження щодо диференціації та встановлення вікових меж періоду дорослості. Так виділяється, всередині періоду дорослості декілька підперіодів: рання дорослість, середня дорослість і пізня дорослість.

   Згідно концепції Е. Еріксона, результатом розвитку в період ранньої дорослості особистості, при нормальній лінії розвитку є досягнення близькості: душевної теплоти, розуміння, довіри, здатності ділитися з оточуючими емоціями та переживаннями.    На думку Б.Г. Ананьева, в період дорослості розвиток людини як суб'єкта практичної (трудової) діяльності результується в досягненні нею трудової і розумової зрілості.

   Таким чином, кожен вік має певні загальні для всіх індивідів задачі і труднощі їх виконання. Центральним завданням розвитку в період дорослості є досягнення “зрілості”, що виконує функції організації, регуляції, забезпечення цілісності життєвого шляху, суб'єктом котрого людина стає по мірі свого розвитку.   Більшість вчених, котрі займаються проблемами розвитку та самопізнання розглядають дорослість як час безперервної зміни та росту. Розвиток людини в період дорослості залежить від вирішення проблем попередніх періодів - набуття автономії, ініціативи і трудолюбства.    Г.С. Абрамова розглядає ж основні завдання періоду дорослості через призму інтимних стосунків, де основними задачами в ранній дорослості, є створення сім'ї, досягнення інтимності, дана точка зору підтримується екзистенціальними психологами і в гуманістичному напрямку психології.

  1. Характеристика ранньої дорослості.

Ранній дорослий вік охоплює період від 20 до 40 років. Людина в цьому віці є статево дозрілою, в неї розвинуті розумові здібності та інтереси, сформовані система цінностей (світогляд, життєва позиція), цілісний Я-образ, готовність до самовдосконалення та професійні наміри. Охоплює він дві фази.    Перша фаза ранньої дорослості. Триває приблизно з 20 до 30 років життя і збігається з молодістю людини. У цей період людина досягає піку у своєму фізичному розвитку, є здоровою, сильною, витривалою, енергійною, здатною до народження дітей. Активно збагачується її психологічний і соціальний досвід, вона включається в усі види соціальної активності, оволодіває багатьма соціальними ролями. Розвиток особистості людини зумовлюється передусім особливостями сімейного та професійного життя. Вона відходить від батьківської сім'ї, обирає супутника життя, приймає рішення про шлюб і створення сім'ї, народження дітей, займається їх вихованням. Одночасно зі створенням сім'ї людина спрямовує свої зусилля на професійне навчання, пошук постійного місця зайнятості, професійну адаптацію, досягнення професійного успіху, кар'єру.    Друга фаза ранньої дорослості. Охоплює період від 30 до 40 років. Особливості розвитку людини в цей час залежать від ступеня і продуктивності її соціальної активності, досягнутого статусу, перебігу попередніх стабільних і кризових періодів. Новий статус дорослого забезпечується його правами і обов'язками в різних сферах життя й діяльності, консолідацією соціальних і професійних ролей.    У другій фазі ранньої дорослості людині доводиться вирішувати такі проблеми:    1) проблема професійної кар'єри. Основною формою соціальної активності людини на цьому етапі її життя є професійна діяльність, нагромадження досвіду.

   2) проблема виховання дітей. Із народженням дитини зусилля сім'ї спрямовуються на її виховання. Воно долає такі стадії:    а) формування образу батьківства — від зачаття до народження дитини;    б) вигодовування — від народження до 2 років;    в) формування авторитету — від 2 до 5 років;    г) інтерпретативна — охоплює молодший шкільний вік (дорослі переглядають звичні виховні установки);    ґ) взаємозалежності — триває протягом підліткового віку (батьки аналізують стосунки зі своїми дітьми);    д) розлучення (дорослі відпускають від себе дітей і критично осмислюють, якими батьками були).