Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya__8_MANEVRENIST_AVTOMOBILYa.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
18.2 Mб
Скачать
  1. Структура автомобіля та автопоїзда.

Криволінійний рух автомобіля та автопоїзда суттєво залежить від їх структури, яка характеризується кількістю та конструкцією зв’язаних між собою ланок.

Автопоїзди підрозділяються на окремі ланки за їх призначенням(транспортні ланки) та по кінематичним признакам (кінематичні ланки).

Транспортна ланка – конструктивно закінчений елемент автопоїзда, що має чітко визначене транспортне призначення (ведуча транспортна ланка з двигуном та ведена транспортні ланка без двигуна).

Елементарна кінематична ланка – структурний елемент автопоїзда, що опирається на колісний хід або складений тільки з колісного ходу, що рухається по власній траєкторії та визначаючий в поєднанні з іншими елементарними ланками кінематику руху автопоїзда по опорній поверхні.

Елементарна кінематична ланка, як правило поєднана з іншими елементарними кінематичними ланками за допомогою шарнірних з’єднань, які допускають горизонтальне та вертикальне переміщення ланок одна відносно іншої.

Безшарнірні конструктивні схеми використовуються в низько рамних причепах з керованими передніми колесами.

Транспортна ланка співпадає з кінематичною ланкою у сідельному автомобілі-тягачу МоАЗ-6401.

Транспортна ланка може складатися з двох або більше елементарних ланок (причеп 2-П-8).

Елементарна кінематична ланка складається з двох наступних основних елементів:

1. Несівного елемента – повздовжньої осі елементарної кінематичної ланки, що втілена в його раму та дишло.

2. Ходового елемента – ходової осі, жорстко або шарнірно з’єднаною з несівним елементом.

В залежності від характеру з’єднання повздовжньої та ходової осей або поворотних (керованих) коліс

Ланки розподіляються на :

1. Ланки першого роду – елементарна кінематична ланка, повздовжня і ходова осі якої остаються взаємно перпендикулярні при любих відносних переміщеннях у горизонтальній площині, поєднанням з цією ланкою інших ланок автопоїзда.

2. Ланка другого роду – елементарна кінематична ланка , ходова ось якої з неповоротними (некерованими ) колесами або одні поворотні(керовані) колеса без ходової осі можуть повертатися по відношенню до її повздовжньої осі при горизонтальних кутових переміщеннях даної ланки відносно поєднаних з нею попередніх або наступних ланок автопоїзда.

Ланка другого роду має дві різновидності :

  1. Ланка з нерозрізною поворотною ходовою віссю, де відносно повздовжньої осі повертається ходова ось з колесами.

  2. Ланка з розрізною ходовою віссю та поворотними керованими колесами.

3.Зв’язки ланок автопоїзду.

Елементарні кінематичні ланки зв’язані між собою шарнірно, при криволінійному русі здійснюють відносні переміщення в площині їх руху, які в значній мірі залежать між зв’язків у ланках.

Зв’язки у ланках бувають керовані або прості некеровані.

Прості некеровані зв’язки при криволінійному русі автопоїзда не впливають на взаємне розташування осі причепа та ходової осі або осі приведеного колеса. Кут між ними остається прямим.

Керований зв’язок забезпечує при криволінійному русі автопоїзда поворот керованих коліс або поворотної ходової осі ланки відносно його повздовжньої осі. Керовані зв’язки можуть бути тільки у ланок другого роду.

Рис 1. Схеми сідельного (а) та причіпного (б) автопоїздів з веденими ланками, колеса яких керуються в залежності від кутів складання ланок.

Керовані зв’язки бувають прямі та зворотні.

Прикладом прямого керованого зв’язку служить хрестоподібне зчеплення з причепом – розпуском, де при повороту ведучої ланки автопоїзда проходить поворот ходової осі або керованих коліс причепа-розпуска відносно його повздовжньої осі.

Прикладом зворотного зв’язку служить причіп типу СМЗ-810 з передніми керованими колесами, який складається з двох ланок: 1.Перша ланка другого роду- дишло з передньою розрізною віссю та поворотними колесами. 2. Друга ланка першого роду- рама причепа з задньою жорсткою ходовою віссю.

Відношення кутів складання між повздовжніми осями з’єднаних ланок до кута між вертикальною площиною середнього поворотного колеса даної ланки та повздовжньої вертикальної площини симетрії з’єднаної ланки при їх криволінійному русі називається передаточним відношенням керованого зв’язку.

Прямий керований зв'язок проявляється в з’єднанні напівпричіпoм, що має керовані колеса (ланка другого роду) з сідельним автомобілем-тягачем, котрий з ним експлуатується. Зворотній керований зв'язок проявляється в з’єднанні передньої елементарної кінематичної ланки другого роду (дишло та передня ходова ось з поворотними керованими колесами) з другою ланкою першого роду (рама причепа з жорсткою ходовою віссю) двохосного причепа СМЗ-8325.

Кінематичне передаточне число:

1. Прямого зв’язку

2. Зворотнього зв’язку

Якщо замість кута прийняти кут між повздовжньою площиною середнього приведеного керованого колеса та повздовжньою площиною симетрії напівпричепа або дишла причепа то отримаємо конструктивне передаточне число або

Між кінематичним та конструктивним передаточними числами існує, враховуючи, що для напівпричепа а для двохосного причепа наступна залежність :

1. для напівпричепа або

2. для двохосного причепа або

Якщо кути повороту рівні, тобто , тоді Це означає, що лінія п-п середнього колеса першої елементарної кінематичної ланки співпадає з повздовжньою віссю дишла незалежно від кута повороту другої керованої ланки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]