Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора (общая).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
303.1 Кб
Скачать

22. Види акредитивів у міжнародній банківській практиці.

Акредитиви класифікують за різними критеріями.

За способом повідомлення бенефіціара про відкриття акреди­тиви поділяються на:

  • прямо авізовані та авізовані через авізуючий банк;

  • попередньо авізовані.

Прямо авізовані акредитиви банк-емітент направляє безпосе­редньо бенефіціарові без втручання іншого банку. Недоліків: бенефіціар не має не­обхідних умов для контролю справжності акредитива, ускладнюється процес з'ясування платоспроможності банку-емітента, використовуються підробниками документації навіть щодо банків, які є досить надійними та мають досконалу технічну базу.

Авізований акредитив — це акредитив, за яким банк-емітент звертається з дорученням до іншого банку (авізуючого), щоб сповістити бенефіціарові про відкриття акредитиву без будь-якого зобов'язання як із боку авізуючого банку, так і з боку банку-емітента.

За валютою платежу акредитиви поділяються на такі, що сплачуються:

  • у національній валюті бенефіціара (експортера);

  • у національній валюті імпортера;

  • у третій валюті.

Якщо за акредитивом платіж передбачено в іншій валюті, ніж валюта, в якій відкрито акредитив, у його умовах повинен чітко зазначатися курс перерахунку з валюти акредитива у валюту пла­тежу, який необхідно використовувати при здійсненні виплат з акредитива.

За характером платежу у зв'язку з можливістю (або неможли­вістю) здійснювати часткові поставки продукції акредитиви бу­вають подільні та неподільні.

Подільним акредитивом передбачається виплата експортерові відповідно до контракту певної суми після кожної часткової по­ставки. Неподільним акредитивом передбачається, що вся сума, яка належить експортеру, буде сплачена після завершення поставок або після останньої часткової поставки.

За місцем та суб'єктом виконання акредитиви поділяються на такі, що:

  • виконуються банком емітентом у країні імпортера;

  • виконуються авізуючим або підтверджуючим банком у краї­ні бенефіціара;

  • виконуються за участю третьої сторони.

У тих випадках, коли виконуючим банком є банк-емітент, строк дії акредитиву закінчується в країні банку-емітента, і акре­дитив сплачується тільки після отримання та перевірки докумен­тів, необхідних для розкриття акредитива. У випадку, коли виконуючим банком є авізуючий банк, мож­ливі декілька видів оплати документів залежно від того, який спосіб оплати зазначено в умовах контракту.

Залежно від виду зовнішньоекономічної діяльності суб'єктів господарської діяльності (експорту чи імпорту товарів та послуг) акредитиви поділяються на акредитиви на імпорт та акредитиви на експорт.

Акредитиви на імпорт використовуються для розрахунків за імпортовані іноземними фірмами товари та надані послуги і від­криваються українськими банками за дорученням українських фірм-імпортерів. Акредитиви на експорт використовуються для розрахунків за експортовані інофірмами товари та надані послуги і відкри­ваються іноземними банками за дорученням іноземних фірм імпортерів. Одним із видів імпортних акредитивів є транзитні акредитиви. Вони можуть авізуватися, підтверджуватися та виконуватися уповноваженими банками за дорученням іноземних банків-кореспондентів, які відкривають ці акредитиви в інших країнах. Як правило, транзитні акредитиви авізуються за рахунок інозем­ного банку-емітент.

Крім зазначених, у міжнародній банківській практиці викори­стовують специфічні конструкції акредитивів, основні з яких на­ведені нижче.

Переказний трансферабельний акредитив. Може трапитися, що експортер виявить ініціативу повністю чи частково передати свої права за акредитивом іншій стороні. Це буває, коли експор­тер є не постачальником товару, а посередником між постачаль­ником та імпортером. Переказний акредитив дає бенефіціарові акредитива (експортерові) можливість переказати повністю чи частково свої права за акредитивом іншій стороні (індосаторові), який мусить дотримуватися термінів та умов переказного акре­дитива з метою одержання платежу.

Щоб зробити акредитив переказним, експортер повинен до­мовитися з імпортером про те, що при відкритті акредитива це буде обов'язково обумовлено. До здійснення передачі експортер повинен на­діслати до переказуючого банку письмовий запит. Проте пере­казуючий банк, незалежно від того, чи підтвердив він акреди­тив, не зобов'язаний впливати на переказ, за винятком випадків, на які він погодився, і доки не буде здійснено банківські комі­сійні платежі.

