Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya__8_MANEVRENIST_AVTOMOBILYa.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
18.2 Mб
Скачать

6. Методи оцінки маневрових властивостей.

На практиці прийнятий спосіб оцінки маневрових властивостей в граничному положенні причіпної ланки, однак результати оцінки часто помилкові, тому доцільно застосовувати до визначення фактичної смуги руху кутову та дугову апроксимацію.

Спочатку будуємо графоаналітичним методом або експериментально головну смугу руху заданого рухомого складу. Проводимо паралельно вхідному та вихідному напрямам руху дві прямі так, щоб вони доторкались зовнішньої габаритної кривої габаритної смуги руху. Ці прямі пересічуться в точці під кутом повороту руху. Розділимо бісектрисою додатковий кут та замінимо точку іі перетинання з внутрішньою габаритною кривою габаритної смуги руху. З точки проведемо паралельні прямі до вхідного та вихідного напряму руху і таким чином отримаємо рівно широку кутову апроксимовану смугу руху під кутом .

Рис 23. Апроксимація габаритної смуги руху автопоїзду і схема до розрахунку ширини .

Для дугової апроксимації достатньо провести дві концентричні дуги кола, які мають центр в точці С- центрі колової ділянки основної траєкторії заданого рухомого складу, дотикові відповідно зовнішня та внутрішня габаритним кривим апроксимованої габаритної смуги руху. Кутова апроксимована габаритна смуга руху визначається перш за все двома параметрами: кутом повороту руху та шириною смуги . Дугова апроксимована габаритна смуга руху визначається радіусом та шириною .

Основний параметр кутової апроксимованої габаритної смуги руху- ширина уявляє собою проекцію відрізка бісектриси додаткового кута на осі, перпендикулярні вхідному та вихідному напрямам руху та проекція, яка знаходиться між прямими, що обмежують смугу руху.

Ширина дугової апроксимованої габаритної смуги руху рівна радіальній відстані між концентричними дугами кола, обмежуючого смугу руху.

Для оцінки маневрених властивостей рухомого складу та практичного використання, відповідного вимогам повноти та однозначності оцінки, запропонований фактор маневреності, названий так по аналогії з динамічним фактором.

Фактор маневреності автомобіля або автопоїзду – зворотна величина питомої ширини кутової або дугової апроксимованої смуги криволінійного руху, тобто ширини, яка приходиться на одиницю поперечного габариту рухомого складу.

та де

- габаритна ширина автомобіля або автопоїзда.

і - ширина відповідно кутової та дугової апроксимованої габаритної смуги руху.

Формули визначення граничного фактора маневреності:

де

- максимальние зсунення.

Вище наведені формули дозволяють найти фактор маневреності для автопоїзду при Якщо допустити ,що , то отримані формули можна використовувати для одиночних автомобілів. Отримані вирази вміщують тільки геометричні параметри автопоїздів: радіус повороту середини ведучого моста автомобіля-тягача та максимальне зсунення . Граничний фактор маневреності не характеризує граничне положення автопоїзду на повороті при , при котрому зсунення сягає свого максимального значення.

Фактор маневреності є граничним в значенні, що він визначається при граничному (миттєвому) переходу від прямолінійного руху до криволінійного з постійним радіусом та в зворотному напряму.

Граничний фактор має позитивну сторону так, як всі величини, що входять у формули постійні і просто піддаються обрахуванню.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]