Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді з фізики (2).docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
264.69 Кб
Скачать
  1. Енергія магнітного поля. Магнітне поле. Магнітна проникність. Магнітна стала. Характеристики магнітного поля. Закон Біо-Савара-Лапласа.

Магнітне поле є вид матерії. Воно виявляється за дією на магнітну стрілку, провідник із струмом; воно намагнічує, деформує і змінює електричний опір тіл тощо. Властивості магнітного поля мають важливі практичні застосування.

Силовою характеристикою магнітного поля в кожній точці є вектор

магнітної індукції B . Напрям і величину вектора індукції визначають за дією магнітного поля на магнітну стрілку та провідник із струмом. Для графічного зображення магнітного поля користуються лініями магнітної індукції. Лініями магнітної індукції називають криві, дотичні до яких у кожній точці збігаються з напрямом вектора B в цих точках поля.

Для визначення ліній магнітної індукції користуються правилом свердлика: якщо свердлик повертати так, щоб його поступальний рух збігався з напрямом струму I, то обертальний рух рукоятки покаже напрям ліній магнітної індукції. Також зручним є правило обхвату правою рукою: якщо великий палець правої руки спрямувати в напрямі струму, а рештою пальців обхопити провідник із струмом, то вони покажуть напрямліній магнітної індукції (і вектора B ). Крім магнітної індукції B вводиться також друга векторна характеристика магнітного поеля, яка називається напруженістю.

Напруженість магнітного поля H - векторна величина, яка не залежить від магнітних властивостей середовища і характеризує магнітне поле в кожній точці за пов’язаним з ним струмом і положенням точки. Якщо середовище однорідне й ізотропне, то ці умови задовольняє відношення закон магагнітної індукції B пропорційна силі струму I; що залежність його від довжини провідника з струмом може бути встановлена лише для елемента струму dl.

  1. Взаємодія паралельних струмів. Закон Ампера. Індукція магнітного поля. Магнітний потік. Одиниці їх вимірювання. Магнітне поле прямого та кругового струмів та соленоїда.

Як відомо з попередніх питань, що магнітна індукція є силовою характеристикою магнітного поля.

Величину вектора магнітної індукції визначають за законом Ампера. F = kIBl sin a (.1)

Якщо k = 1 і sin a = 1, то F = IBl (2) .Звідки в = — Idl

Отже, магнітна індукція вимірюється силою, з якою магнітне поле діє на одиницю довжини провідника, по якому проходить одиничний струм і який розміщений перпендикулярно до напрямку ліній магнітного поля. Отже, вектор B є силовою характеристикою магнітного поля. Одиниця B у СІ дорівнює: Силовою характеристикою магнітного поля в кожній точці є вектор магнітної індукції B . Напрям і величину вектора індукції визначають за дією магнітного поля на магнітну стрілку та провідник із струмом. Для графічного зображення магнітного поля користуються лініями магнітної індукції. Лініями магнітної індукції називають криві, дотичні до яких у кожній точці збігаються з напрямом вектора B в цих точках поля. Для визначення ліній магнітної індукції користуються правилом свердлика: якщо свердлик повертати так, щоб його поступальний рух збігався з напрямом струму I, то обертальний рух рукоятки покаже напрям ліній магнітної індукції. Також зручним є правило обхвату правою рукою: якщо великий палець правої руки спрямувати в напрямі струму, а рештою пальців обхопити провідник із струмом, то вони покажуть напрям

Розглянемо магнітне поле прямого струму. Визначимо H в якійсь точці А на відстані R від осі провідника. Лінії напруженості магнітного поля прямолінійного провідника являють собою систему концентричних кіл, розташованих у площині, перпендикулярній до осі провідника. Їх напрям визначають за правилом гвинта або обхвату правою рукою. Для цього виділимо ділянку провідника MN і поділимо її на нескінченно малі елементи dl