Уніфіковані правила та звичаї документарних акредитивів визначають умови переказу акредитивів і встановлюють права та обов'язки сторін. Зокрема, встановлено, що передача акредитива можлива тільки один раз. Отже, акредитив не може бути передано за запитом другого бенефіціара третьому бене­фіціарові.

Компенсаційний акредитив. Як і в ситуації з переказним акре­дитивом, експортер може бути посередником між постачальни­ком та імпортером. Як альтернативу переказному акредитиву експортер може попросити авізуючий чи третій банк випустити другий акредитив на користь постачальника, використовуючи як забезпечення акредитив, випущений імпортером на користь екс портера. Коли один акредитив використовують як гарантію випу­ску другого акредитива для покриття тієї самої угоди, він стає «компенсаційним» акредитивом.

Акредитив з червоною умовою. Бенефіціарові може бути по­трібне фінансування для завершення виробництва товару чи про­дажу виробів, виконуючи конкретне замовлення. Досягти цієї ме­ти допомагає акредитив з червоною умовою.

За дорученням імпортера банк-емітент уповноважує авізуючий чи підтверджуючий банк надати бенефіціарові грошовий аванс проти письмового зобов'язання бенефіціара надати документи, що підтверджують факт відвантаження відповідно до умов акредитива. Акредитив з червоною умовою дає експо­ртерові можливість одержати аванс у розмірі частини суми кредиту.

Акредитив на постачання товарів у кілька етапів. Особа, що звертається за наданням акредитива, може вимагати гарантії оде­ржання товару протягом певного періоду часу в кілька етапів. Коли банк випускає акредитив на постачання товарів або акреди­тив, що обумовлює відправлення товарів у кілька етапів у межах певного часу, в цьому акредитиві повинно бути чітко зазначено: «Відправлення товару має здійснюватися в такі етапи».

Револьверний акредитив. Між акредитивом на постачання то­варів у кілька етапів та автоматично відновлюваним акредитивом існують суттєві відмінності та спільні ознаки. Відмінності зумов­люють значний ризик для сторін-учасниць. Наприклад, якщо пе­редбачено акредитив з постачанням товарів у кілька етапів, то пропуск бенефіціаром одного з етапів, унеможливлює постачан­ня решти товару.

Заявник та бенефіціар можуть так оформити акредитив, щоб він передбачав постачання товару на постійній основі протя­гом тривалого періоду. Таку можливість дає автоматично відновлюваний акредитив, який містить вказівки, що дозволяють бенефіціарові одержувати гроші протягом певного часового періоду.

Автоматично відновлюваний акредитив: користується тим самим акредитивом для регулювання за­планованих відвантажень товару протягом тривалого часового періоду без випуску нового акредитива чи внесення поправок до існуючого; обмежує суму поставок товару; регулює частоту відвантажень та допустиму суму поставки товару.

Автоматично відновлювані акредитиви бувають «кумулятив­ними» і «некумулятивними». Ця класифікація стосується регу­лювання одержуваних сум. Кумулятивний. Якщо в процесі одного із щомісячних відва­нтажень відправлено товарів на суму менше ніж $20 000, то де­фіцит, який виник, можна буде додати до суми за наступний мі­сяць. Наприклад, якщо бенефіціар відправить товару тільки насуму $18 000, наступного місяця сума відвантажених товарів мо­же скласти $22 000. Некумулятивний. Згідно з ним, товари, не використані в да­ному місяці, не можуть бути доданими до наступного. Отже, як­що в певному місяці відвантажено товарів на суму $18 000, бенефіціар не може наступного місяця відправити товарів на суму,більшу від $20 000.

Акредитив з оплатою на пред’явлення.негайне отримання суми, яка вказується в документах при їх наданні. Платіж готівкою був узгоджений.

Акредитив, що передбачає акцепт тратти. Отримання суми, яка вказана в документах після настання строку платежу. Строк платежу за векселем узгоджений.

Акредитив з розстрочкою платежу. Отримання суми, яка вказана в документах після настання строку платежу. Строк платежує погодженим.

Акредитив, що передбачає негоціацію тратт бенефіціара. Отримання коштів в будь – якому банку, тобто не лише в авізую чому.

Акредитив «бек ту бек». Комерсант – посередник дає повноваження своєму банку відкрити акредитив на користь постачальника. Цей акредитив базується на непереказному акредитиві, який був відкритий на користь того самого посередника.

Перевідступлення виручки за акредитивом. Повне або часткове пере відступлення виручки продавцем посередником на користь свого постачальника.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]