Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya__8_MANEVRENIST_AVTOMOBILYa.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
18.2 Mб
Скачать

1.Визначення.

Маневренність автомобіля і автопоїзда - це складна експлуатаційна властивість, яка включає в себе сукупність таких властивостей, як керованість, повороткість та вписування в граничні простори, які забезпечують безперешкодний поступальний криволінійний рух по опорній поверхні з особливою формою, що має обмеження в розмірах своєї вільної проїздної площі. Якщо на дорозі відсутні вузькі місця для проїзду, заукруглення малого радіусу (круті повороти) – маневренність не проявляється, а проявляється керованість.

Керованість – це властивість рухомого складу рухатись траекторіям різноманітної кривизни при впливу водія (автоматичних систем керування) на органи керування.

Керованість проявляється незалежно від компановки, габаритних розмірів рухомого складу та геометричних параметрів ( ширини проїздів, радіусів заукруглень, кутів пересікання доріг тощо).

Керованість одинокого автомобіля залежить від наступних конструктивних факторів:

  1. Легкості керування - незначного опору керуючим діям.

2. Ступеня повороткості – здатності зберігати заданий напрям руху без самостійного повороту через еластичність шин.

3. Стійкості проти вилянь причепних ланок, які визивають поперечні відхилення.

Повороткість – це властивість рухомого складу здійснювати повороти по траєкторіям великої кривизни (малого радіуса повороту) при мінімально можливій площі на опорній поверхні.

Повороткість автопоїзда проявляється незалежно від зовнішніх обмежень а залежить від конструктивних параметрів рухомого складу (габаритні розміри, компоновка, граничні радіуси повороту). Повороткість тим краща чим менші габарити, чим більші граничні кути повороту керованих коліс, чим більше керованих коліс. Керованість визначає повороткість.

Вписування в габарит – це властивість рухомого складу, яке забезпечує відповідність габаритної полоси криволінійного руху зовнішнім обмеженням, які існують на опорній поверхні. При оцінці вписування в габарит враховуються конструктивні параметри рухомого складу а також зовнішні граничні фактори опорної поверхні. Тобто вписування в габарит більш широке поняття ніж повороткість.

Крім зовнішнього існує внутрішнє вписування причіпних ланок автопоїзда в габаритну полосу або в колію ведучого автомобіля при їх криволінійному русі.

З вище наведеного видно, що якщо відсутня керованість, то відсутні повороткість, вписування в габарит і маневреність.

На сьогодення значне збільшення кількості транспортних засобів, обмеженість місць для стоянок в містах та важка доступність заїзду до місць стоянок, підвищення швидкості руху, покращення характеристик розгону та гальмування вимагає покращення маневреності транспортних засобів та удосконалення їх конструкції.

Ефективність використання рухомого складу в багатьох випадках залежить від умов експлуатації та від маневреності, особливо при виконанні транспортних операцій в пунктах навантаження (розвантаження). Недосконалість цих пунктів приводить до втрати часу та зменшення продуктивності праці автомобілів.

Керований криволінійний рух автомобіля може здійснюватися при повороту коліс з різною кутовою швидкістю та при різній поступальній швидкості. В залежності від поєднання цих параметрів траєкторія руху автомобіля має різноманітну форму. Керований криволінійний рух автомобіля визначається ступенем відповідності форми траєкторії руху автомобіля керованим діям водія і може бути описаний функціональними залежностями, які з’єднують геометричні параметри руху (кривизну траєкторії, ширину габаритної полоси руху, тощо) з швидкістю зміни та кутами повороту керованих коліс автомобіля.

Некерований рух автомобіля виникає в результаті різного роду зовнішніх збудників ( пориви бокового вітру, поперечним ухилом дороги, нерівностями покриття) або внутрішніми причинами (боковою еластичністю шин).

Некерований рух автомобіля не завжди піддається прогнозу та розрахунку.

В критичних ситуаціях керований рух автомобіля може перейти в некерований. Різкий поворот рульового колеса при руху по дорозі з малим коефіцієнтом зчеплення може привести на великій швидкості до бокового заносу автомобіля, навіть до перекидання, або некерованого руху. Втрачається керованість автопоїзда при значних виляннях причепа на великій швидкості.

Некерований рух автомобіля як правило виникає на великих швидкостях.

Рух автопоїздів в обмеженому просторі як правило здійснюється на швидкостях менше 30 км/год. Інколи таку маневреність називають статичною.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]